Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”En dum grej – inget som jag är stolt över”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Tomas Montén har hunnit med att både fällas och frias av IIHF under 2018.

Det efter att ha tagit av sig silvermedaljen under medaljceremonin i förra JVM.

– Det var en dum grej och det är inget jag är stolt över, säger Montén om den uppmärksammade situationen.

När Juniorkronorna förlorade finalen mot Kanada så kom mycket av rubrikerna efteråt att handla om Lias Andersson och hur han kastade sin medalj upp till läktaren i frustration och sorg.

Men Lias var inte själv om att ta av sig medaljen under ceremonin, och i maj kom beskedet att IIHF valt att stänga av fem svenska spelare och tre ledare.

Ett beslut som det svenska ishockeyförbundet valde att överklaga.

Och i oktober friades ledarna Tomas Montén, Nizze Landen och Henrik Stridh då det visade sig att det inte fanns några regler som gjorde att ledare inte fick ta av sig medaljerna.

 

Montén om beskedet: ”Låta kaxig”

När Juniorkronorna i dag presenterade bruttotruppen till JVM så kom Montén att inleda presskonferensen med en kupp. Innan presentation av truppen tog han nämligen upp sin silvermedalj från fickan och sa: " Ni behöver inte vara oroliga, den finns med."

Och efter presskonferensen berättade han mer om den uppmärksammade situationen:

– Det är klart att det är skönt, och som vi har sagt. Det var en dum grej och det är inget jag är stolt över. Men som jag sagt hela tiden så reflekterade jag inte över vad jag gjorde där, och jag hade inte en aning om att det kunde straffas.

– Och nu har det ju visat sig att förra säsongen kunde man inte straffas för det som ledare. Det fanns ingen regel att bryta mot och därför är vi friade.

Vidare får Montén frågan om det funnits någon reservplan ifall överklagan inte hade gått igenom:

– Nu får jag ju låta kaxig men våran känsla sedan vi lämnade in överklagan i maj att vi skulle bli frikända. Givetvis hade vi börjat spåna på en reservplan men vi satte den aldrig till verket för vi blev friade innan.

Olle Eriksson Ek var en av de fem spelarna som drabbades av avstängningar, och är den enda av spelarna som finns med i år. Därför kommer målvakten att missa de två första matcherna av mästerskapet.

– Han är ju avstängd i de två första matcherna och vi vet om det. Vi känner ändå att han är en viktig ingrediens i gruppen och han har spetskvaliteter och därför ska han med, avslutar Montén.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!