Oliver Ekman-Larsson. Foto: Tomas LeprinceOliver Ekman-Larsson. Foto: Tomas Leprince
Oliver Ekman-Larsson. Foto: Tomas Leprince
Foto: Alexey Kudenko / SPUTNIK/IBL SPUTNIKFoto: Alexey Kudenko / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
 Foto: Alexey Kudenko / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Ekman-Larsson: "Fick tid att säga fina ord"

Publicerad

Oliver Ekman-Larsson är klar för VM efter familjetragedin.

Efter att ha lämnat Arizona Coyotes och åkt hem till Sverige har han nu hunnit ladda om för att kunna spela mer den här säsongen.

Nu berättar han om det jobbiga avskedet till sin nu bortgångne mamma.

– Vi fick tid att säga fina ord till varandra och att vi älskade varandra. Hon sa åt mig att leva vidare som vanligt.

Med tre matcher kvar av NHL-säsongen lämnade den svenska backstjärnan Oliver Ekman-Larsson sitt klubblag, Arizona Coyotes, och USA för att flyga hem till Sverige där han tillsammans med sin familj fick tid att sörja mamma Annicas bortgång.

Annica hade då under en längre tid kämpat mot cancern, och för Oliver har det varit tufft att följa mammans kamp från sin sida av Atlanten - samtidigt som han behövt hitta fokus för att ladda om till matcher i stort sett varannan dag i världens bästa liga.

– Redan när jag åkte till World Cup i höstas visste jag att det var på väg åt fel håll för min mamma som kämpat mot den här sjukdomen i tio år. Hon ville inte prata så mycket om det. Men det märktes på henne. Det har varit ett väldigt tufft år.

Han hann också med en resa hem i februari, och där kom Oliver att få träffa henne en sista gång.

– Vi fick tid att säga fina ord till varandra och att vi älskade varandra och hon sa åt mig att leva vidare som vanligt och att jag ska spela hockey. Hade hon sagt att jag skulle ha stannat i Sverige hade jag gjort det. Det var inte lätt att spela hockey. Men hon ville det.

Ser världsmästerskapet som terapi

Då det tidigt stod klart att Arizona Coyotes skulle missa slutspelet ingick Ekman-Larsson tidigt i den svenska förbundskaptenens planer inför VM - men efter familjetragedin lades allt VM-snack åt sidan för en tid och Tre Kronor gav den svenska backen tid att bearbeta händelsen.

– Hockeyn har inte varit nummer ett under säsongen. Samtidigt är det tur att jag haft hockeyn så jag kunnat tänka på något annat. Och även när det gått tungt har jag inte kunnat tycka synd om mig själv. Förluster och motgångar i hockeyn går inte att jämföra på något sätt med det hon varit med om, säger han och fortsätter:

– Samtidigt har hon varit så stark. Hon gnällde aldrig.

Några veckor efter att ha återvänt till Sverige och spenderat tiden med familjen bestämde sig dock Oliver att fortsätta säsongen med VM-spel.

– Det ska bli kul att spela VM och jag har haft en bra dialog med landslagsledningen hela tiden. Det ska bli kul att bara fokusera på hockeyn och spela i landslaget igen och min pappa och min bror kommer att komma till Köln och kolla på matcher.

Efter att ha gett sig själv och familjen tid att sörja har han nu bestämt sig för att spela ishockey igen. Ett sätt att hylla Annica som i tio år vägrade ge upp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag