Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det vore tjänstefel att inte plocka ut honom”

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nils Lundkvist. Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Rasmus Dahlin.Foto: SVEN LINDWALL
Adam Boqvist draftades som nummer åtta av Chicago i draften 2018.Foto: USA TODAY NETWORK / JEROME MIRON-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 8

En dag till att truppen tas ut och drygt tre veckor till första nedsläpp.

JVM närmar sig med stormsteg.

Nu har SportExpressens hockeyreporter Robin Lindgren plockat ut tre stjärnor och tre skrällar som bör finnas med i truppen som presenteras på onsdag.

På onsdag presenteras bruttotruppen som i mellandagarna ska representera de svenska färgerna på årets upplaga av JVM, som i år spelas i Europa och Tjeckien.

Juniorkronorna slogs förra mästerskapet ut redan i kvartsfinalen då Schweiz chockade det svenska laget och de svenska supportrarna i en överraskande seger som skapade stora rubriker i hockeyvärlden.

Nu ska nya hjältar få chansen i JVM och möjligheten att ta revansch för den snöpliga förlusten. SportExpressen har inför uttagningen plockat ut sex namn som bör vara med i den trupp som förbundskapten Tomas Montén ska presentera.

Tre stjärnor som ska bära Juniorkronorna i JVM

Nils Lundkvist, back.

Klubb: Luleå HF, SHL.

Kommentar: Lika solklar i den här truppen som orientdressingen på kebabpizzan. Nils Lundkvist har stått för ett av de största genombrotten i SHL på många år, och efter 20 matcher har han noterats för 16 poäng vilket kan jämföras med Rasmus Dahlin som under säsongen 17/18 i SHL stod för 10 poäng på sina 20 första matcher. Visserligen var Dahlin två år yngre då än vad Lundkvist är nu men faktum är att Lundkvists statistik är väldigt mycket bättre än Rasmus Dahlins. Lundkvist har dock smugit lite under radarn och inte alls fått samma rubriker som Dahlin, men den här hösten har han visat att han är värd alla rubriker. Lundkvist kommer att vara en bärande spelare i JVM och en av mästerskapets absolut bästa backar.

Adam Boqvist, back.

Klubb: Rockford IceHogs, AHL. 

Kommentar: En av svensk ishockeys största backtalanger och även om vi blev blåsta på den förväntade succén förra mästerskapet så finns det ingen anledning att inte förvänta sig succé den här gången. Boqvist är ett år bättre, starkare, snabbare och klokare - och på förhand kanske den mest spännande backen i hela JVM. 

Boqvist lär få massor av istid i powerplay och ska kunna leverera en hel del poäng nu, vilket han också vet om och behöver kunna hantera. Boqvist kommer att vara en del av JVM:s klart bästa backuppsättning, och det är egentligen rätt löjligt hur otroligt vass backsidan kommer att vara för svensk del.

Samuel Fagemo, forward.

Klubb: Frölunda HC, SHL.

Kommentar: ”Oh Ah Fagemo” var med redan förra året, och har i SHL visat att han är en skarpskytt av absolut högsta klass och i Juniorkronornas trupp är han så klart helt given. Fagemo kan vara den som skjuter Sverige till guldet i vinter och måste få den istid han behöver för att göra målen. 

Nils Lundkvist. Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Adam Boqvist. Foto: JONATHAN HAYWARD / AP TT NYHETSBYRÅN
Samuel Fagemo. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Tre skrällar som kan ta plats i truppen

Albin Sundsvik, forward.

Klubb: Skellefteå AIK, SHL.

Kommentar: En liten doldis som inte kändes nära truppen i augusti men som under hösten visat att han hör hemma i Monténs lagbygge. Sundsvik har såväl i J20-SuperElit som SHL med Skellefteå visat att han är en blivande toppspelare i SHL. Har en mognad, en självklarhet och ett ansvar i sitt spel som gör honom till en väldigt intressant spelare. 

Noel Gunler, forward.

Klubb: Luleå HF, SHL.

Kommentar: Har av någon väldigt oklar anledning hamnat helt i frysboxen hos förbundskaptenerna i såväl Småkronorna som Juniorkronorna. Men för mig är han helt given i truppen och det darrande pirret i knäskålen säger mig att han ändå finns med när Monténs trupp presenteras på onsdag. Gunler står för något som jag tycker saknas bland övriga potentiella forwards, och för mig vore det ett tjänstefel att inte plocka ut honom.

Erik Portillo, målvakt.

Klubb: Dubuque Fighting Saints, USHL.

Kommentar: Målvakten, med ett namn som snarare för tankarna till en house-artist än en burväktare, har efter att han lämnat Frölundas J20 gjort en fin höst i sitt amerikanska lag. I en liga som är målgladare än Pavel Brendls skott har Portillo bara släppt in 2,13 mål per match och med tanke på att årets målvaktspool inte är särskilt stor så räknar jag nästan med att Portillo tas ut. 

Albin Sundsvik. Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Noel Gunler. Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN