Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det står 716-18 till er – hemska siffror!”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: LUKASZ LASKOWSKI / IMAGO IMAGES / XINHUA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: DAVID W CERNY / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: GEPA pictures

Sverige mot Finland är en klassisk hockeyrivalitet – och i kväll möts de igen i VM. 

Finska tidningen Iltalehti har redan lyckats skrämma slag på sina läsare med en mardrömsstatistik som ger en rejäl fördel till de blågula. 

På papperet är det inget snack om att Tre Kronor är starkare än Finland inför kvällens kvartsfinal. Förbundskapten Rikard Grönborg har lockat till sig hela 21 NHL-spelare till mästerskapet, medan vårt grannland haft förtvivlat svårt att locka till sig sina största stjärnor. 

Aleksander Barkov, Patrik Laine, Sebastian Aho med flera har tackat nej – och i slutändan stod finske tränaren Jukka Jalonen där med endast två NHL-proffs: Chicagos Henri Jokiharju och Floridas Juho Lammikko. 

Tre Kronor krossar Finland

Finska tidningen Iltalehti gör sitt bästa för att sänka förväntningarna på Lejonen inför rysarmötet med Tre Kronor. De har räknat ut att det svenska laget har producerat sammanlagt 716 poäng i NHL den här säsongen. Finnarna? Blygsamma 18. Jokiharju åstadkom tolv poäng, Lammikko hälften så många. 

Sveriges tre bästa poänggörare den gångna säsongen var Elias Lindholm (78), Gabriel Landeskog (75) och supertalangen Elias Pettersson (66). 

”Det är riktigt hemsk statistik som visar exakt hur stora underdogs Lejonen är i dag”, skriver Iltalethi.

”Till och med de svenska målvakterna Henrik Lundqvist och Jacob Markström har sammanlagt gjort lika många poäng som den finske centern Juhu Lammikko.”

”Ett av alla tiders sämsta”

Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén larmade redan inför turneringen för att ett stjärnlöst Finland skulle få tungt att hävda sig i konkurrensen. 

”Faktum är att Finland har ett av alla tiders sämsta VM-lag på fötter i Slovakien”, skrev Saxén i sin tidning. 

Matchen mellan Tre Kronor och Finland spelas klockan 20.15 i kväll. 

https://www.instagram.com/p/BxzR49cC7Rs/?utm_source=ig_web_copy_link