Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det kanske är en för mycket ibland”

Pops, Zibanejad och Renberg i SVT:s studio. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anders ”Ankan” Parmström. Foto: AXEL ÖBERG
Henrik Lundqvist. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
William Nylander. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Marie Lehmann Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

BRATISLAVA/STOCKHOLM. För första gången på 32 år sänds hockey-VM i SVT.

Resultatet? Tittarsuccé.

Två av Tre Kronors matcher har redan haft toppnoteringar på över en miljon tittare (!) – men sändningarna får blandad kritik.

– Det blir väldigt mycket upprepningar, säger den legendariske experten Anders ”Ankan” Parmström.

Senast hockey-VM sändes i SVT var 1987. Då var det just Anders ”Ankan” Parmström som satt som expertkommentator intill sin radarpartner Arne Hegerfors.

Mycket har hänt sen dess, 32 år har passerat och nya ansikten har dykt upp i SVT. Men André Pops minns det där mästerskapet som i går. Han var 14 år gammal och jublade när profiler som Pekka Lindmark, Tomas Sandström och Bengt-Åke Gustafsson tog Tre Kronor hela vägen till guldet.

– Det känns verkligen häftigt och ansvarsfullt att nu få vara med och skapa tv-sändningar från ett mästerskap som jag tror betyder lika mycket för svenska folket i dag som det gjorde för mig 1987, säger André Pops.

Han är nu SVT:s programledare i studion hemma i Stockholm, där han har hjälp av experterna Maria Rooth, Mikael Renberg och Mika Zibanejad. På plats i Bratislava finns bland andra Marie Lehmann, Dusan Umicevic, Chris Härenstam, Jonas Andersson och Roger Rönnberg.

Hur det gått hittills? Det beror på vem du frågar.

Sändningarna har fått viss kritik, bland annat från Aftonbladets krönikör Marcus Leifby, men det har också varit mycket beröm.

NY UPPSTÄLLNING. André Pops är programledare för hockey-VM i SVT. Vid sin sida har han flera experter, bland annat NHL-stjärnan Mika Zibanejad. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabeller och resultat

Miljonpublik för Tre Kronor

Klart är i alla fall att tittarsiffrorna har varit höga. Mätningarna från MMS visar att SVT hade toppnoteringar på över en miljon tittare i både Tre Kronors match mot Tjeckien och mot Norge.

– Det har gått fantastiskt bra så här långt. Det är mycket som ska gå ihop med två olika studior, men det har suttit från början, säger projektchefen Max Bursell.

Hur förhåller ni er till reaktioner utifrån?

– Det är viktigt att lyssna på publiken. Och om väldigt många säger samma sak, så får man lyssna på det. Samtidigt finns en risk i att bygga en sanning på enstaka kommentarer. Och hittills har det, vad jag sett, mest varit positivt.

FAKTA: Så många har sett Tre Kronors matcher i VM

Sverige-Tjeckien, 10 maj.

Toppnotering: 1 212 000.

Snitt: 973 000.

 

Sverige-Italien, 12 maj.

Toppnotering: 978 000.

Snitt: 730 000.

 

Sverige-Norge, 13 maj.

Toppnotering: 1 200 000.

Snitt: 1 009 000.

 

Sverige-Österrike, 16 maj.

Toppnotering: 759 000.

Snitt: 561 000.

 

KÄLLA: MMS.

När SportExpressen träffar Dusan Umicevic och Jonas Andersson i Bratislava berättar de entusiastiskt om inledningen på VM. De menar att allting har gått bättre än väntat.

Samtidigt är känslan att det är först nu det börjar på allvar.

– Ja, det blir bättre matcher. Det känns som att VM egentligen börjar nu, säger Jonas Andersson.

Du var själv med och spelade VM för inte allt för länge sen, hur är det nu att vara här i en annan roll?

– Det är hur roligt som helst. Det känns också som att VM har en annan status nu, med tanke på alla NHL-spelare som tackat ja. Det känns lite mer som VM när man var liten, på 80-talet. Det är en ynnest att få vara med här som SVT-expert.

Dusan Umicevic håller med. Han beskriver det som ”en dröm som går i uppfyllelse” att få vara på plats.

Under intervjun kommer vi också in på sociala medier och hur både kritik och rent hat brukar bubbla upp där. Men Umicevic, som är aktiv på Twitter, menar att han bara fått positiv respons.

– Jag har inte fått ett enda negativt inspel. Jag förväntade mig det och var förberedd på det med tanke på att vi inte har sänt sedan 1987, men faktiskt inte. Däremot är det ett fantastiskt stort engagemang med folk som skickar mejl och undrar vad man tycker om spelare och sånt. Folk vill verkligen diskutera hockey-VM med oss.

STUDIO I SLOVAKIEN. Dusan Umicevic är på plats i Bratislava under VM. ”En dröm går i uppfyllelse”, säger Umicevic om uppdraget. Här sitter han i studion ihop med experten Roger Rönnberg. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hyllas av legendaren

En av alla miljoner människor som följt sändningarna är alltså Anders ”Ankan” Parmström. Och han är imponerad av det han sett hittills.

Det enda han reagerat på är att det ”kanske är en studio för mycket ibland”.

– Det blir väldigt mycket upprepningar, men samtidigt är det svårt i början av turneringen när det inte händer så mycket. Då blir det lätt att man drar samma saker flera gånger.

Det blir bättre sen?

– Det är jag övertygad om. När slutspelet börjar så kommer allting bli ännu bättre.

Vad tycker du om deras experter?

– Jag tycker de är väldigt duktiga, väldigt stabila. Framför allt gillar jag Renberg och Andersson. Det är bra att de vågar vara kritiska, så att de inte bara blir hejarklack. De försöker vara objektiva och det gillar jag.

Det är inget du hade gjort annorlunda?

– Nej, inget jag kan peka på.