Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det känns konstigt att de har stenkoll på mig”

Foto: Pressbild/Nent
Erica Carlsson får titta ut – men inte gå ut
Foto: PRIVAT

Karantän, armband som piper så fort hon lämnar hotellrummet och dagliga coronatester. 

Det är nya vardagen för Nents reporter Erica Carlsson i Edmonton under JVM. 

– Armbandet signalerar så fort jag lämnar rummet. Det känns konstigt att de har stenkoll på mig, säger Carlsson. 

Juniorkronorna har landat i Edmonton, Kanada, för att delta i JVM. Sverige ställs mot några av världens allra bästa hockeynationer i jakten på nya medaljer. 

Erica Carlsson, reporter på Nent som sänder JVM i bland annat Viaplay, har precis landat och sitter i obligatoriskt karantän i fyra dagar. För SportExpressen berättar hon om de väldigt hårda reglerna kring turneringen och det minst sagt turbulenta resan till Edmonton.

”Alla kommer inte få plats”

Sverige skulle tillsammans med Ryssland och Finland lyfta från Helsingfors. Ombord skulle också lagen blandas med mediepersonal från sändande bolag. Problemet var att planet var alldeles för liten. Dessutom skulle allas (!) packning lastas inne i planet. 

– Vi kom in och insåg att vi inte hade uttag så vi kunde ladda våra mobiler. Vi hade inte heller tv-skärmar så vi kunde fördriva tiden, sen insåg vi att alla inte ens kommer få plats. Så de tre länderna gick samman och vägrade åka. Det handlar ju också om säkerheten. Beslutet togs sedan att lasta av spelarnas hockeygrejer till ett annat plan som skulle lyfta dagen efter. Efter fyra timmars väntan kunde vi äntligen lyfta. 

De är väldigt hårda med allt men ändå fick ni trängas i ett och samma plan, det låter motsägelsefullt? 

– De säger ju emot sig själva lite där. Men alla hade suttit i karantän i en vecka och följt reglerna. Dessutom hade man gått igenom tre coronatester innan man klev på. Sen satt vi ganska länge på det där planet för vi var tvungna att mellanlanda två gånger för att tanka. Hela resan var märklig kan man säga.

Det blev en speciell flygresa till Edmonton med flera mellanlandningar
Foto: PRIVAT

”Det är bra tänkt”

När planet väl landade i Edmonton var det dags återigen för ett coronatest. Dagligen ska samtliga som befinner sig i bubblan testas. Skulle någon få ett positivt svar – då är det bara att lämna bubblan. Sedan väntar karantän i hotellrummet i fyra fulla dagar.

– Vi journalister får då inte vara kvar om vi får ett positivt svar. Men skulle till exempel ett landslag drabbas så blir det även en sportslig fråga, och då får man ta det när det kommer. Allt sköts från dag till dag men de har väldigt bra koll. 

– Efter fyra dagar så får man komma ut, men det gäller fortfarande att hålla sig i bubblan, alltså mellan hotellet och arenan. 

Karantän i fyra dagar säger du, hur går det? 

– Det gäller att underhålla sig med Netflix, läsa böcker, pratar med dem som är hemma och göra research inför matcherna. Maten kommer till dörren, de serverar frukost, lunch, middag och snacks varje dag. 

Men du måste berätta om armbandet...? 

– Man vill ju tro att alla tar sitt ansvar och följer reglerna. Men de kan inte ha en person som vaktar alla på alla våningar. Då tog de ett beslut att alla ska ha ett armband som signalerar så fort man lämnar hotellrummet. Det är bra tänkt för då har man koll på alla, men det blir lite konstigt att sitta här och veta att de har stenkoll på mig. 

Det omtalade armbandet
Foto: PRIVAT

”Försöker få det lite juligt här”

Erica Carlsson berättar även att hon älskar den här tiden på året – det jultider. Men i år blir det som bekant annorlunda för de flesta. Dels på grund av pandemin, dels på grund av JVM. 

– Inte heller i Sverige blir det normalt, och det är speciellt. Man får ringa till nära och kära. Jag vet att det är planerat en julmiddag här, men det är ingen större grej med väldigt hårda restriktioner. De kommer servera amerikansk och kanadensisk julmat. De försöker få det lite juligt även här. Det får bli väl att sitta i rummet med julmusik och kolla på gamla julkalendrar, men i år är det helt okej att det blir så. Jag får göra det bästa av situationen. 

Carlssons julfrukost 2020?
Foto: PRIVAT

Tjeckien väntar i premiären

Vad kan du om amerikansk/kanadensisk julbord? 

– Jag kan ingenting. Jag är väldigt svensk på det sättet att jag älskar prinskorv. Det kommer bli väldigt spännande att se vad de har ett erbjuda. Kanske tar jag med mig det till Sverige? 

Det ska även spelas hockey i Edmonton. Juniorkronorna möter Tjeckien i premiärmatchen den 26 december. Erica Carlsson säger att hon har bra känsla inför turneringen och lyfter fram lagsammanhållningen som en viktig detalj. 

– De har spelat tillsammans i många år vilket är positivt, och har en bra grund att stå på. Jag skulle inte räkna bort dem än. Kanada, Ryssland oh USA är så klart tuffa motstånd men det gäller att slå de bästa om man ska vinna guld. 

Blir det medalj? 

– Jag tror på dem. Jag tror på medalj, helt klart. 

Nent (TV6/TV10/Viaplay) sänder JVM tillsammans med SVT. 

Så sänds JVM:

25/12

 Kl 20.00 Slovakien-Schweiz, Viaplay/TV10

 Kl 00.00 Tyskland–Finland, Viaplay/TV10

 Kl 03.30 Ryssland-USA, SVT

 26/12

 Kl 20.00 Tjeckien-Sverige, SVT

 Kl 00.00 Kanada-Tyskland, SVT

 Kl 03.30 USA–Österrike, Viaplay/TV10

 27/12

 Kl 20.00 Schweiz-Finland, SVT

 Kl 00.00 Kanada-Slovakien, Viaplay/TV10

 Kl 03.30 Ryssland-Tjeckien, Viaplay/TV10

 28/12

 Kl 00.00 Sverige-Österrike, Viaplay/TV6

 Kl 03.30 Tyskland-Slovakien, SVT

 29/12

 Kl 20.00 Tjeckien-USA, Viaplay/TV10

 Kl 00.00 Schweiz-Kanada, SVT

 Kl 03.30 Ryssland-Österrike, Viaplay/TV10

 30/12

 Kl 20.00 Slovakien-Finland, SVT

 Kl 00.00 Tyskland-Schweiz, SVT

 Kl 03.30 Sverige-Ryssland, SVT

 31/12

 Kl 20.00 Österrike-Tjeckien, SVT

 Kl 00.00 Finland-Kanada, Viaplay/TV10

 Kl 03.30 USA-Sverige, Viaplay/TV6

 2/1 – kanalfördelning ej klar (Viaplay har förstaval)

 Kl 18.00 kvartsfinal 1

 Kl 21.30 kvartsfinal 2

 Kl 01.00 kvartsfinal 3

 Kl 04.30 kvartsfinal 4

 4/1 – kanalfördelning ej klar (SVT har förstaval)

 Kl 00.00 semifinal 1

 03.30 semifinal 2

 5/1 - kanalfördelning ej klar (Viaplay har förstaval)

 Kl 23.30 bronsmatch

 Kl 03.30 final