Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kan bli 19 NHL- spelare även i år...”

Rikard Grönborg.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Joel och Henrik Lundqvist.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Erik Karlsson.Foto: DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES

LOS ANGELES. Ett VM-lag fullt av NHL-stjärnor.

Tre Kronors förbundskapten, Rikard Grönborg, har konceptet klart för sig inför hockey-VM i Danmark i maj.

Just hemkommen från en lång scoutingresa i Nordamerika berättar Grönborg att han inte gett upp hoppet om att få med Henrik Lundqvist och Erik Karlsson i VM-laget.

- Jag träffade Henke under min resa och vi kommer att ha en fortsatt dialog. Han vill vänta och känna efter hur han mår efter säsongen. Han och New York Rangers har ju haft en tuff säsong, men han säger till mig att han bara har goda minnen från fjolårets VM-spel, säger Rikard Grönborg.

”Erik karlsson måste få sörja i lugn och ro”

När det gäller Erik Karlsson fick förbundskaptenen ett nej när han träffade den svenske backstjärnan i Ottawa för två veckor sedan.

Erik och hans hustru Melinda skulle ha sitt första barn i april och ville avstå från turneringen.

Sedan hände det tragiska att de förlorade sitt barn, sonen Axel, innan den planerade nedkomsten.

- Jag har inte pratat med Erik efter det tragiska som hänt. Det är så sorgligt och jag har bara, som många andra, textat honom att han och Melinda är i våra tankar. Han måste få sörja i lugn och ro och vara i sin egen värld just nu. Vi tänker på honom och lider verkligen med honom och hans familj. Och jag tänker låta honom vara. Vill han så småningom vara med, så kommer han säkert att höra av sig.

Hur stort är hoppet om att få med fjolårets guldmålvakt, Henrik Lundqvist?

- Visst finns det hopp, då han inte sagt nej ännu. Men som sagt, det har varit ett tufft år för Rangers, där det mesta varit pest och pina, och ledningen har gjort förändringar i laget som påverkar honom. Men vi kommer att ställa frågan efter säsongen och Henke sa till mig när vi sågs nyligen att han hade jättekul förra året, så vi får se.

Grönborg: Kan bli 19 NHL-spelare även i år

Båda dina assisterande coacher, Peter Popovic och Johan Garpenlöv, har också rest runt och scoutat VM-kandidater under den senaste månaden. Hur är intresset från spelarna?

- De säger att de är glada att vi kommer och ser dem i sin vardagsmiljö och min uppfattning är att intresset för Tre Kronor är fortsatt stort.

VM-guld ifjol och nu går VM i Danmark, hur mycket bonus är det för intresset?

- Klart att det är extra bonus. VM går ju nästan på hemmaplan.

Hur många NHL-proffs kan det bli i årets VM-lag?

- Med det intresse vi fått kan det bli ett liknande antal som förra året, då vi hade 19 spelare från NHL.

Vilka av våra spelare imponerade på dig under den här resan?

- Jag var på plats i Las Vegas när William Karlsson gjorde sitt första hattrick i NHL, vilket är en stor bedrift. Han har haft en fantastisk utveckling och stod ut för mig.

Andra spännande namn i dina ögon?

- Det var jäkligt kul att se Anaheimbacken Marcus Pettersson, som är en av våra nya NHL-spelare i vinter. Rickard Rakell i Anaheim är precis som William Karlsson en exceptionell spelare, detsamma måste sägas om Filip Forsberg och John Klingberg. Listan kan göras lång. Vissa av de jag nämner här kommer ju att spela slutspel i NHL, men är namn som man kan vänta in ifall de skulle bli tillgängliga senare. Victor Hedman och Nicklas Bäckström tillhör också den gruppen.

Tre Kronor möter Ryssland och Tjeckien i VM

Hur länge kan du vänta in de sista förstärkningarna när VM kört igång?

- Klart att vi kan vänta in spelare, som blir utslagna i den andra rundan av Stanley Cup, som vi gjorde ifjol med Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström.

När tar du ut de första VM-namnen från NHL?

- Så fort grundserien där borta är färdigspelad den 7 april. Då trycker vi direkt på knappen. Vi vill ha de flesta av dem hemma till Sweden Hockey Games, som börjar den 26 april om de inte är upptagna av slutspelet i NHL.

Sverige spelar i Grupp A i årets hockey-VM med Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Vitryssland, Slovakien, Frankrike och Österrike.

Turneringen, som äger rum i Köpenhamn, börjar den 4 maj.

Tre Kronor inleder mot Vitryssland den dagen.

VM-finalen avgörs den 20 maj.