Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det handlar om ett sjusiffrigt belopp”

Tommy Boustedt.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Johan Garpenlöv.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Fyra inställda landskamper på hemmaplan och inget VM-spel.

Plus ett stort genomfört scoutingarbete i Nordamerika förgäves.

Coronaviruset kostar Svenska Ishockeyförbundet miljonbelopp.

– Det är klart att de inställda landskamperna kostar en slant. Både direkt i form av biljettintäkter och indirekt när det gäller sponsoravtal. Hur mycket vi förlorar vet vi inte i dagsläget, men det riskerar inte förbundets ekonomi i stort, säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

Tre Kronor skulle ha mött Danmark i Ljungby på torsdagskvällen och på nytt i Halmstad på lördag.

Sedan väntade ytterligare två landskamper mot Finland i Örnsköldsvik den 22 april och Umeå den 24 april.

Uppvärmningsmatcher inför VM-turneringen i Schweiz, som var tänkt att starta den 8 maj med gruppspel i Lausanne och Zürich.

Sverige tillhörde Grupp A tillsammans med Kanada, Tjeckien, Tyskland, Slovakien, Danmark, Vitryssland och Storbritannien.

Tre Kronors premiärmotståndare var, enligt spelschemat, Tjeckien.

För förbundskapten Johan Garpenlöv, 52, kom beskedet om den inställda VM-turneringen som en stor besvikelse.

– Det är naturligtvis förbannat tråkigt, men samtidigt är det ju en epidemi som drabbar hela idrottsvärlden. Men visst känns det tråkigt och sorgligt på alla sätt och vis, då april och maj är våra stora månader på året för landslaget, säger Johan.

”Hade kunnat få ihop ett riktigt bra lag”

Han och tränarassistenterna Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom hade under säsongen gjort flera resor till Nordamerika för att studera våra NHL-proffs.

Trion hann se 36 matcher live i Kanada och USA innan spelstoppet kom både i NHL och internationellt i mitten av mars.

Hur hade VM-laget sett ut, tror du?

– Det får vi ju aldrig veta, men känslan vi fick när vi träffade de svenskar i NHL som såg ut att missa Stanley Cup var positiv. Vi hade kunnat få ihop ett riktigt bra lag.

Känns det jobbet helt bortkastat nu efter alla resor och matcher ni scoutat?

– Jobbet vi gjort har vi med oss framöver. För Markus och Ragge var det en bra erfarenhet, då de inte gjort det här tidigare. Att ta ut ett VM-lag är ett pågående arbete och process, men nu fick vi inte ställa den där slutliga frågan om de ville komma och spela VM.

Johan Garpenlöv: ”En sorglig känsla”

Hur kommer det personligen att kännas för dig den 8 maj när du skulle ha stått i Tre Kronors bås Lausanne i VM-premiären mot Tjeckien?

– Det kommer att kännas konstigt, då det skulle ha blivit premiär för mig som förbundskapten. Ja, det blir en sorlig känsla, då vi hade börjat bygga laget för VM. Så när den dagen infaller kommer jag nog att skänka en tanke att VM skulle ha börjat just då, säger Johan Garpenlöv.

För Hockeyförbundet är det inte bara de fyra inställda landskamperna på svensk mark den här och nästa vecka, som skapar hål i plånboken.

VM-turneringen i Schweiz skulle också gett ett tillskott i kassan.

– Det är en ekonomisk förlust att VM ställs in. Det blir inga 'appearance money' eller prispengar från IIHF. Det handlar om ett sjusiffrigt belopp, säger Tommy Boustedt.