Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det finns ett pris som alla får betala”

Chris Härenstam.Foto: EVA EDSJÖ / SVT
Chris Härenstam till höger, här med expertkommentatorn Jonas Andersson.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

BRATISLAVA. ”Jhonas Enroth - Huddinge IK.” ”Henrik Lundqvist - Järpens IF”.

Chris Härenstams röst har blivit ikonisk i SVT:s sportsändningar.

Nu berättar han om stoltheten över att göra sitt första ishockey-VM, och baksidan med att vara ute och jobba så mycket.

– Det finns ett pris som alla får betala, och det är resorna. Att du är ifrån dina älskade, säger han till SportExpressen.

Har du slagit på SVT under de senaste två veckorna har du hört hans röst.

Chris Härenstam är huvudkommentator under SVT:s första hockey-VM sedan 1987 och är den som guidar det svenska folket mellan puck, bås, hakningar och icings.

Men han vill ogärna prata om sitt uppdrag.

När vi slår oss ner på hans hotell i Bratislava berättar Härenstam om varför han oftast nobbar intervjuer.

– Jag brukar inte göra det här. Intervjuer. Jag får emellanåt frågor från stora tidningar eller tv-bolag, men jag brukar inte ställa upp för jag vill inte vara i fokus då det är spelet som ska vara i fokus, säger han.

Men vårt samtal handlar om så mycket mer än att kommentera hockeymatcher.

* * * 

Vårt samtal tar oss genom jobbets baksida, hans stora kärlek till moderklubbar och dess betydelse för varje idrottare.

Men vi börjar här och nu. Med det aktuella. 1987 sände SVT ishockey-VM sist, men nu 2019 är det dags igen. 

Första ishockey-VM någonsin: ”Njutit av varje sändning”

Efter att ha debuterat som kommentator på ett afrikanskt mästerskap för Eurosport i mitten på 90-talet och sedan gjort sitt första mästerskap för SVT under fotbolls-VM i Japan och Sydkorea 2002 så var det nu, 32 år sedan senast, dags igen för SVT att sända från ishockey-VM. 

Och Härenstam har ”njutit av varje sändning”.

– Jag var inte riktigt förberedd på det då jag inte kommenterat ett hockey-VM förut, jag har ju gjort andra stora mästerskap men aldrig hockey. Jag åkte mest ned med känslan av att det skulle bli kul, säger han om hur det varit att kommentera sitt första ishockey-VM och fortsätter:

– Det är väldigt roligt att så många älskar hockey-VM. Det är ett enormt intresse hemma i Sverige och det märks på tittarsiffrorna.

Ni har haft ett par riktigt ”tråkiga” matcher, hur har det varit att sända dem? Är det svårt att leverera då, liksom?

– Jag tror på ärlighet. Vi gjorde ju till exempel Österrike-Tjeckien, och då är det bara att säga innan matchen att allt annat än en klar seger för Tjeckien skulle vara överraskande.

Om svenska fiaskot: ”Svåraste matchen att kommentera”

Med lång erfarenhet från att kommentera fotbolls-VM har Chris Härenstam hunnit märka en skillnad mellan Sveriges två största sporter sett till engagemang hos publiken.

– Jag tycker att det märks. Det är rätt att säga det slentrianmässigt, men jag får fler kommentarer på ett hockey-VM än på ett fotbolls-VM. Det märks på Facebook och Twitter. Det är en mer engagerad publik.

Och engagemang hos den svenska publiken blev det onekligen när en av tidernas mest oväntade förluster kom i kvartsfinalen mot Finland.

Ett anonymt finskt lag på papperet slog det stjärnspäckade svenska laget med 5-4, i en match som Härenstam berättar var något utöver det vanliga att kommentera:

– Det är den svåraste av matcher att kommentera, men också en match som du som kommentator bör vara förberedd på. Tonalitet, pauseringar, tempo och vilka negationer du använder måste du ha gått igenom före matchen. Jonas och jag var beredda på både förlust och vinst. 

– Det är en del av jobbet.

Kärleken till moderklubbar: ”Så många eldsjälar”

Fyra år gammal kom Härenstam till Sverige. Dessförinnan levde han med sin holländska pappa och finländska mamma i Finland. 

Och det var då hans livs största passion kom att födas. Passionen för moderklubbar.

Allt började för honom när han i sin första idrottsklubb, Ranneberge IF i Göteborg, kom att uppleva idrottens främsta sida. Gemenskapen.

– Det finns så många eldsjälar, män som kvinnor, som gör ett enormt arbete för barn i idrottens värld. Och tänk så många människor som ser till att göra ett arbete för att få barn att inte hamna i utanförskap. Att få barn att känna att de duger oavsett vem de är eller vad de gör.

Du brinner verkligen för moderklubbar…

– Jag brinner som tusan för de små klubbarna som gör det stora arbetet. De här stora klubbarna har det ju gratis eftersom de syns och hörs överallt.

”Jag har många dåliga sidor”

I SVT:s sändningar nämner han moderklubbar till spelare som de vore tröjnummer eller namnen på hans egna barn. Till och med i TV-pucken hörs han ha rätt på alla moderklubbar till alla spelare. Men hur är det möjligt?

– Haha, jag tror att jag har det bara naturligt. Jag har så många dåliga sidor så det är väl bra att ha någon bra sida.

Dåliga sidor säger du, vad kan de vara?

– Jag är ganska rastlös, låg toleransnivå, vill att det ska hända saker. Men jag brinner för barn och ungdomar.

Men du, tillbaka till TV-pucken. Det finns vissa problem med den, va?

– Jag har gjort TV-pucken senaste 15 åren, och ska man titta på den så peakar ishockeyn vid sju års ålder för tjejer och nio års ålder för killar. Ishockeyn har extrema utmaningar att hamna i ett utanförskap. Det kan vara att det är en dyr sport, det kan vara tidig selektering, det kan vara att vuxenvärlden blandar in barn i grupper beroende på hur många poäng de gör.

– Och det retar mig. Alla ska få vara med. Det är därför jag brinner så för moderklubbar och så gärna nämner dem och jag kommer göra det framöver, för att det är ett så stort arbete de gör där ute för barn och ungdomar i vårt samhälle.

Berättar om baksidan med jobbet: ”Min bästa vän”

Mycket är bra med jobbet, berättar Härenstam. Han beskriver det som en ynnest att jobba med sitt stora intresse.

Men som i mycket annat här i livet finns där också en baksida. 

En baksida som ibland gör det svårt att motivera en lång jobbresa.

Han blir mjukare i rösten och blicken blir mer allvarlig när han berättar:

– Det finns ett pris som alla får betala, och det är resorna. Att du är ifrån dina älskade och det är det absolut jobbigaste. Att vara ifrån min fru och tre barn, men just att jag har ett så bra umgänge på SVT gör att jag överlever. Sen jobbar jag med min hobby, så det gör det lite lättare.

Samtidigt kan jag tänka mig att familjen också är ditt största stöd?

– Bra sagt av dig, för det är så. Jag har så tur som har Malin som hustru, hon ställer ju aldrig krav på mig eller ger mig aldrig dåligt samvete. Hon är min bästa vän och mitt största stöd.