Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det där har jag aldrig sett förut”

Foto: TOMI HÄNNINEN / NEWSPIX24 BILDBYRÅN
Foto: TOMI HÄNNINEN / NEWSPIX24 BILDBYRÅN

Tre Kronor hämtade upp underläge mot Ryssland och tog matchen till straffar. 

Där föll Sverige, trots ett speciellt mål från debutanten Niklas Hansson. 

– Det där har jag aldrig sett förut, säger experten Mikael Renberg i SVT. 

– Det är ändå en bitter eftersmak att vi inte kan vinna matchen, säger Hansson till TT. 

Tre Kronor fick en tung start på lördagens möte med Ryssland i Karjala Tournament. 

Ryssarna dominerade spelet och hade ledningen med 2-0 efter första perioden. Carl Klingberg fick in en reducering på straff i den andra, men Kirill Semyonov satte 3-1 kort senare. 

Men i den tredje perioden kom Sverige ut med ny energi. 

Svenskarna gjorde tre mål – varav två på lite drygt fyra minuter som tog laget från 2–4 till 4–4 och förlängning.

Debutanten chockar Renberg

Mikael Wikstrand, i spel fem mot tre, Fredrik Händemark och backdebutanten Niklas Hansson, Rögle, gjorde Tre Kronors mål.

Niklas Hansson blev målskytt även i straffavgörandet. Tre Kronor-debutanten satte dit straffen på ett okonventionellt sätt, där han försökte skymma pucken med bladet och föste klubban i en lång båge längs med isen innan han tryckte in pucken i mål. 

– Det var kul att trycka dit en puck och fullborda comebacken. Man hade önskat att vi kunde vinna matchen efter den upphämtningen vi gör, säger Hansson om fullträffen. 

Ryssland vann på straffar

Ryssland vann till slut matchen efter att Igor Bobkov räddat Daniel Brodins straff. Avgörandet blev överlag en målvaktskamp, där Magnus Hellberg och Bobkov räddade fem respektive sex skott. 

– Jag är stolt över hur vi tar oss tillbaka, det är ändå ett bra lag vi möter. Att göra fyra mål på ryssarna händer inte jätteofta. Stor eloge till killarna som kommer tillbaka, sade han, säger den nyblivna förbundskaptenen Johan Garpenlöv. 

Sverige började lika illa som i första matchen mot Tjeckien, förlust 1–3. Ryssarna gjorde 2–0 i första perioden och vann skotten med 15–5.

– Vi faller ihop, tappar vårt presspel där vi försvinner utåt sargerna och tappar mitten. De får åka in på oss hela tiden och vi kan inte ställa om. Sedan fick vi möjlighet att rita lite på en tavla och säga saker till varandra och så blev det bättre.

Carl Klingberg på en snygg straff, Mikael Wikstrand och Fredrik Händemark gjorde övriga svenska mål.

Tre Kronor ställs mot Finland under söndagen. 

Vännerna vittnar om en annan sida hos Johaug

REPORTAGE: Personerna i Therese Johaugs närhet berättar: ”Haft det otroligt tufft”