Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är klart att jag inte tycker det är okej"

Hockey-VM:s cheerleaders
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Valentina Lizana Wallner
Leif Boork
Foto: Sven Lindwall

Under hockey-VM i Ryssland står det lättklädda kvinnor i läktartrapporna och håller på med cheerleading. Det har väckt olika åsikter.

"Lite distraktion då och då är bra" skrev den ryska hockeyligans Twitterkonto under en match.

– Jag tycker att det objektifierar kvinnan i den här mansdominerade idrotten, så det är klart att jag inte tycker att det är okej, säger Damkronornas förbundskapten Leif Boork.


Gillar du hockey? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla hockeynyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Hockey-VM i Ryssland pågår just nu och håller på till och med den 22:a maj. Samtidigt som hockeyspelarna gör upp på isen håller lättklädda damer på med cheerleading på läktarna.

Det har väckt lite olika åsikter.


LÄS ÄVEN: Tv-profilens ilska under VM: "De beter sig riktigt illa"

"Bekräftar stereotyper"

Damkronornas förbundskapten, Leif Boork, tycker inte att det borde finnas på läktarna.

– Jag tycker att det bekräftar traditionella stereotyper när det gäller vissa sådana här mansdominerade idrotter. Motor har ju samma sak till exempel, då kan det ju sitta någon tjej på en motorhuv när det ska visas upp bilar och så vidare. Det är ju ingen karl som sitter där och det är samma i hockey tycker jag.

Leif Boork har varit förbundskapten för Damkronorna sen 2013. Under hans tid har det inte varit några cheerleaders på hockey-VM för damer.

– Jag tar absolut avstånd från det, men samtidigt så ska vi också passa oss i alla frågor som rör saker som man gör annorlunda än hos oss, att på något sätt tro att det är vi som är centrum av världen. De förbunden får ju ta sina beslut och jag är inte säker på att de ser det likadant som vi och kanske inte heller tjejerna som dansar eller är cheerleaders.


LÄS ÄVEN: Alt du behöver veta om hockey-VM 2016.

"Cool sport – men man behöver inte ha bikini på sig"

Damkronornas före detta målvakt Valentina Lizana Wallner, som numera är expertkommentator på Discovery Networks Swedens kanaler, är inte lika negativt inställd, men ser också vissa problem.

– Cheerleading är också en sport, som jag tycker är rätt cool. Sen är det tråkigt att vissa mer ser det som att det är lättklädda tjejer, säger hon och utvecklar det hela:

– Jag hade gärna sett cheerleading i svensk hockey också, men man kanske inte behöver ha en bikini på sig. Jag tycker att det hade varit jätteroligt om det hade varit blandat med killar och tjejer, och då kanske det inte hade blivit en snackis heller. Men generellt inom dans så är det fler tjejer som håller på med det, så det kanske är svårt att få till.

Damkronornas forward Pernilla Winberg har svårt att se något negativt med cheerleaders under hockeymatcher.

– Det har väl nästan alltid funnits med? När jag var yngre och kollade på Malmös matcher, så hade de också cheerleaders på matcherna. Så jag vet inte, det är svårt att säga men det är väl inget som är en nackdel liksom, säger hon.