Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De är skickliga – men saknar en superstjärna"

Foto: ANDY DEVLIN / BILDBYRÅN
Foto: JASON FRANSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Juniorkronorna kommer med ett lugnande besked inför nattens viktiga Rysslandsmatch i junior-VM: Lucas Raymond och Philip Broberg är båda redo för match.

– Alla är tillgängliga för spel, vilket känns jättebra, säger förbundskapten Joel Rönnmark.

Två raka segrar och sammanlagt 11–1 i målskillnad. Men två mörka moln har hängt över Juniorkronorna under JVM i Edmonton – eventuella skador på lagkaptenen Philip Broberg och stjärnan Lucas Raymond.

Broberg var med i premiären mot Tjeckien men stod över Österrikematchen. Raymond brakade i den matchen in i sargen och tvingades lämna isen med en misstänkt ryggskada. Men han kom tillbaka och gjorde för säkerhets skull Sveriges sista mål i 4–0-segern och gav direkt efter matchen lugnande besked.

Tuffast hittills?

 Det gör förbundskapten Joel Rönnmark också, på en presskonferens sent på tisdagen.

– Ja Lukas mår bra, det såg lite otäckt ut när det hände men det var inte så farligt så det känns jättebra. Han mår bra.

Varken Raymond eller de andra i laget var på is för gemensam träning på tisdagen i Edmonton. Spelarna fick i stället återhämta sig som det passade dem själva, inför några tuffa dagar med matcher mot Ryssland och USA och sedan slutspel.

Nattens match mot Ryssland tros bli Juniorkronornas tuffaste utmaning hittills i mästerskapet. De unga ryssarna har hittills vunnit mot USA (5–3) och Österrike (7–1), men förlorade mot Tjeckien (0–2).

– De har många skickliga spelare utan att ha någon riktig supersuperstjärna, men överlag känns de starka. Så det blir en bra utmaning för oss och vi är grymt taggade, känslan är att det blir en jättevärdemätare, säger Rönnmark.

Målvaktslöfte i vägen?

Kanske kan målvakten Jaroslav Askarov – draftad av Nashville i oktober, då som den högst draftade keepern i NHL på tio år – ställa till det för de svenska spelarna, även för Noel Gunler, som med sina tre mål är bäste svenske målskytt hittills.

– Det är en jätteduktig målvakt, men det ska väl kunna gå att göra mål på honom också, säger 19-åringen lugnt.

– Det är alltid kul att göra mål och förhoppningsvis kan jag hjälpa laget att vinna.

Joel Rönnmark:

– Askarov är ju en toppmålvakt i sin ålderskull och han är kvick och gillar att vara delaktig i spel med puck och det måste vi vara vaksamma på.

– Vi kikar på honom och kan ge grabbarna lite tips och tankar om hur vi tror att vi kan göra mål på honom. Vi har jätteduktiga målskyttar i vårt lag så vi ska göra allt vi kan för att göra mycket mål.

Juniorkronornas match mot Ryssland har nedsläpp 03.30 natten mot torsdag, svensk tid.