Linus Omark i Tre Kronor-tröjan. Foto: Robbin NorgrenLinus Omark i Tre Kronor-tröjan. Foto: Robbin Norgren
Linus Omark i Tre Kronor-tröjan. Foto: Robbin Norgren
Förbundskapten Pär Mårts. Foto: Fredrik Sandberg / TtFörbundskapten Pär Mårts. Foto: Fredrik Sandberg / Tt
Förbundskapten Pär Mårts. Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Därför kan stjärnorna missa VM i Ryssland

Publicerad

Linus Omark och Andreas Engqvist kan göra det svårt för Oscar Möller och Mattias Sjögren att nå VM i maj. Eller tvärtom.

Slutspelsduellen i KHL mellan Salavat Julajev och Ak Bars Kazan blir avgörande för spelarnas VM-chanser.

– Om man åker ut nu är jag inte säker på att alla känner för att hålla i gång, säger förbundskapten Pär Mårts.

Tio svenska KHL-spelare har redan spelat färdigt för säsongen. Bland dem finns VM-guldvinnaren Andreas Jämtin och Skellefteås förre VM-målvakt Joacim Eriksson. Även Landslagsmeriterade spelare som Mattias Karlsson, Tobias Viklund, Niclas Bergfors och Tom Wandell har missat KHL-slutspelet.

Mårts nobbar KHL-svenskar

De har inte spelat i Tre Kronor under säsongen och ser inte ut att bli aktuella framöver heller.

– Jag har lite svårt att tänka mig det, kanske, säger förbundskapten Pär Mårts.

Tre Kronor samlas inte förrän den 4 april nästa gång och det är över fem veckor dit.

– Det kan bli knepigt för många av de killarna, säger Mårts.

Med tanke på VM utspelas en högintressant åttondelsfinal i KHL-slutspelet.

Salavat Julajev med målvakten Niklas Svedberg och Tre Kronor-duon Andreas Engqvist och Linus Omark har inlett kampen mot Ak Bars Kazan där Oscar Möller och Mattias Sjögren spelar.

På måndagen vann Salavat Julajev den första åttondelsfinalen mot Ak Bars Kazan med 4-1. Omark och Engqvist spelade fram till sitt lags två första mål och Svedberg tog 22 av 23 skott och var åtta sekunder i från att hålla nollan.

Förlorarna i den slutspelsmatchen i KHL kan få väldigt svårt att nå VM, som är över två månader bort i tiden och börjar den 6 maj i Moskva.

Vinn eller försvinn

– De spelarna måste man prata med och berätta och se hur man ser på situationen och höra om de är beredda att hålla i gång och slåss om en plats till VM. Jag får höra med var och en hur de ställer sig, vilka chanser de har.

Vilka möjligheter har Tre Kronor att hjälpa de utslagna spelarna att hålla i gång?

– Inte mycket. Vi lider av sparkrav lite grann. Förut har vi haft läger emellan. J18-laget spelar VM och så är det vi. Det är en diskussion vi får ta.

KHL har tidigare haft en tröstturnering efter grundserien för de lag som missat slutspelet, men så är det inte i år. Därför blir det en lång sträcka på två månader mot VM.

I samband med Tre Kronors dubbellandskamp mot Finland i början av februari berättade Pär Mårts att han förklarat för Linus Omark och Luganoforwarden Linus Klasen att de konkurrerar om en VM-plats.

Då ringer Mårts

Efter åttondelsfinalen mellan Salvat Julajev och Ak Bars Kazan, som kan vara slut tidigast den 28 februari, ska Mårts kontakta de utslagna spelarna om VM-situationen.

– De vill väl höra hur goda chanser de har att spela VM och så får man ta en diskussion hur vi gå vidare, säger Mårts.

Både Möller och Sjögren har spelat i de två senaste VM-turneringarna medan Svedberg, Omark och Engqvist inte spelat i VM under Mårts tid som förbundskapten.

Linus Omark har uttryckt stor besvikelse över att ha blivit petad inför VM 2013.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag