Foto: Sara Strandlund
 Foto: Sara Strandlund

Boustedt: Då kommer
Edlers viktiga OS-dom

Publicerad

Alexander Edlers OS-dom kommer senast om två veckor.

Under torsdagen reste Tre Kronors landslagschef Tommy Boustedt för ett möte med IIHF:s disciplinkommitté – för att argumentera för Edlers sak.

– Vi känner ett ansvar i det här, säger Boustedt till SportExpressen.se.

Knätacklingen på Eric Staal i kvartsfinalen mot Kanada under ishockey-VM kan stå Alexander Edler dyrt.

Internationella ishockeyförbundet rekommenderar fem matchers avstängning – vilket skulle innebära tre matchers avstängning i OS, och sannolikt Edlers plats i truppen.

Under torsdagen reste Tommy Boustedt till Zürich för ett möte med internationella ishockeyförbundets disciplinkommitté, för att korta ner straffet. Med på mötet satt Edler själv, och agenten Mark Stowe.

– Vi har fått lägga fram vår syn och svarat på flera frågor. Vi kommer få ett skriftligt beslut inom två veckor, säger Boustedt till SportExpressen.se.

"Väldigt svårt"

Vad är känslan?

– Det är väldigt svårt. Vi vet inte riktigt hur de ser på saken. De här personerna är jurister och inte ishockey-människor i den bemärkelsen. Vi vågar inte säga någonting ännu.

Det här är en prioriterad fråga för er?

– Ja, det är det. När spelarna är med i landslaget känner vi en skyldighet att supporta våra spelare så gott som det går.

Enligt Tommy Boustedt fördes tre argument fram till disciplinkommittén för Edlers sak:

Praxis.

– Vi hänvisade till likartade händelser tidigare, som Ryan Getzlafs tackling mot Slovakiens Libor Hudacek i kvartsfinalen i Helsingfors i fjol. Han fick en match. Och tidigare har det aldrig utdelats fem matcher för någonting liknande.

Avsikten.

– Vi visade på att Edler var på väg att tackla Eric Staal, men att Staal spelade i väg pucken. Alexander försöker svänga undan men lyckas inte och träffade knä mot knä. På den korta reaktionstiden går det inte att göra mycket mer.

Historiken.

– Alexander är inte en fysisk spelare som kör över folk. Han är en offensiv, spelande back. Vi visade på att han aldrig har gjort någonting liknande tidigare under sin karriär.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag