Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Börje Salming om OS: Tråkigt för ishockeyn

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

OS i Pyeongchang, Sydkorea, närmar sig med stormsteg.

Ett mästerskap där Ryssland stoppas helt från att delta - och nu riskerar hockeyn att inte bara missa stjärnorna från NHL utan även de som finns i KHL.

- Spontant tycker jag bara det är tråkigt att de bästa spelarna i världen inte får tävla mot varandra. OS är något man följt sedan barnsben, säger David Ullström, HV 71, tidigare i KHL.

Det skulle bli en enda lång rysk uppvisning med den ädlaste av medaljer som avslutning.

Ja, utan spelare från NHL var det ryska hockeylandslaget storfavoriter att vinna OS-ishockeyn på förhand med storstjärnor som Ilya Kovaltjuk, Pavel Datsjuk och Vadim Sjipatjov aktuella för spel. 

Men nu talar det mesta för att Ryssland inte ens kommer med ett lag till Sydkorea då IOK i kväll meddelade att nationen stoppas från OS - idrottare som kan bevisa att de är rena från dopning får i stället tävla under olympisk flagg. 

"En jättechans för Sverige"

Ett besked som också med stor sannolikhet innebär att KHL stoppar sina spelare från att åka vilket i sin tur också skulle betyda att Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg helt tvingas tänka om i sin uttagning.

Den trupp han i går presenterade till Channel One Cup, som också är genrep inför OS, innehåller bara åtta spelare från SHL och om KHL:s besked att inte släppa spelare blir definitivt så lär kvoten av SHL-spelare utökas markant. 

Andreas Johansson, tidigare tränare i bland annat HV 71 och Modo Hockey, ser dock något positivt i det annars så negativa.

- Väldigt tråkigt för idrotten i stort är min första tanke. När det gäller ishockeyn så är det redan som ett VM mer än ett OS och tar man bort KHL så blir nivån ännu lägre.

- Däremot blir det en jättechans för Sverige att knipa guldet vilket skulle glädja mig mycket.

Salming: "Tråkigt för ishockeyn"

Men beskedet tas inte bara emot med positiva tankar från svenska hockeyprofiler.

- Det är tråkigt för ishockeyn att inte Ryssland är med, och att många svenskar inte får vara med, säger Börje Salming.

- Då blir det ett väldigt tråkigt OS, säger Tommy Salo.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!