Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅNFoto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
 Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Börje Salming om OS: Tråkigt för ishockeyn

Publicerad

OS i Pyeongchang, Sydkorea, närmar sig med stormsteg.

Ett mästerskap där Ryssland stoppas helt från att delta - och nu riskerar hockeyn att inte bara missa stjärnorna från NHL utan även de som finns i KHL.

- Spontant tycker jag bara det är tråkigt att de bästa spelarna i världen inte får tävla mot varandra. OS är något man följt sedan barnsben, säger David Ullström, HV 71, tidigare i KHL.

Det skulle bli en enda lång rysk uppvisning med den ädlaste av medaljer som avslutning.

Ja, utan spelare från NHL var det ryska hockeylandslaget storfavoriter att vinna OS-ishockeyn på förhand med storstjärnor som Ilya Kovaltjuk, Pavel Datsjuk och Vadim Sjipatjov aktuella för spel. 

Men nu talar det mesta för att Ryssland inte ens kommer med ett lag till Sydkorea då IOK i kväll meddelade att nationen stoppas från OS - idrottare som kan bevisa att de är rena från dopning får i stället tävla under olympisk flagg. 

"En jättechans för Sverige"

Ett besked som också med stor sannolikhet innebär att KHL stoppar sina spelare från att åka vilket i sin tur också skulle betyda att Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg helt tvingas tänka om i sin uttagning.

Den trupp han i går presenterade till Channel One Cup, som också är genrep inför OS, innehåller bara åtta spelare från SHL och om KHL:s besked att inte släppa spelare blir definitivt så lär kvoten av SHL-spelare utökas markant. 

Andreas Johansson, tidigare tränare i bland annat HV 71 och Modo Hockey, ser dock något positivt i det annars så negativa.

- Väldigt tråkigt för idrotten i stort är min första tanke. När det gäller ishockeyn så är det redan som ett VM mer än ett OS och tar man bort KHL så blir nivån ännu lägre.

- Däremot blir det en jättechans för Sverige att knipa guldet vilket skulle glädja mig mycket.

Salming: "Tråkigt för ishockeyn"

Men beskedet tas inte bara emot med positiva tankar från svenska hockeyprofiler.

- Det är tråkigt för ishockeyn att inte Ryssland är med, och att många svenskar inte får vara med, säger Börje Salming.

- Då blir det ett väldigt tråkigt OS, säger Tommy Salo.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag