Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boork väckte laget - för fyspass i natten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Spelarna väcktes för träning - mitt i natten.
Foto: Claudio Bresciani
Damkronornas nye förbundskapten Leif Boork
Foto: Sven Lindwall

Damkronornas nye förbundskapten Leif Boork utlovade hårda nypor när han tillträdde.

I tisdags fick landslagsstjärnorna en försmak på vad som väntar när de väcktes mitt i natten – för ett fyspass.

"Jag vaknade upp i panik", skriver målvakten Kim Martin Hansson på sin blogg.

I maj stod det klart att Leif Boork tar över som förbundskapten för Damkronorna. Han utlovade stora förändringar i träningsmetoderna.

– Vi ska träna hårdare, både fysiskt och taktiskt, sa han då.

En dryg månad senare fick de svenska landslagsspelarna känna på den hårde tränarens nya metoder. Damkronorna befinner sig för närvarande på träningsläger i Norrtälje och under natten till tisdagen blev de plötsligt väckta klockan 03:50 – för fysträning.

Målvaktsstjärnan Kim Martin berättar om händelsen på sin blogg:

"Jag hörde att det bankade i korridoren på hotellet... Trodde det var någon som jobbade. Men sen så blev knackningen riktigt hög så då vaknade jag upp i panik och trodde att jag hade försovit mig", skriver hon.

När hon såg att klockan var strax innan klockan fyra insåg hon och rumskamraten Pernilla Winberg att det ännu inte var dags för morgonpass. Men bankningarna fortsatte.

"Vi sätter oss upp i sängen och är livrädda. Pilla säger öppna för f** inte – det kan vara någon farlig. Men det fortsatte att banka så då klev jag upp... öppnade dörren försiktigt och där står Olofsson (Johanna, lagkamrat), och då förstod vi precis", fortsätter hon.

Kim Martin Hansson och hennes lagkamrater fick dra på sig träningskläderna och skynda sig ner till en närliggande löparbana.

"En jäkla toarulle hade vi också med oss, och jag funderade länge på vad vi skulle ha den till men det visade sig att det var bara en luring som mycket annat", skriver Martin Hansson.

1,6 mil

Det hela resulterade i två timmars löpning på löparbanan. Ett pass som blev hela 1,6 mil.

"Tacka gudarna för kroppen kändes som Greta 75. Tillbaka till hotellet för att äta och vi hann sova 1 timme innan det var dags att gå ner till hallen för 2 ispass och en match", skriver Martin Hansson.

Även målvaktens lagkamrater reagerade över Boorks oväntade överraskning.

"En dag man inte glömmer. Uppstigning 03.45. Psykträning, 1.6 mil på löparbana följt av tre ispass. Bra gnugg va!", skriver Emma Nordin på twitter.

"De fick ingen mat"

Men när SportExpressen.se når Boork försvarar han sina hårda träningsmetoder.

– Vi var bara ute och gick, inget märkvärdigare än så. Jag tror att vi har större kapacitet än vad vi i allmänhet och tjejerna själva tror. Många snackar om att träna hårt, men vad du måste göra att fysiskt känna att du tänjer på gränserna, säger han.

Han berättar också att överraskningsinslaget var en viktig del av passet.

– Jag väckte dem mitt i natten. De fick ingen vätska, ingen mat. Jag talade inte om vad de ska göra, säger han.

– Men eftersom jag har rykte om mig tänkte jag att de kan tro vad som helst skulle kunna hända. Jag tog från dem mobil och klockor och sedan började vi gå på idrottsplatsen

– De fick 16 kilometer, 2 timmar och 15 minuter. Sen körde vi tre ispass efter det.