Spelarna väcktes för träning - mitt i natten. Foto: Claudio BrescianiSpelarna väcktes för träning - mitt i natten. Foto: Claudio Bresciani
Spelarna väcktes för träning - mitt i natten. Foto: Claudio Bresciani
Damkronornas nye förbundskapten Leif Boork Foto: Sven LindwallDamkronornas nye förbundskapten Leif Boork Foto: Sven Lindwall
Damkronornas nye förbundskapten Leif Boork Foto: Sven Lindwall

Boork väckte laget - för fyspass i natten

Publicerad

Damkronornas nye förbundskapten Leif Boork utlovade hårda nypor när han tillträdde.

I tisdags fick landslagsstjärnorna en försmak på vad som väntar när de väcktes mitt i natten – för ett fyspass.

"Jag vaknade upp i panik", skriver målvakten Kim Martin Hansson på sin blogg.

I maj stod det klart att Leif Boork tar över som förbundskapten för Damkronorna. Han utlovade stora förändringar i träningsmetoderna.

– Vi ska träna hårdare, både fysiskt och taktiskt, sa han då.

En dryg månad senare fick de svenska landslagsspelarna känna på den hårde tränarens nya metoder. Damkronorna befinner sig för närvarande på träningsläger i Norrtälje och under natten till tisdagen blev de plötsligt väckta klockan 03:50 – för fysträning.

Målvaktsstjärnan Kim Martin berättar om händelsen på sin blogg:

"Jag hörde att det bankade i korridoren på hotellet... Trodde det var någon som jobbade. Men sen så blev knackningen riktigt hög så då vaknade jag upp i panik och trodde att jag hade försovit mig", skriver hon.

När hon såg att klockan var strax innan klockan fyra insåg hon och rumskamraten Pernilla Winberg att det ännu inte var dags för morgonpass. Men bankningarna fortsatte.

"Vi sätter oss upp i sängen och är livrädda. Pilla säger öppna för f** inte – det kan vara någon farlig. Men det fortsatte att banka så då klev jag upp... öppnade dörren försiktigt och där står Olofsson (Johanna, lagkamrat), och då förstod vi precis", fortsätter hon.

Kim Martin Hansson och hennes lagkamrater fick dra på sig träningskläderna och skynda sig ner till en närliggande löparbana.

"En jäkla toarulle hade vi också med oss, och jag funderade länge på vad vi skulle ha den till men det visade sig att det var bara en luring som mycket annat", skriver Martin Hansson.

1,6 mil

Det hela resulterade i två timmars löpning på löparbanan. Ett pass som blev hela 1,6 mil.

"Tacka gudarna för kroppen kändes som Greta 75. Tillbaka till hotellet för att äta och vi hann sova 1 timme innan det var dags att gå ner till hallen för 2 ispass och en match", skriver Martin Hansson.

Även målvaktens lagkamrater reagerade över Boorks oväntade överraskning.

"En dag man inte glömmer. Uppstigning 03.45. Psykträning, 1.6 mil på löparbana följt av tre ispass. Bra gnugg va!", skriver Emma Nordin på twitter.

"De fick ingen mat"

Men när SportExpressen.se når Boork försvarar han sina hårda träningsmetoder.

– Vi var bara ute och gick, inget märkvärdigare än så. Jag tror att vi har större kapacitet än vad vi i allmänhet och tjejerna själva tror. Många snackar om att träna hårt, men vad du måste göra att fysiskt känna att du tänjer på gränserna, säger han.

Han berättar också att överraskningsinslaget var en viktig del av passet.

– Jag väckte dem mitt i natten. De fick ingen vätska, ingen mat. Jag talade inte om vad de ska göra, säger han.

– Men eftersom jag har rykte om mig tänkte jag att de kan tro vad som helst skulle kunna hända. Jag tog från dem mobil och klockor och sedan började vi gå på idrottsplatsen

– De fick 16 kilometer, 2 timmar och 15 minuter. Sen körde vi tre ispass efter det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag