Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grönborgs egna ord om beslutet

Foto: ALEXEY KUDENKO / /IBL SPUTNIK
Foto: JANERIK HENRIKSSON /TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Rikard Grönborg ledde Tre Kronor till två raka VM-guld.

Nu väljer han att lämna förbundskaptensposten efter säsongens slut. 

– Efter att ha förhandlat fram och tillbaka så blev beslutet det här. Vi kände båda att det var dags att gå vidare, säger Rikard Grönborg.

– Jag är otroligt glad och tacksam att jag får leda det finaste vi har i svensk hockey, säger blivande förbundskaptenen Johan Garpenlöv. 

Rikard Grönborg lyckades leda Sverige till VM-guld gånger två gånger i rad. Men hans kontrakt går ut efter säsongen – och förhandlingar om ett nytt har inte burit frukt. 

Tommy Boustedt, generalsekretare på Svenska ishockeyförbundet, berättar om processen på Tre Kronors Twitter-konto. Grönborgs sista uppdrag blir hockey-VM i maj. 

Grönborg lämnar Tre Kronor

– Vi har förhandlat med Rikard och erbjudit en kontraktsförlängning. Tillsammans har vi kommit fram till att han avslutat sitt kontrakt. Framför allt beror det på privata skäl, som Rikards boendeort, som kommer att vara i Nordamerika. Det tycker inte ishockeyförbundet skulle fungera, säger Boustedt. 

När SportExpressen ringer upp Grönborg bekräftar han att ett tränarjobb i NHL är ett alternativ framöver. 

– Det har varit ett svårt beslut att ta, då det här är det bästa hockeyjobbet man kan ha i Sverige. Men allt har en början och ett slut och efter att ha förhandlat fram och tillbaka så blev beslutet det här. Vi kände båda att det var dags att gå vidare, säger Rikard Grönborg.

Familjen Grönborg har just fått tillökning och något beslut om att flytta till USA är inte taget.

– På sikt blir det kanske så, men jag har inte skrivit på för någon klubb i Nordamerika eller har något klart. Visst skulle det vara  en stor utmaning att få coacha i NHL, men det är inte den enda ligan i hockeyvärlden. Vi får se vad som händer, nu ska jag först leda Tre Kronor säsongen 2018-19.

Har du pratat med klubbar i NHL?

– Ja, jag har pratat med några NHL-klubbar under sommaren. Det finns några lag som visat intresse och det är en dialog som kommer att fortsätta. Men just nu är det bara spekulationer och jag vill gärna fullfölja kontraktet med Hockeýförbundet. Så jag vet inte ännu vad mitt nästa jobb blir, säger Grönborg.

Garpenlöv tar efter

Grönborgs assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv tar över chefsrollen. 

– Jag är otroligt glad och tacksam att jag får leda det finaste vi har i svensk hockey, säger Garpenlöv. 

– Jag tycker att det känns bra. En del är att leda Tre Kronor i turneringar, sen finns det en del som är ett ambassadörskap. Det vill jag förvalta väl. Svensk ishockey ska vara den viktigaste och mest sedda sporten i Sverige. 

– Jag vill vara trovärdig, jag vill vara inkluderande, jag vill vara engagerad, jag vill skapa en miljö där spelarna kan prestera. 

”Är väldigt nytt”

Nu ska Garpenlöv sätta ihop sin egen tränarstab. 

– Det är väldigt nytt, men jag kommer att ta god tid på mig att hitta rätt personer för rätt uppdrag, säger Garpenlöv. 

Aftonbladet har tidigare skrivit att NHL-klubbarna Carolina Hurricanes och Buffalo Sabres har varit intresserade av att rekrytera Grönborg, som tillträdde posten 2016 efter att föregångaren Pär Mårts klivit åt sidan.