Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björnstad: "Jag var som en urvriden disktrasa"

Ida Björnstad. Foto: David Wester
Foto: David Wester
Mattias Ekholm, back i Nashville Predators. Foto: USA TODAY NETWORK

PARIS. Hon är en av TV4:s största profiler.

Men livet som programledare och reporter är inte alltid en dans på rosor.

I en intervju med SportExpressen berättar Ida Björnstad om saknaden efter pojkvännen, NHL-proffset Mattias, om framtiden med sidoprojektet ”Ge bort till sport” och om känslorna efter VM-debuten i Tjeckien 2015.

– Jag var, på riktigt, som en urvriden disktrasa, säger 31-åringen.

Regnet öser ned över Paris.

Något inte minst TV4:s programledare och reporter Ida Björnstad blivit varse om under hennes promenad på gatorna i de östra delarna av den franska huvudstaden.

Den otroliga värmen i luften gör sig dock fortfarande påmind, trots den massiva nederbörden.

Väl åter på hotellet i närheten av AccorHotels arena möter hon upp SportExpressen i lobbyn.

Vi slår oss ned i ett par fåtöljer och pratar VM-jobb.

Mästerskapet i Tjeckien 2015 var hennes första.

Hon har lärt sig mycket sedan dess.

– Första mästerskapet som jag gjorde i Prag så sprang jag på rubb och stubb. Jag jobbade i princip 24/7, ville vara med överallt, hela tiden. Och det är ju jättesvårt att få det att fungera i tre veckors tid. Så efter det mästerskapet var jag, på riktigt, som en urvriden disktrasa för att jag inte riktigt hade lärt mig hur man skulle hantera ett mästerskap.

"Njuter på ett helt annat sätt"

– Längs tidens gång har jag lärt mig att vara lite lugnare i min yrkesroll och komma ihåg att njuta av att få vara här, att få ta del av det här och att få följa vad som förhoppningsvis blir en framgång för Tre Kronor på så pass nära håll. Det finns många där hemma som drömmer om att få göra något som det här. Jag njuter nog mer nu på ett helt annat sätt under mästerskapet än vad jag gjorde för tre år sedan.

Ja, det är ju inte direkt en mänsklig rättighet att få resa till Köln och Paris och bevaka ett mästerskap.

– Det är ju inte det. Det är få förunnat att få göra något sånt här och det vet många som jobbar med det här också, att det är många som fajtas och det är hård konkurrens att få åka på ett mästerskap. Det är alltid smickrande att få åka ut och bevaka alla typer av mästerskap, men framför allt hockeyn för min del eftersom det har varit min huvudsport de senaste åren.

Du pratar om en tacksamhet att få bevaka mästerskap, men samtidigt är det verkligen ingen semesterresa du på. Vad är det som driver dig att ta dig an så pass tuffa uppgifter som det ändå är?

– Jag måste nog säga att det är lite både och. Framför allt är det för att följa Tre Kronors väg mot vad som förhoppningsvis blir ett VM-guld. Jag älskar idrott, jag älskar vad idrotten har att erbjuda, idrottens dramaturgi. Det finns nog ingen film, hur välregisserad den än må vara där i Hollywood, som kan jämföras med dramatiken som finns inom idrotten. Kolla bara Tyskland som säkrade en kvartsfinalplats i ett sekunddrama. Det är ju helt otroligt att få uppleva det, det är den största anledningen till varför jag går igång på det så mycket.

– Sedan att även få dela med sig av det till våra tittare där hemma, det betyder också väldigt mycket. Att försöka förmedla det är en utmaning i sig, så de som tittar hemma får en rättvis bild över hur det är att vara här i Tyskland och Frankrike under mästerskap, fortsätter hon.

Ida Björnstads pojkvän gör succé

NHL-laget Nashville Predators, med Ida Björnstads pojkvän Mattias Ekholm i laget, går som tåget i Stanley Cup-slutspelet och leder Conference-finalen mot Anaheim med 2–1 i skrivande stund.

Men TV4-profilen har inte suttit uppe och följt framgångarna nattetid.

– Än så länge har jag inte varit vaken på natten och sett någon match, men däremot har vi en tydlig morgonritual. Varje morgon när jag vaknar så ringer Mattias till mig och han är också väldigt duktig på att bygga upp en dramaturgi. Så han börjar med att beskriva matchen, hur det har gått och så och sedan avslutar han med ”… och det blev förlust” eller ”… och det blev vinst”. Han är väldigt duktig på att återberätta det som har varit.

Du brukar aldrig tjuvkika hur det har gått innan samtalet?

– Nej, än så länge har jag inte gjort det faktiskt, skrattar hon.

– Det har oftast varit positiva överraskningar på morgonen.

Mattias Ekholm var med i Tre Kronors lag i World Cup i höstas och hade varit högaktuell för VM-spel om Nashville inte gått så pass långt i Stanley Cup.

– Jag saknar Mattias väldigt mycket men samtidigt är jag glad för hans skull. Att gå så här långt i ett Stanley Cup-slutspel är få förunnat och man ska ha respekt för att det kanske inte händer igen. Så vi får helt enkelt fokusera på våra jobb ett tag till för att sedan fira sommaren, säger Ida Björnstad.

Hur ofta ses ni egentligen?

– Inte jättemycket, vi försöker ses så ofta vi bara kan. Jag har kört hockeyallsvenskan den här säsongen och jag har varit borta så att jag missat två sändningar i stöten. Det har blivit i princip en gång varannan månad egentligen. Vi har verkligen slitit det här året, det har blivit mycket telefon- och Skypesamtal och så har vi verkligen försökt ta vara på de tillfällena när vi verkligen setts. Det är tufft att vara ifrån någon man tycker så pass mycket om, för båda oss. Det tror jag alla som är kära kan känna igen sig i, att det är tufft att vara det. Men vi är två väldigt positiva människor och jag är en obotlig optimist. Jag tror att kärleken övervinner allting, om det är meningen så gör det det. Vi har krigat, men det har gått bra.

Mattias är bara 26 och har förmodligen många NHL-säsonger kvar innan karriären är över. Hur tänker du egentligen kring framtiden?

– Jag ska vara brutalt ärlig. Jag älskar mitt jobb och har alltid haft som en stor dröm att få göra det jag gör att jobba som programledare inom tv, jag älskar att bevaka idrott. Jag har mitt jobb i Sverige och jag har min stora kärlek i USA. Det är klart det är jobbigt, men vi har sagt att vi ska utvärdera det här lite efter sommaren och se ifall vi skulle kunna hitta en lösning på något sätt. Jag har världens bästa chefer som har haft supermycket förståelse under året. Vi får se var det landar någonstans, men än så länge har jag fullt fokus på mitt jobb och sedan ska vi försöka få ihop det på något sätt.

Har ni några särskilda planer för sommaren?

– Bara ta det lugnt. En grej vi ska göra som jag ser väldigt mycket fram emot är att bestiga Kebnekajse. I slutet av sommaren ska vi försöka ta oss upp till toppen och det ska bli väldigt kul. I övrigt ska vi bara vara och ta igen all tid vi har missat under det gångna året. Jag ser fram emot att bråka lite över mjölkpaketet och vakna och ta dagen som den kommer och bara vara tillsammans.

Ida Björnstad driver projekt

Sedan några år tillbaka driver Ida projektet ”Ge bort till sport”, en insamling av utrustning till barn och ungdomar som saknar de ekonomiska förutsättningarna för att idrotta.

Nu hoppas den Storumanbördiga Ida på att kunna utveckla initiativet ytterligare.

– Utan att säga för mycket kan jag säga att vi har något riktig, riktigt bra på gång. I nuläget kan jag tyvärr inte säga mer just nu, men det känns väldigt bra i maggropen. Det här är ett projekt som jag brunnit för väldigt länge och gör det fortfarande. Mattias märker på en gång när jag sysselsatt mig med något som har med ”Ge bort till sport” att göra, för jag blir väldigt glad och positiv.

– Även om man kanske inte ser det utåt så sliter jag med ”Ge bort till sport” väldigt mycket för att jag tycker det är så viktigt. Och Mattias har startat sin hockeyskola som ska gå nu i sommar som är Sveriges billigaste hockeyskola för att möjliggöra för så många som möjligt att kunna åka på ett hockeyläger. Jag försöker väva in idrotten som klassfråga i många olika ämnen. Jag tycker att det är en viktig fråga som vi måste fortsätta jobba på. Klasskillnaderna ökar i Sverige mer än på länge. Nu är det kanske till och med viktigare än tidigare att jobba med den frågan.

Hur hinner du med allt?

– Det är en utmaning. Jag tänker inte sitta här och säga att jag är världens stålkvinna, att man klarar allting utan det är viktigt med återhämtning. Jag försöker verkligen inte slå mig själv på bröstet och säga att jag klarar allt och det är hur lugnt som helst. Det är det inte, utan jag behöver återhämtning. Ibland måste jag bara slå av allt för att samla energi och komma på fötter igen.

– Jag har blivit väldigt mycket bättre på att säga nej till saker som jag känner bara slukar energi. Förut sprang jag på allt egentligen och insåg då att jag inte hade någon energi över, framför allt inte på saker jag brinner för. Jag har fått dra i handbromsen och fått ta det lite lugnare. Det är väldigt frustrerande att göra det, men samtidigt väldigt viktigt. Jag ska orka länge, jag är 31 år och vill hålla på hur länge som helst både i mitt engagemang med ”Ge bort till sport”, mitt jobb i rutan och allt som väntar privat i framtiden också. Det är viktigt med återhämtning, det är det.

Utbrändhet har tyvärr varit ett återkommande faktum för personer inom branschen. Har du någon gång varit rädd för att hamna där?

– Ja, det har jag.

Hur har det yttrat sig?

– Man har känt signaler på att man varit väldigt sliten och det tror jag att förmodligen 90 procent av alla mina kollegor känner igen sig i. Det är något som man heller inte behöver sopa under mattan, utan det är ett utbrett och vanligt problem och något vi måste våga prata om. Vi måste bli bättre på att skala av kring allt som händer omkring oss, till exempel det här att ständigt vara uppkopplade på sociala medier. Vi måste komma bort från den här stressen som råder runtomkring oss, att man alltid måste visa upp en perfekt fasad och tro att alla andra har det bättre.

– Jag har ett ordspråk som jag alltid brukar tänka tillbaka på: ”man ska vara tacksam över det man har och inte sörja det man saknar”. Jag tror att det är viktig att tänka så när man känner att man måste sträva efter mer karriärmässigt. Ta det lugnt bara, lev här och nu och var tacksam över det du har så kommer man kunna hushålla på mer energi och det kommer göra att man kommer ta sig långt.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!