Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre Kronor kastar om – Pettersson petas ner

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS BILDBYRÅN
Gabriel LandeskogFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Elias PetterssonFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
John KlingbergFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

BRATISLAVA/STOCKHOLM. Jesper Bratt tvingas vila och Gabriel Landeskog går in i laget. Så kan Tre Kronors förändringar bli till morgondagens match mot Österrike.

Dessutom förändrar Tre Kronor i båda sina powerplay-enheter.

– Kommer han i tid så står han på isen i morgon‚ säger Grönborg om Landeskog.

Tre Kronor åkte på ett bakslag när Jesper Bratt tvingades kliva av inför den tredje perioden i Sveriges match mot Italien i hockey-VM.

Bratt tvingades även avstå matchen mot Norge, och nu bekräftar Tre Kronors läkare Peter Ström att den svenske 20-åringen även missar morgondagens match mot Österrike.

– Han kör rehab och vilar i morgon. VM är inte i fara dock. Det är vi inte oroliga för, säger han.

Förändrar i laget efter förstärkningarna

De senaste dagarna har i tur och ordning Alexander Wennberg (Columbus Blue Jackets), John Klingberg (Dallas Stars) och Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche) blivit klara för spel i VM och med den trion in i laget har ledningen tvingats till förändringar i formationerna inför fortsättningen av VM.

På träningen i dag (onsdag) kom förbundskapten Rikard Grönborg att ställa upp John Klingberg i andra backpar med Mattias Ekholm, och Erik Gustafsson som tidigare spelade med Ekholm flyttas ned till tredje backparet där han spelar tillsammans med Marcus Pettersson.

– Vi har ju olika roller i backparen och vi känner att det blir en jäkla bra balans där. Man snackar ofta om Nashvilles backar och många glömmer bort Ekholm men jag tycker han är en grym back. Vi har sju NHL-backar och en allstar från KHL så backuppsättningen känns jättebra, säger Grönborg:

Mattias Ekholm om sin nya backpartner:

– Det är två världsbackar, Erik och John. Jag har spelat med Erik och nu med John och båda är högklassiga ishockeyspelare. Det kändes bra med John nu, och jag har ju sett honom mycket i NHL och han är en grym hockeyspelare. 

Ni har fem backar som även var med förra guldet, rätt ovanligt med den kontinuiteten i ett VM?

– Det är jättebra, vi vet hur vi ska spela och var vi har varandra. Vi kan mäta oss med vilket motstånd som helst med den här backuppsättningen, så jag tror absolut kontinuitet är viktigt för det är inte så vanligt att man har det.

Trolig laguppställning mot Österrike i morgon (torsdag)

Målvakter

Henrik Lundqvist, Jacob Markström

Backpar

Adam Larsson - Oliver Ekman-Larsson

John Klingberg - Mattias Ekholm

Erik Gustafsson - Marcus Pettersson

Robert Hägg

Kedjor

William Nylander - Alexander Wennberg - Patric Hörnqvist

Elias Pettersson - Elias Lindholm - Gabriel Landeskog

Adrian Kempe - Anton Lander - Oskar Lindblom

Loui Eriksson - Marcus Krüger - Mario Kempe

Dennis Rasmussen

Elias Pettersson flyttas från första PP

Och i powerplay kom också förändringar att synas då Elias Pettersson inte längre spelade med den första PP-enheten, och alltså splittras från William Nylander och Patric Hörnqvist. I stället bildade han formation med bland annat Elias Lindholm.

– Det var bra, jag och Elias spelar ihop igen och Loui är med. Sen blir det två nya på andra platser men det är ingen fara, säger Lindholm om nya enheten.

Rikard Grönborg om Elias Pettersson som ännu inte gjort mål i VM:

– NI tjatar ju om målen och han är ju en målskytt, men på något sätt tycker vi ändå att han skapar och tror han kommer fortsätta göra det. Målskytte kommer ofta i en svit som en ketchupflaska så vi är fullt medvetna att vi har kapacitet där om han kommer i gång.

Tre Kronors nya formationer i PP

PP1: 

John Klingberg - Oliver Ekman-Larsson

William Nylander - Alexander Wennberg - Patric Hörnqvist

 

PP2:

Erik Gustafsson - Elias Pettersson

Elias Lindholm - Gabriel Landeskog - Oskar Lindblom

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabeller och resultat