Bill Shaflucas på läktaren. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNBill Shaflucas på läktaren. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Bill Shaflucas på läktaren. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Lias Andersson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNLias Andersson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Lias Andersson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Avslöjar nu sanningen om märkliga bilderna

Publicerad

Han hamnade något oväntat i fokus efter Sveriges förlust i JVM-finalen.

Nu förklarar Bill Shaflucas hur det kom sig att han hade tre matchtröjor på sig – och varför han gav tillbaka Lias Anderssons JVM-medalj.

– Han skulle bara ha ångrat det annars, säger han till Aftonbladet. 

Sverige förlorade JVM-finalen mot Kanada och i besvikelsen över förlusten kastade lagkaptenen Lias Andersson upp sin silvermedalj på läktaren. Mannen som fångade medaljen drog av sig två tröjor, en med AHL-laget Rochester Americans och en med USA:s landslag, och hade till allas förvåning en svensk tröja därunder.

Mannen, som heter Bill Shaflucas och kommer från Buffalo, förklarar nu historien bakom det hela.

– Jag samlar på matchtröjor och för sju år sedan när JVM också gick i Buffalo så mötte jag en svensk supporter i Buffalo som hade glömt sin tröja hemma. Redan då hade jag en Sverige-tröja och gav den till henne. Efteråt skickade hon pengar till mig och jag bestämde mig för att köpa en ny likadan. Jag gillar den svenska tröjan väldigt mycket, den är fin. När Sverige då mötte Kanada tyckte jag det passade bra att ta på den. Jag höll stenhårt på Sverige, säger han till Aftonbladet.  

 

LÄS MER: Börje Salmings stöd till Lias Andersson. 

Lias Andersson fick tillbaka medaljen

Lias Andersson fick både kritik och hyllningar för sitt agerande.

– Det var någon kille på läktaren som ville ha den mer än jag ville. Den hamnar ändå i lådan där hemma. Jag har redan en likadan från U18-VM, jag behöver inte ha två, förklarade han efter matchen.

Men Frölundas stora talang fick till slut tillbaka sin medalj. Bill Shaflucas valde nämligen att lämna tillbaka den i svensk ägo.

– Han jobbade väldigt hårt för att förtjäna den och jag vet att han var frustrerad vid tillfället men antar att han vill ha tillbaka den i framtiden när det har fått smälta in. Han skulle bara ha ångrat det annars. Om han får tillbaka medaljen kommer det bli ett bättre slut, säger han till Aftonbladet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag