Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Borta mycket - då blir barnen ledsna"

Henrik Lundqvist med frun Therese på Wimbledon 2016.
Foto: JAMES GOULEY/REX/SHUTTERSTOCK / JAMES GOULEY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Henke med tvillingbrorsan Joel firar VM-guldet på Sergels torg i Stockholm.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Klassiska knocken. William Nylander flyger på Lundqvist efter att målvakten räddat en straff och säkrat VM-guldet för Sverige.
Foto: ANDRE RINGUETTE / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Henrik Lundqvist är hyllad superstjärna i New York Rangers och nybliven världsmästare.

Men hans liv efter VM-guldet är ändå stillsamt.

- Ett ligament i knät var skadat så jag börjar sommaren med rehab i fyra-sex veckor, då jag egentligen inte kan göra någonting. Men det priset är värt att betala för att vinna VM-guld med brorsan.

I en exklusiv intervju med SportExpressen berättar Henke också om längtan efter sin familj när han är borta så mycket, hur han får "förhandla" om tid med sin äldsta dotter, varför sommaren i Sverige är så värdefull och så skäller han på NHL-bossen Gary Bettman för att NHL nobbar OS.

Charlise Lundqvist är "bara" fyra och ett halvt år, men har ärvt lite av sin pappas envishet. När Henrik efter en lång NHL-säsong och två omgångar av Stanley Cup-slutspelet dessutom kom hem och sa att han tänkte åka på hockey-VM i Tyskland var det inte så att hans äldsta dotter jublade.

- Hon fyller snart fem år och tycker mer och mer att jag är borta mycket från henne. Att mitt jobb tar tid från henne, medger Henrik.

Hon tycker helt enkelt att du borde vara hemma mer?

- Ja, det tycker hon. Så jag fick lägga fram det väldigt smart när jag skulle berätta att jag plötsligt skulle åka i väg på VM i tio dagar fast säsongen egentligen var slut för mig.

Vi skrattar båda glatt och detta är något alla föräldrar som reser mycket i jobbet kan relatera till.

För barn har det ingen betydelse om pappa eller mamma är försäljare, journalist eller ishockeymålvakt.

Är man inte hemma är man saknad - och då krävs "förhandlingar".

Kom Charlise med krav på motprestation när du åkte till VM?

- Ja, haha, det kan man säga. Vi pratar mycket om vad vi ska hitta på när vi är tillsammans igen. Vad vi ska leka för lekar och vad vi ska göra. Framför allt på sommaren, då vi har väldigt mycket tid tillsammans. Sommaren är ett stort plus för oss hockeyspelare, då vi har väldigt mycket ledig tid som vi kan vara med familj och vänner. Det är få förunnat att leva så. Jag vet det.

Henrik och hans hustru Therese träffades 1998, innan han blev NHL-spelare, och gifte sig 2011. De har två barn: Charlise och lillasyster Juli, två år.

Familjen Lundqvist bor på ett helt våningsplan i ett hus i kändistäta Tribeca på södra Manhattan.

Annat liv som pappa

Barnen och familjelivet har förändrat pappa Henrik.

- Man inser inte hur mycket man är borta hemifrån förrän man får barn. Barnen blir ledsna när jag är borta för mycket. Även hemmamatcher är jag inte hemma så mycket och jag laddar och förbereder mig på mitt sätt. Innan jag fick barn tänkte jag inte alls på hur mycket jag vara borta.

Och lika mycket som barnen saknar pappa, saknar Henrik familjen där hemma.

- Ja, det är annorlunda att vara borta nu och därför blir somrarna ännu viktigare. Vi åker hem till Sverige snart och jag gillar de kontrasterna i livet. Från det hektiska livet i New York till lugnet i Sverige. Sommaren är en viktig tid att samla energi hemma i Sverige och vara med familj och vänner. 

Var är hemma för er, det är inte tillbaka till Åre där du växte upp?

- Nej, det var länge sedan jag var i Åre. Hemma för oss är Göteborg. Vi har en lägenhet i Göteborg och ett sommarställe på Västkusten och det är där vi kommer vara mestadels. Sedan blir det några småresor också.   

Hur länge blir ni kvar i Sverige?

- Till slutet av augusti. Jag börjar träna på is i början av augusti - och det gör jag hemma i Göteborg. Men nu först ska jag bli bra i knät och bara ta det lugnt.

Henrik Lundqvist har varit förstemålvakt i New York Rangers i tolv säsonger, han har tre år kvar på ett sjuårskontrakt värt 385 miljoner kronor och viljan att vinna Stanley Cup med Rangers är fortfarande lika stark.

Henrik Lundqvist bryr sig inte om att han är 35 år och att det finns de som tvivlar på både Rangers och Henriks förmåga att bli mästare.

Han är fortfarande en av världens absolut bästa hockeymålvakter - och han vet om det.

Han vet också hur mycket jobb som krävs för att bli bäst.

Tog alla fyra straffar

Det visade Henrik Lundqvist i Köln och Paris under hockey-VM, då han ledde Tre Kronor till VM-guld, bland annat genom att rädda samtliga fyra kanadensiska straffar i finalen.

Eller som en annan av guldhjältarna - Washington Capitals Nicklas Bäckström - uttryckte det:

- Vi visste att Henke skulle spela. Han är en sådan jäkla vinnarskalle, alltså. När vi som mest behövde honom tog han fram de svarta ögonen och tog alla fyra straffar. Det var magiskt,

Henrik Lundqvist påstår själv att han var tveksam till spel vid lunch på finaldagen.

- Klockan elva på söndagen trodde jag inte att jag skulle kunna spela, vi gjorde flera behandlingar och jag hade ont i knät. Då testade vi en spruta för att se om smärtan skulle försvinna.

Inget hade väl stoppat dig från att spela finalen?

- Nej, haha, så var det väl. Och nu gick det, när det bara var en match. Annars hade det varit svårt. Utan sprutan gjorde det väldigt ont. 

Henke kände sig därför inte helt bekväm när det blev sudden death och straffar.

- Första halvan av matchen gick det bra, men sedan blev det värre när effekten av sprutan började försvinna. Men jag var bara glad att jag kunde spela. Jag visste att jag inte gjorde något som skulle förvärra knät. Så det handlade om att trotsa smärtan. När vi testade under dagen så kände jag också att det här kommer vi lösa. 

Hur mycket visste dina lagkompisar?

- De andra spelarna i laget såg mig halta omkring, men jag sa ingenting förrän vi visste. Det hade krävts väldigt mycket för att jag inte hade kunnat spela...

Lägger stor press på sig själv

Lundqvist landade i Köln med stora förväntningar på sig.

Framför allt från sig själv.

Det är så han fungerar.

- Jag satte väldigt mycket press på mig själv att nå min nivå för att hjälpa laget. Det var väldigt speciellt att bara vara där och det var kul från dag ett. Men det var mycket att ta in de första dagarna, att ställa om sig och allting, mentalt och tekniskt och till stor rink. De första dagarna kände jag att det var viktigt att samla tankarna och vara på rätt plats mentalt. Det var den största utmaningen i början. Att gå från slutspelsintensiteten i New York och ladda om för VM, det krävdes verkligen fokusering. 

Och du fick ingen lång startsträcka direkt?

- Nej, det var rätt in i det bara, det gick inte att mysa i gång. Det var pang på det direkt, med allt vad det innebar.

Ni hade ett lag som gick stenhårt för att vinna guld och inget annat.

- Ja, så var det. Och det var klart att man kände av den pressen. Vi hade bra spelare och alla kände att målsättningen var solklar. Men mycket ska stämma på vägen, det gäller bara att hantera den målsättningen och att prestera på rätt sätt. Och det gjorde vi.

Hade bra känsla hela VM

Seger mot Schweiz i kvartsfinal följdes av seger mot Finland i semifinal och kröntes med finalseger efter straffar mot Kanada.

- Det kändes bra genom hela turneringen. Vi hade bra fokus. Det var ett härligt gäng att vara tillsammans med. Bra spelare och bra människor och väldigt bra folk runt laget, 

Jag berättar för Lundqvist att jag efter vårt möte direkt efter finalen, då han haltade iväg med VM-bucklan i mixade zonen, slogs av tanken att vi kanske just hade upplevt hans sista landskamp.

Han blir förvånad när han får höra det. Så tänkte inte han alls.

- Jag vet inte. Det är jättesvårt att sia om. Mycket handlar om timing, hur säsongen med Rangers går. Mitt mål är givetvis att gå så långt som möjligt i slutspelet med Rangers varje år och då kan jag inte vara med i VM.

- Sedan handlar det mycket om hur man mår i kroppen och skallen. Om man har energin och styrkan att ladda om. Det är inte bara att knäppa med fingrarna, man måste kunna leverera också, det är alltid den stora frågan. Men det kan jag säga: jag tycker det är jäkligt kul att komma till landslaget, jag vill tro att det blir fler landskamper.

Alla svenskar hoppas förstås få se dig i landslaget igen.

- Jag hoppas jag får fler chanser. Var det sista landskampen var det ett fint avslut, men jag vill spela mer i Tre Kronor.

Älskar att spela med Tre Kronor

Det är med värme i rösten som Henrik beskriver känslan att dra på sig den blågula tröjan och känslan att stå på Sergels torg och hyllas av tusentals svenska fans.

- Det är alltid kul när folk visar sådan uppskattning. Det är en sak att vinna med klubblag, men det är något väldigt speciellt att vinna med landslaget, det är en annan sorts stolthet som infinner sig. Det är en väldigt härlig känsla. Och bara att komma hem och träffa folk efter ett guld...

Han blir tyst en stund.

- Hela resan dit blir ett speciellt minne. Och halva grejen med landslaget är att komma ihop med spelare man normalt fajtas mot och att lära känna nya unga spelare, som William Nylander som jag hade spelat landhockey med när han var liten och jag spelade ihop med pappa Michael i Rangers. Det är kul att se alla de här spelarna på nära håll och lära känna dem. 

Sen kanske de inte behöver kramas så hårt?

- Nej, haha. Williams kram efter finalen, den tog lite hårt. Men det är inga problem att ta i en sådan situation.

- Och sen att brorsan var med. Att få vinna VM-guld tillsammans med Joel. Det var fantastiskt!

Helst hade Rangers svenske superstar tagit ledigt från NHL under ett par veckor i februari nästa år för att återigen representera Sverige i ett OS. Han var med och vann guld i Turin 2006, åkte ut i kvartsfinal i Vancouver fyra år senare och förlorade finalen i Sotji 2014. Men NHL-bossen Gary Bettman har trots protester från spelare och fans tydligt sagt att ligan nobbar nästa OS i Sydkorea. 

- Bettman sa nyligen att det är tvärstängt för NHL-spelare i OS i Sydkorea. Det är väldigt, väldigt tråkigt - även om jag fortfarande hoppas att det kan ändras, säger en märkbart irriterad Lundqvist och fortsätter:

- Nu har jag fått lyckan att vara med i tre OS och det har varit fantastiskt på olika sätt. Men det är fruktansvärt tråkigt om NHL inte är med nästa gång. Jag tycker det är väldigt tråkigt för de yngre killarna i ligan som inte fått vara med i ett OS och nu inte får en möjlighet att vara med. 

Det är synd för sporten ishockey?

- Ja, det tycker jag. OS är bästa plattformen för att bygga hockeyn till en större sport. Just nu är hockeyn en väldigt liten sport jämfört med exempelvis fotboll. Hockeyn behöver OS för att skapa större intresse. 

Funderar inte på karriärslutet

Medan andra kanske funderar över vad Henrik Lundqvist ska göra efter karriären är han själv totalt fokuserad på flera år till på högsta nivå och han grubblar inte alls över vad han ska hitta på när spelarkarriären är över.

Sedan gör han lite "extraknäck" ibland, som den uppmärksammade reklamen för schampot head and shoulders och den hyllade filmen med honom och brorsan Joel.

Blir det fler filmer med er tillsammans?

- Vi får väl se. Du får återkomma om det, haha. Jag har jobbat med dem i flera år och det har varit kul.  

Ni är hyfsade skådisar både du och brorsan?

- Nja, det låter vi vara osagt, säger Henke och skrattar igen.

HENRIK LUNDQVIST

Född: 2 mars 1982 i Åre.

Klubbar i karriären: Järpens IF, Rögle, Mölndal, Frölunda, New York Rangers.

Familj: Gift med Therese, paret har två döttrar: Charlise, fyra år, Juli, ett år.

Bor: Lägenhet i Tribeca på Manhattan och lägenhet i Göteborg.

Meriter: VM-guld, två SM-guld, OS-guld, två VM-silver, Stanley Cup-finalist, Guldpucken, Vezina Trophy (priset till NHL:s bäste målvakt), han har flest vinster och flest nollor genom tiderna i New York Rangers klubbhistoria.