Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Är den värsta dagen på året"

Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

I morgon plockar Tomas Montén ut 26 spelare till Juniorkronornas förläger inför JVM.

Men på juldagen kommer tre av dessa spelare att få ett negativt besked.

Det när förbundskaptenen måste skicka hem tre spelare från USA.

– Det är den värsta dagen på året. Det är det jobbigaste besked du måste ge en spelare, säger han.

Annandag jul går Juniorkronorna in i JVM då Vitryssland står för motståndet och Buffalo, USA, för värdskapet. 

Men redan nästa vecka lämnar Juniorkronorna svensk mark då en 26-man stor trupp lyfter mot Kanada där de inför JVM kommer att ha sitt förläger med fokus på anpassning på till spel på liten rink, tidsskillnaden och att hitta rätt formationer.

Juniorkronornas uttagning

SportExpressen sänder i morgon live när Tomas Montén presenterar sin trupp till JVM.

Sändningen startar 12:45 på www.expressen.se/sport

Hur vill du bygga ditt lag i mästerskapet?

– Jag vill ha tre offensiva kedjor som kan skapa när de är ute på isen, sen måste alla enheter kunna spela åt båda håll. Sen vill jag ha en kedja som är lite mer fokus på box play och står för ett energirikt spel. Vi kan inte förlita oss på att göra som Kanada gör, att de har två offensiva och två defensiva. Vi har inte samma grundspets utan vi måste spela ett lagspel och ha tre kedjor som kan producera, säger Montén.

Och ni inleder mot Vitryssland som ni aldrig mött. Finns det någon risk för underskattning?

– Inte underskattning men det finns ju en obekvämhet med en sådan motståndare. Det är ett bra lag annars hade de inte varit i JVM, och Vitryssland går ju i den gamla ryska skolan. Sen är det alltid speciellt vid en premiär, och det är en tidig match. Den går ju redan klockan 14:00 vilket gör att det inte går att ha någon morgonträning, så det blir speciellt. Det finns många fallgropar men det blir ju också motiverings-grejer.

"Det blev inte 26 rätt i fjol"

I morgon plockas truppen ut. En trupp med 26 spelare som kommer att krympas till 23 innan pucken mot Vitryssland släpps.

När SportExpressen träffar Tomas Montén vid Globen på fredagen bara fem dagar innan uttagningen så är han förväntansfull inför vad som väntar.

Och inte helt säker på hur morgondagens uttagning kommer att se ut.

– Jag skulle väl säga att 75 procent sitter i magkänslan och huvudet, sen är det den resterande fjärdedelen som är det svåraste. Sen är det återigen en strategi, behöver vi en mer offensiv eller defensiv spelare? Vi jobbar också med olika scenarier ”om den spelaren går sönder har vi täckning för honom då?”, säger han och fortsätter:

– Men det kommer inte bli 26 rätt. Det kan jag säga att i fjol, det blev inte 26 rätt då. Någonstans så kommer det att bli fel, men återigen så måste vi bygga en strategi över hur vi tror matcherna blir och hur vi tror att vi kan vinna matcher. 

Sen måste du skära ned truppen till 23 spelare på juldagen. Jobbigt besked att ge?

– Det är den värsta dagen på året. Det är det jobbigaste besked du måste ge en spelare. Man kanske har sju-åtta spelare som man i slutändan väljer mellan och då ska man ge typ fem positiva besked och tre negativa. Då gör man ju det genom att försöka träffas på något sätt, säger han och fortsätter:

– För de som inte kommer med så inleder man med ”Tyvärr, du har inte kommit med”, sen försöker man ge en förklaring men den förklaringen fastnar ju inte hos den spelaren då. Det finns ju inget rätt sätt att säga det, så är det.

Blir det svårare att ge beskedet med tanke på åldern på dina spelare?

– Ja, så är det ju. De har ju inget skyddsnät där heller, de har sina lagkompisar. 

Jag tänker att spelarna som är med är ju ändå grädden på moset i sina årskullar, och det här kanske är första motgången de stöter på?

– Så är det. Det är svårt att skära ned till 26, det finns alltid folk som kommer ha åsikter. Jag kan säga att jag sitter med några spelare i fjol som jag känner att ”det blev rätt och det blev fel”. Men vi måste ju ta ett beslut och hålla oss vid det.

Montén: "Några lag ligger före oss"

I sin grupp har Sverige Schweiz, Ryssland, Tjeckien och Vitryssland vilket betyder att de slipper de tre främsta nationerna på förhand redan i gruppspelet.

Finland, Kanada och USA har på papperet riktigt starka lag och blir tuffa julnötter att knäcka för Tomas Montén och Juniorkronorna när gruppspel blir till slutspel.

– Det finns några lag där som ligger före oss både truppmässigt och erfarenhetsmässigt, konstaterar Montén.

Ni kommer att ha kraftigt undertag på läktarna också. Framför allt med tanke på närheten till Kanada?

– Det är ju roligt. Nu är det ju i USA och de har ett på papperet riktigt starkt lag. De kommer att vara ett riktigt kraftpaket, de vann i fjol och har kanske åtta-tio spelare kvar från den truppen i år.  Sen är det ju bara att titta på Buffalo Sabres och deras fans… De är inte ett topplag i NHL men har ändå alltid fullsatt och bra stämning. Det kommer vara bra drag, och närheten till Kanada gör ju att det kommer vara många av deras fans där också. Det ska bli roligt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!