Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Är okej – oavsett sexuell läggning”

Anders Nilsson Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Anders Nilsson var först ut med att visa sitt stöd för HBTQ-rörelsen genom att måla en regnbågsflagga på sin hjälm i NHL. 

Nu berättar han om vad det var som fick honom att agera, genomslaget i Nordamerika - och budskapet han vill sända som hockeyspelare. 

 – Jag hoppas att det en dag ska komma homosexuella lagkompisar.

Anders Nilsson storspelade i kassen när Tre Kronor vann gruppfinalen mot Ryssland med 3-1 och får troligtvis fortsatt förtroende i kvartsfinalen mot Lettland. 

Men dagen innan slutspelet drar i gång pratar 28-åringen från Luleå gärna om mer än målvaktskampen mot Magnus Hellberg eller gulddrömmar. 

Som bakgrunden till varför att han satte dit en regnbågsflagga på hjälmen. 

Uppmärksamheten och genomslaget i NHL. 

Förhoppningen om homosexuella lagkompisar i framtiden.

För att ta det från början. 

Det var säsongen 2016/17 som Anders Nilsson, då i NHL-laget Buffalo, först satte dit en liten regnbågsflagga på bakplattan på hjälmen. 

– Under en intern all star match med Edmonton, som jag spelade i säsongen innan, hade alla i laget regnbågstejp på klubborna och då fick jag höra att vi var det första proffslaget i alla proffsligor i Nordamerika att göra en sådan sak. Jag kände det var lite förvånande. Det var ändå 2016, berättar han.  

– Det minsta jag kan göra är att ha en regnbågsflagga på hjälmen och visa mitt stöd. Att det framför allt är okej att hålla på med idrott oavsett vilken sexuell läggning man har. Och få bort lite machokultur och tabu. 

 

LÄS MER: Så spelas slutspelet i hockey-VM 2018. 

"Kul att det växer och får fart"

Uppmärksamheten både i och utanför hockeyvärlden lät inte vänta på sig och så sent som i februari blev målvakten utnämnd till Årets Hetero på QX-galan. Men även i NHL, som också följde efter, blev det stort genomslag. 

– Det är jättekul att det fått så mycket positiv uppmärksamhet och även i Nordamerika. 

– Ligan började med en kampanj med februari månad som en HBTQ-månad. Under en match värmer alla NHL-lag i regnbågströjor. Det är kul att det växer och får fart.  

Tycker du hockeyn har tagit några konkreta steg framåt i HBTQ-frågor? 

– Ja, jättejättestora steg tycker jag. Om man bara ser tillbaka en fem eller tio år skulle det aldrig vara aktuellt. Sedan tycker jag det är viktigt är att man sänder ett budskap till barn och ungdomar och tonåringar, att det ska vara okej att hålla på med lagidrott även om de känner att de har en annan läggning. 

– Tyvärr tror jag att det var många som slutade när jag var ung för att de kände sig annorlunda och inte vågade gå ut med det. Det är någonting som vi ska vuxna ska visa för barn och unga, oavsett vem du tycker om ska du kunna spela fotboll, basket, eller hockey och fortsätta med det så länge du vill. 

Har du själv upplevt att någon i din närhet haft det tufft i hockeyn beroende på läggning? 

– Nej, inte vad jag vet specifikt men allmänt hör man lite historier och jag vet generellt i tonåren tycker många att det kan vara jobbigt. Men i dag ska det inte vara något konstigt alls. 

– Vi som spelar professionell ishockey ska visa att det är okej. Jag hoppas och tror att det en dag ska det komma homosexuella lagkompisar och det ska inte vara något konstigt med det. 

Under VM kommer Anders Nilsson bära samma hjälm som han spelar med till vardags i Vancouver. 

– Så den sitter där bak på plattan, säger Anders med stolthet i rösten. 

 

LÄS MER: Hockey-VM 2018 – tv-tider och kanaler. 

LÄS MER: Connor McDavids råd till Rasmus Dahlin. 

Följ hockey-VM direkt här! 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!