Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre Kronor till semifinal efter bragdvändning

Underläge 1-5.
Det var kört.
M e n...
...Tre Kronor vände och vann över Finland - 6-5!

FAKTA

Osannolika VM-upphämtningar mot Finland
24 april 1986 i Moskva.
Tre Kronor hämtar upp 2-4 till 4-4 på nio sekunder.
Anders ''Masken'' Carlsson, som fortfarande ger finländska hockeysupportrar rysningar, gör 3-4 efter 19.
20 av sista perioden - och nio sekunder senare slår han in kvitteringen bakom Hannu Kamppuri i den finländska kassen.
Poängen, i den första slutspelsomgången, ger Tre Kronor en ordentlig skjuts mot ett slutligt och överraskande VM-silver.
Finland missar medalj.
20 april 1991 i Helsingfors.
Tre Kronor tar in 2-4 till 4-4 på 15 sekunder i grundseriemötet.
Även den här gången är det en mans verk.
Mats Sundin reducerar till 3-4 efter 19.
08 av den tredje perioden, och fixar sedan 4-4 efter 19.
23.
Fem år efter den osannolika upphämtningen i Moskva sker det igen och Sverige tar till slut guld i turneringen.
Finland reser sig aldrig och går inte ens till slutspel i hemmaturneringen.
7 maj 2003 i Helsingfors.
Tre Kronor hämtar upp och vänder 1-5-underläge efter 6.
44 av andra perioden till seger med 6-5 i VM-kvartsfinalen i Hartwall Arena.
Jörgen Jönsson, Peter Forsberg, Jonas Höglund, ''Foppa'' igen och Per-Johan Axelsson gör de klassiska målen i den osannolika vändningen.
6-5-målet kommer 15.
06 in på sista perioden.
Från 2-5 till 6-5 på 23 minuter och två sekunder! Tre Kronor spelar vidare mot medaljer medan ett knäckt Finland återigen blir tomhänt efter ännu en våt svensk mardröm.

Vinn matchhjälten Per-Johan Axelssons signerade klubba! Svara på frågan i vilken NHL-klubb "Pebben" spelar i och mejla svaret till hockeybragden@expressen.se så är du med i tävlingen. Tidernas mardrömsstart. Och tidernas vändning. I en osannolik VM-kvartsfinal vände Tre Kronor 1-5 till 6-5 mot Finland, tog sig till semifinal mot Slovakien - och skrev in sig själva i idrottshistorien. - En av de största prestationerna som gjorts av ett svenskt hockeylag i modern tid, kallades det av Radiosportens L-G Jansson. Under rubriken ''Svenskfinska klassiker'' finns redan ett par kända uppryckningar i ishockeyns faktaböcker. Anders ''Masken'' Carlsson fixade ett stycke mot Finland 1986. Mats Sundin gjorde det 1991. I varsitt VM och i varsitt möte med Finland fixade ''Masken'' och ''Sudden'' varsin upphämtning från 2-4 till 4-4 i slutminuten. Men Sundins och Carlssons tvåmålsupphämtningar kan ändå inte jämföras med det som inträffade i Hartwall Arena i Helsingfors onsdagen den 7 maj 2003. Mardröm från start För Sverige var ett slaget lag. Sverige var förnedrat och hoppet om en semifinal förlorat, för det var ju så det såg ut efter den mardrömsstart som drabbade Tre Kronor i kvartsfinalmötet. Bara tre minuter efter Mats Sundins tidiga 1-0-mål kom smällarna slag i slag för Tre Kronor, och det var ett välbekant ansikte som delade ut dem. Teemu Selänne, mannen som med två mål sänkte Sverige i OS-kvartsfinalen 1998, gjorde först 1-1 för Finland på en läcker styrning och sedan 2-1 knappt två minuter senare - båda i numerärt överläge. Sedan kom Tomi Kallios 3-1-puck ur dålig vinkel, ett skott som målvakten Tommy Salo borde ha tagit. Och så 4-1 av Kimmo Rintanen. Och 5-1 av Selänne igen - hans tredje i matchen och det andra målet som inte såg otagbart ut för Salo. Salo ut Så långt hade bara sju minuter gått av den andra perioden, och efter den katastrofala inledningen beslutade förbundskapten Hardy Nilsson sig för en första förändring. Målvakten Tommy Salo kallades ut i båset, och som en svans efter honom hängde ett flertal frågetecken.
  • Hade han varit tillräckligt hel i sin skadade axel för att över huvud taget kunna spela?
  • Hade han varit i tillräcklig matchform efter bara två matcher dittills i VM?
  • Hade det varit bättre att satsa på Mikael Tellqvist i stället? Tellqvist kom in, gav en del av svaren - och blev precis den injektion som Tre Kronor behövde. Efter 8.04 av den andra perioden gjorde Jörgen Jönsson 2-5. Efter 9.27 petade Peter Forsberg in 3-5. Efter 17.20 jobbade Jönsson hårt i anfallszonen, skickade tillbaka pucken till Jonas Höglund som smällde in 4-5 och såg till att det var match igen. Forsberg kvitterade Men den avgörande uppryckningen kom först i den tredje perioden, och det var spelaren som anses vara världens bäste som iscensatte kvitteringsmålet. I ett enmansanfall från egen zon tog Peter Forsberg fart med pucken längs vänsterkanten. Han åkte in i offensiv zon, vaggade förbi en back och rundade det finländska målet. När han kom runt kastade han iväg ett skott som via Pasi Nurminen - som ersatte Jani Hurme efter två perioder - studsade Tre Kronors och Forsbergs väg in över mållinjen. 5-5 - och det osannolika hade inträffat. Men det skulle också bli mer än så. Axelsson avgjorde Efter 15.06 kom målet som gav Tre Kronor semifinalplatsen och tryckte dit bragdstämpeln. Backen Ronnie Sundin kastade iväg ett skott som Per-Johan Axelsson styrde vidare in under Nurminen. Axelssons jubel gick inte att ta miste på. Han förstod inte riktigt vad som hände. Eller att det över huvud taget hade hänt. Det var han inte ensam om bland 13 000 personerna i Hartwall Arena. Nu möter Tre Kronor regerande världsmästarna Slovakien i semifinalen i morgon klockan 20. Vinn matchhjälten Per-Johan Axelssons signerade klubba! Svara på frågan i vilken NHL-klubb "Pebben" spelar i och mejla svaret till hockeybragden@expressen.se så är du med i tävlingen.