Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre Kronor-hjälten: ”Tog sömntabletter varje dag”

Foto: Adam Johansson
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

37 år gammal hade Staffan Kronwall fått nog. 

Karriären var över – på grund av en allvarlig höftskada.

– Jag tog sömntabletter varje kväll den säsongen, säger han i Expressens podcast Hockeypuls.

I våras sa Staffan Kronwall tack och hej till ishockeyn. 

Åtminstone officiellt. 

Inombords hade han vetat att spelarkarriären varit över sedan länge. Redan i september 2019 tog han beslutet. 

I Expressens podcast Hockeypuls avslöjar han för första gången varför:

– Det fanns en bakomliggande orsak. Läkarna upptäckte i augusti förra året, på träningslägret, en tendens till artros i höften. Jag hade sovit dåligt och hade ont på nätterna. Då kollade vi upp det och läkaren sa att det var en tendens till artros, att det inte var så farligt, men att vi skulle hålla det under kontroll. 

Säsongen skulle börja och som ett brev på posten började en molande värk plåga Kronwall. 

– Det dröjde tre-fyra veckor in på säsongen, jag tappade massor av vikt. 

Hur mycket då?

– Det var 10-12 kg. Läkaren kom fram till slut: ”Hur mår du egentligen?”. Jag tänkte inte på det, såg mig själv i spegeln varje dag men läkaren sa: ”Ställ dig på vågen”. Då vägde jag in på 91,6 kg, normalt sett ligger jag på 102.

HOCKEYPULS PODCAST – NU PÅ EXPRESSEN

Nytt avsnitt varje torsdag!

Adam Johansson möter spännande gäster.

Finns där poddar finns och på SportExpressen.

Över 70 tidlösa avsnitt med hockeyprofiler redan nu.

Under fem säsonger var Kronwall kapten för Lokomotiv Yaroslavl.Foto: JUSSI ESKOLA / JUSSI ESKOLA BILDBYRÅN

Kronwall spelade totalt 46 av 62 grundseriematcher och sex slutspelsfajter under sin sista säsong med Lokomotiv Yaroslavl. 

Han ville spela alla, men smärtan tvingade honom upp på läktaren. 

Värst var det sent under hösten i fjol.

– Jag satt på flyget från Kina efter att vi spelat där. Jag hade så jäkla ont, svettades och Anton Lander sa: ”Hur mår du?”. Jag sa bara att jag hade så ont i höften, det ilade och dunkade. Det blev bara värre och värre, jag var helt dyngsvettig, säger Kronwall och fortsätter:

– När vi kom fram, då fick jag alla möjliga grejer i mig. Du frågade om jag sett droger där (Ryssland), men jag vet inte vad det var i det där. Jag var i alla fall inte närvarande. Jag hade så jäkla ont att jag fick ta kortisonsprutor och vila tre-fyra veckor från spel. Sedan var det ett krig att ta säsongen i mål. Jag fick ta nya sprutor var tredje vecka.

Du gick på sprutor hela den säsongen?

– Ja, det var tufft för det hände så tidigt. Läkarna sa åt mig: ”Lägg av eller operera”. Skulle jag operera, då hade jag missat hela säsongen. Jag frågade efter alternativ och då sa de att jag kunde gå på sprutor resten av säsongen om jag sedan lade av. De rekommenderar tre kortisonsprutor per år egentligen, för det är ingen långsiktig lösning, så då tog jag beslutet där och då. Jag tänkte inte operera mig och missa hela säsongen för att göra ett nytt försök 38 år gammal. Jag skulle ro det i mål och det fick kosta vad det kosta vill. 

”Min fru var nog orolig där”

Nog att hockeylivet påverkades. 

Utanför rinken levde Staffan Kronwall sig igenom ett helvete. 

– Jag sov inte alls, jag tog sömntabletter varje kväll. Min fru var nog orolig där. 

Under hela säsongen?!

– Ja. Varje dag, skulle jag säga. 

– Ja, jag tycker det. Fan för att lägga av karriären mitt under en säsong. Det fanns inte på kartan att svika laget och ledningen. Jag var ju kapten, jag kunde inte bara vika in skägget. Det var aldrig ett alternativ även fast det fanns en oro för om det skulle hålla. 

Foto: Adam Johansson
I dag förbereder sig Staffan Kronwall för sitt nya uppdrag hos C More. Annars tar han det lugnt hemma på Ekerö.Foto: Adam Johansson

Ett år senare gör sig höften fortfarande påmind, trots att Kronwall inte spelat professionell ishockey sedan mars. 

Sömtabletterna må vara lagda åt sidan, men han hämmas fortfarande i alla aktiviteter han tar sig för.

– Människan är stark, för jag har för jävla ont nuförtiden. När jag åker skridskor med sönerna funderar jag på hur det gick till att jag kunde spela matcher för jag har svinont när jag åker på allmänhetens. 

Då gissar jag att en operation är nära till hands?

– Vi har inte fått ett datum, men det ska åtgärdas. Jag har pratat med folk som gjort den operationen, det ska vara en ny värld som öppnas. Som att börja jogga igen. Jag springer inte så mycket, men jag kan ändå uppskatta det. Eller att spela en padelmatch och inte ha ont i tre-fyra dagar efteråt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.