Szymon Szembergs hårda kritik mot KHL-svenskarna: ”Blir deras slavar”

Szymon Szemberg.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Jakob Lilja.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Anders Larsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

På grund av att kontraktet redan var påskrivet menar Jakob Lilja att han inte hade något annat val än att spela i KHL kommande säsong.

Det är ingen ursäkt, tycker Szymon Szemberg.

Europeiska klubballiansens vd går till stark kritik mot såväl spelare som förbund för hanteringen av KHL-kontrakten. 

– Etik och moral måste trumfa pengar, säger Szemberg i podden Sporthuset

I nuläget ser det ut att bli fyra svenskar på KHL-isen kommande säsong. 

I åtminstone två av fallen skrevs kontrakten på innan Rysslands invasion av Ukraina. Jakob Lilja och Fredrik Claessons agent, Aljosa Pilko har förklarat att de inte har råd att bryta sina avtal. 

Den förklaringen köper inte Szymon Szemberg, vd för Europeiska klubballiansen (EHC) och tidigare kommunikationsansvarig på internationella ishockeyförbundet IIHF. 

I Lasse Granqvists och Tommy Åströms podcast Sporthuset riktar Szemberg kritik mot KHL-svenskarna.

– Kontrakt är skrivna på olika sätt. Men min åsikt kvarstår: man kan inte som svensk spela kvar i Ryssland under några som helst omständigheter. Etik och moral måste trumfa pengar, säger Szemberg som citerar den lettiske tidigare målvakten Artūrs Irbe. 

– ”Alla borde tänka till om vad det är som de faktiskt får betalt för i Ryssland. Lönerna är så höga för att spelarna får betalt för mer än bara hockey. De får betalt för att promota Ryssland och deras propaganda.” Därefter avslutar han med ett direkt anförande till spelarna: ”Ni blir deras slavar”. 

Ifrågasätter ishockeyförbundets Anders Larsson

Szemberg kritiserar även förbunden för deras bristande hjälp. Han jämför situationen med att befinna sig i ett brinnande hus. 

– Då hoppas du på två saker. Nummer ett: att ta dig där ifrån så fort som möjligt. Nummer två: att brandkåren kommer. Och med brandkåren menar jag att ishockeyförbundet eller IIHF skulle träda in och se till att spelarna tar sig ur de här kontrakten.

Inom fotbollen hjälptes spelare med i kontrakt i Ryssland av Fifa. Organisationen gjorde det möjligt för spelarna att pausa sina avtal – något som Szemberg gärna hade sett i ishockeyn. 

– Vi har varit i kontakt med IIHF ett flertal gånger. Det är väldigt lama svar, undvikande svar. Fifa har tagit sitt ansvar. De såg till att pausa. IIHF har inte gjort detta och jag kan inte för mitt liv förstå varför. 

EHC-basen ifrågasätter Svenska ishockeyförbundets ordförande tillika IIHF-styrelsemedlemmen Anders Larsson. 

– Han är en av de mäktigaste personerna i IIHF:s styrelse, vems intressen företräder han? I egenskap av ordförande i förbundet, borde han företräda de svenska klubbarnas och spelarnas intresse i första hand – inte IIHF:s styrelse. 

Larsson svarar på kritiken: ”Märkligt” 

Anders Larsson om vems intressen han företräder: 

– Det är ganska enkelt: Jag är vald av Svenska ishockeyförbundets föreningar och medlemmar, och ska ytterst företräda dem i alla lägen. Sen så ingår jag i IIHF:s styrelse, men just i den här frågan är det inte särskilt svårt eftersom båda tycker likadant, säger Larsson till SportExpressen. 

– Det känns lite märkligt att Szymon som tjänsteman är ute och svingar så här. Jag undrar om han har pratat med sin ordförande (Marc Lüthi). På den internationella fronten har vi en arbetsgrupp där jag själv, flera förbundspersoner och EHC:s ordförande ingår, och när vi har gått igenom situationen så har EHC inte sagt något speciellt, säger Anders Larsson. 

Han förklarar att varken Svenska ishockeyförbundet eller IIHF kan hjälpa spelarna med deras kontrakt eftersom de lyder under rysk lag. 

– Känslomässigt vill vi definitivt hjälpa spelarna men juridiken sätter stopp. Svenska ishockeyförbundet och IIHF kan inte gå in och köra över lagstiftningen i ett land. 


TV: Här är svenskarna som valdes i NHL-draftens förstarunda

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.