Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s svar: ”Är alltid öppna för samarbeten”

Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARL NORDLUND

SVT tappar hockey-VM till konkurrenten NENT Group som köpt rättigheten till VM 2024-2028.

Sportchefen Åsa Edlund Jönsson stänger inte dörren för att dela på mästerskapen, som bolagen har gjort de senaste åren.

– Vi är alltid öppna för samarbeten som gör att svenska folket får se bra sport i SVT men om NENT vill samarbeta med oss eller ej efter 2023 kan jag inte svara på, säger hon.

NENT Group, där kanaler som TV3, TV6 och Viasat ingår, har säkrat de nordiska rättigheterna till VM i ishockey 2024-2028

SVT och NENT kommer fram till 2023 att dela på mästerskapet (bolagen sänder vartannat år), men efter 2023 har SVT inget avtal om att få sända hockey-VM.

– Sport generellt är väldigt viktigt för SVT:s tittare och således är sport väldigt viktigt för oss på SVT eftersom vi jobbar för svenska folket. Däremot är ju inte en enskild rättighet avgörande för SVT eftersom sporträttigheter kommer och går mellan olika tv-bolag under olika år, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Var ni intresserade av att fortsätta att sända VM?

– Vi är alltid intresserade av att sända mästerskap med Sveriges populäraste idrottare, ishockey-VM är inget undantag från det.

SVT:s sportchef: ”Det känns så klart trist”

Är ni besvikna över att NENT nu köpt VM?

– I maj sände vi på SVT hockey-VM för första gången på i stort sett 30 år och trots att Tre Kronor åkte ur i kvartsfinal blev detta VM en stor publiksuccé. VM-sändningarna var de populäraste tv-programmen i alla målgrupper och detta VM blev det mest tittade världsmästerskapet sen 2013 då Tre Kronor tog guld på hemmaplan och TV4 sände. Det fanns alltså ett enormt stort intresse från publiken att ta del av hockey-VM i SVT och vi fick dessutom mycket positiv feedback på våra sändningar, så givet publikens uppskattning känns det så klart trist att vi inte kommer att sända från 2024.

De senaste åren har SVT och NENT Group har delat på sändningarna för herrarnas VM. Något sådant avtal finns inte på plats nu – men SVT är inte främmande för att inleda diskussioner.

– Vi är alltid öppna för samarbeten som gör att svenska folket får se bra sport i SVT men om NENT vill samarbeta med oss eller ej efter 2023 kan jag inte svara på, den frågan måste gå till NENT.

När ni sände VM i våras från Bratislava blev det en succé, inte minst tittarmässigt. Känns det extra tråkigt att inte få vara med och visa Tre Kronor för hela svenska folket?

- Matcher och turneringar med Tre Kronor kommer att sändas i SVT i minst sex år till. Vi kommer att sända hockey-VM 2021 och 2023 och därutöver kommer vi att sända från Euro Hockey Tour, där Tre Kronor spelar, till och med 2025. Vi kommer också att sända junior-VM och dam-VM i sex år till och utöver det kommer vi de närmaste åren också att fortsätta att sända från Champions Hockey League, SDHL, NHL och TV-pucken. Så vi har ett rikt hockeyutbud både när det gäller Tre Kronor och annan ishockey i många år till.