Foto: SVT.
 Foto: SVT.

SVT-experten om klädmissen i JVM

Publicerad

BUFFALO. Jonas Andersson lade ned sin aktiva karriär 2015

De senaste åren har han blivit en omtyckt expert i SVT:s hockeysändningar.

En tjänst han fick som helt av en slump efter ett samtal från SVT.

– De mer eller mindre övertalade mig om att prova att sitta med i en CHL-match men jag är glad att jag tackade ja.

2010 var Jonas Andersson en av Sveriges utropstecken i ishockey-VM då han efter en fin säsong i Dinamo Minsk gjorde sex mål på nio matcher i mästerskapet.

Karriären fortsatte efter det i KHL, AHL, NLA samt fyra matcher med Vancouver Canucks i NHL. Men sedan snart tre år tillbaka har skridskorna legat på hyllan. 

I stället har "Speedy Swede" blivit en omtyckt expert på SVT och just nu befinner han sig i Buffalo för att bevaka JVM i SVT:s räkning. 

Ditt smeknamn, "Speedy Swede". Hur fick du egentligen det?

– Just det! Det var när jag spelade i North Bay Centennials så fick jag det. Det var innan mina skador så byggde jag mycket av mitt spel på fart, det var helt tokfokuserat på skridskoåkningen, haha.

Nu har du lagt av och är expert i tv. Hur kom det bytet av karriär att gå till och var det något du hade förväntat dig?

– Verkligen inte. Jag fick ett samtal från SVT som mer eller mindre övertalade mig om att prova att sitta med i en CHL-match. Jag är glad att jag tackade ja för jag tycker det är himla roligt, mycket roligare än vad jag tänkte att det skulle vara. Det var ingenting jag tänkte på när jag la av.

Varför tror du att SVT kontaktade dig?

– Jag vet faktiskt inte, det får du fråga dem om. Men jag tror väl att de intervjuat mig några gånger och tyckte jag var bra att intervjua, kanske. Sen är det väl små detaljer som att de behövde en extra kommentator eller så. Men jag är glad att jag tackade ja för det är superkul.

"Fick en liten notis i DN"

Att bli expert i tv-rutan var alltså inte ett aktivt val för Jonas som när han lade av hade svårt att se sig själv fortsätta inom ishockeyn...

– Jag hade inte sett mig själv fortsätta hålla på med hockeyn efter karriären, typ att vara tränare eller sportchef men det här är på en jätterolig nivå.

Men det måste ju ändå vara perfekt för dig att ha den här tjänsten nu?

– Det är fantastiskt. Framför allt såna här mästerskap, man får mästerskapskänslan och man är med utan att få ont i kroppen och krav på att prestera på isen.

Och JVM är en av höjdpunkterna förstår jag?

– Jag tycker det, man märker när man pratar med folk hemma att JVM är något speciellt. Jag kommer ihåg när jag själv spelade så vann vi kvartsfinalen mot Ryssland i Moskva och fick en liten notis i DN. Nu är det lite större, haha. För mig är det höjdpunkten på året.

JVM är nu en höjdpunkt för många svenska idrottsintresserade och intresset för mästerskapet växer sig större för varje år som går. Men vad är det egentligen som tagit mästerskapet från något som ingen hade koll på till dagens status? 

– Jag tror att SVT har en stor roll i det hela, men det har inte jag varit med och byggt upp men de som jobbat med det hela vägen har gjort det bra. SVT har visat hur kul det är med juniorhockey, det är väldigt oförstört. Alla de bästa är med förutom ett fåtal som är i NHL. Sen är det härliga spelare också, det är inte lika strukturerat även om det blivit mycket bättre.

Experten om sina look-a-likes

Utöver sina expertanalyser och kunskaper inom idrotten har Jonas blivit en viral snackis vid flera tillfällen. Vid förra årets JVM var det många som liknade honom vid stjärnmäklaren Fredrik Eklund. Utöver det har Jonas även några potentiella dubbelgångare i Per Svartvadet och "Clark Kent" som han kallas av sina kolleger på SVT.

Men vem är du egentligen mest lik enligt dig själv?

– Det har jag ingen aning om. Min egen son sa i går när han såg Svartvadet att han tyckte vi var lika. Men det är svårt att säga själv.

"Clark Kent" är ju ändå rätt schyst att jämföras med. 

– Haha, ja men du får fråga dem vad det står för. 

Under Sveriges premiärmatch mot Vitryssland kom Jonas dessutom att bli en snackis på Twitter då en användare på Twitter skrev "När mamma köpte fel storlek på den V-ringade tröjan till julen..." och syftade till expertens tröja ovanpå slipsen.

En snackis som inte undgått Jonas...

– Det är så kallt i arenan så man måste ha något under kavajen men jag såg att det blev en grej på Twitter.

https://twitter.com/Vastaja/status/945733725421228032
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag