Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilens teori om Lundqvists VM-besked

Mikael Renberg in actionFoto: SIMON ELIASSON
Henrik LunqvistFoto: CSM/REX/SHUTTERSTOCK
Joel LundqvistFoto: JOEL MARKLUND

Henrik Lundqvist tackade ja till VM-spel med Tre Kronor. 

SVT Sports expert Mikael Renberg tror att det faktum att Joel Lundqvist är lagkapten i VM-laget kan ligga till grund för det. 

– Smart drag av Rikard Grönborg, Peter Popovic och Johan Garpenlöv, säger han till SVT

På torsdagseftermiddagen fick det svenska VM-laget ett glädjebesked. New York Rangersmålvakten Henrik Lundqvist tackar ja till spel med Tre Kronor. 

I laget sedan innan finns redan Henriks bror, Joel Lundqvist. Och han är inte bara med, utan han är även lagkapten. 

SVT Sports hockeyexpert Mikael Renberg tror att det var ett medvetet drag från Tre Kronor-ledarna Rikard Grönborg, Peter Popovic och Johan Garpenlöv att göra Joel till kapten för att kunna locka över Henrik. 

– Jag tror de har haft i baktanken att om Joel är lagkapten kan chanserna att få över Henrik öka med någon procent. Där tänkte de rätt tycker jag. Sedan är Joel en naturlig ledare också. Men att få över Henke kan ha ökat något med C:et på Joels bröst, säger Renberg till SVT

Renberg tror att guldchanserna ökar

Renberg tycker dessutom att Sveriges chanser att ta hem guldet ökar markant med ytterligare en bror Lundqvist i laget. 

– Vi går från en medaljchans till chans att vinna VM-guld. En jätteförstärkning. Han är av kalibern VM-guld. Det är bara att titta historiskt sett. När vi har vunnit VM-guld har vi haft väldigt bra målvakter.

Lundqvists ord om varför han kommer

Och Henrik Lundqvist själv sticker inte under stol med att brorsans status i laget påverkade hans beslut. 

– Förmodligen blir det ju inget OS nästa år, så det gäller att ta vara på chanserna som är kvar. Dessutom är ju brorsan Joel lagkapten i VM-laget och vi har inte spelat ihop på väldigt många år. Sedan vill jag förstås ha det där VM-guldet i samlingen och som jag ser det är det här ett lag som har chansen att gå hela vägen, säger Henke.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.