Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-profilen: ”Jag var helt blockerad”

SVT-profilen Marie Lehmann var på plats på OS i Pyeongchang när hennes son Niclas råkade ut för en svår skada. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Marie Lehmann tillsammans med hockeyexperten Jonas Andersson under SVT:s sändningar från Tv-pucken förra veckan. Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Marie Lehmann under Idrottsgalan där hon brukar dela ut pris. Foto: MAGNUS LILJEGREN / IBL
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Hon befann sig på andra sidan jorden när beskedet kom. 

Marie Lehmanns son hade knockats blodig och låg orörlig på isen. 

– Jag hamnade i chock och var helt blockerad, säger SVT-profilen som i en stor intervju också berättar om ilskan mot kritiken, rädslan för Idrottsgalan och problemet med att dejta. 

Den här helgen jobbar hon med Karjala cup, och njuter lite extra. Inte för att turneringen i sig kanske är den glödhetaste.

– Men eftersom vi inte har lika mycket sändningsrättigheter längre så blir det ännu roligare varje gång vi är ute.

Marie Lehmann, 53, har jobbat på SVT-sporten i 17 år och har blivit ett av kanalens stora ansikten utåt. Många förknippar henne just med hockeysändningar, det var hon som under många år ledde "Hockeykväll". 

– Det verkar som att jag aldrig tröttnar på hockey. Jag följer NHL slaviskt, och har gjort så sedan vi bodde i USA. Då såg jag flera matcher i veckan live. 

"Då är det annorlunda"

Marie Lehmann var tidigare gift med NHL-proffset Tommy Lehmann, för snart två år sedan skilde sig paret som har tre barn tillsammans. Två söner och en dotter. 

– Alla barnen har precis flyttat hemifrån, så nu bor jag ensam i huset. Det är klart att man någonstans vill att barnen alltid ska finnas där hemma, men samtidigt inte. Det är kul att se dem bli vuxna och när de flyttar får man en annan relation med dem. 

Marie Lehmanns två yngsta barn, Sanna och Johan, bor kvar i Stockholm medan den äldste sonen Niclas numera är bosatt i Blekinge där han spelar i hockeyettan med Kallinge/Ronneby. 

– Jag ser hur mycket hockey som helst men när Niclas spelar är det helt annorlunda. Då tittar jag med en mammas ögon, och det är en annan sorts glädje. 

– Men i början tyckte jag det var svårt, helt plötsligt skulle jag heja på laget som Niclas spelade i och det kändes lite konstigt.

"Knockades blodig"

Förra säsongen spelade Niclas Lehmann i Västerås och i samband med en match mot Boden i februari gick det riktigt illa för den 28-årige forwarden. 

Med mindre än minuten spelad av matchen tog Niclas Lehmann in pucken offensivt för sitt Västerås när en motståndare tacklade honom mot huvudet.

Tacklingen tog så pass illa att Lehmann knockades blodig och blev liggande helt orörlig i tio minuter innan han till slut kunde rullas ut från isen på bår. 

 

LÄS MER: Överfallet på Niclas Lehmann 

 

Mamma Marie Lehmann befann sig just då i Sydkorea och Pyeongchang, utsänd av SVT för att bevaka OS. 

– Det var ett fruktansvärt besked att få, ännu värre när man befinner sig på andra sidan jorden. 

Marie Lehmann fick samtalet om sonens skada precis innan hon skulle gå och lägga sig. Nästa morgon begav hon sig ändå till arenan där hon skulle rapportera från OS-tävlingarna. 

Då kom smällen. 

– Jag satte mig på en buss men hade egentligen ingen aning om vart den gick eller var jag skulle. 

Till slut kom Marie Lehmann ändå fram till arenan, då fick hon ett meddelande från redaktionen i Stockholm.

– De erbjöd mig att åka hem till Sverige om jag ville. Min första reaktion var att "det kunde jag ju inte göra, jag var utsänd på ett OS för att jobba". Men sedan insåg jag att jag inte kunde vara kvar, jag fungerade inte som människa. Jag var så chockad att jag inte ens visste hur jag skulle ta mig fram. Jag var blockerad, helt väck. 

"Enda som var viktigt"

Marie Lehmann satte sig på flyget hem till Sverige, träffade sin son på sjukhuset och kunde då lägga bort sina värsta farhågor. 

– Det enda som var viktigt då för mig och min familj var Niclas hälsa. Det var det vi fokuserade på i stället för att vara arga och rikta ilska åt något håll. Det blev en enorm styrka för vår familj. 

Marie Lehmann återvände några dagar senare till Pyeongchang och jobbet med OS. 

– Jag är väldigt tacksam för hur mina chefer på SVT agerade vid tillfället. Det var först i efterhand som jag insåg vilken chock jag varit i. 

Hur mår Niclas i dag? 

– Bra, han är helt återställd efter skadan. 

Marie Lehmann tillsammans med experten Jonas Andersson under förra veckans sändningar från Tv-pucken. Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

Förra veckan sände SVT den klassiska ungdomsturneringen Tv-pucken. Marie Lehmann har varit programledare för sändningarna i många år och var det även den här gången. 

– Det är kul eftersom jag är väldigt förtjust i alla live-sändningar, och Tv-pucken är en av de hockeyrättigheter vi har. Samtidigt är jag tveksam...

– Jag tycker absolut att man kan diskutera om man ska tv-sända 15-åringars idrottande. Det har jag alltid tyckt.

Varför?

– Nämn en annan idrott man gör det i? Så varför ska man göra det i hockey? Men nu gör vi det, och då tar jag uppgiften på fullaste allvar. 

"Det är ren lögn"

I samband med förra helgens sändningar från Tv-pucken, där en 15-årig spelare tacklades olyckligt, gick Dagens Nyheters tv-krönikör Johan Croneman hårt åt Marie Lehmann och hennes kollega Chris Härenstam i en krönika:

"Marie Lehmann och Chris Härenstam hade noll förmåga att hantera vad som såg kolossalt allvarligt ut, matchen bröts och jag själv fick flera gånger stänga av ljudet och ta en runda i köket för att härda ut."

Marie Lehmann säger att hon för längesen har slutat att läsa vad som skrivs om henne, men att hon den här gången fick det som skrivits sms:at till sig av vänner som undrade om det stämde. 

– Alla får tycka vad de vill och jag kan inte göra något åt det. Det tar inte heller lika hårt som det gjorde när jag var yngre. Däremot har jag svårt för när folk ljuger.

– Det är en lögn att vi skulle ha kallat en tackling för ett överfall. Ren lögn, och det stör mig. 

– Det är möjligt att det är en liten grej för den krönikören att skriva så men för mig är det en stor sak, att folk ska läsa att jag har sagt något som inte stämmer. 

Tveksam till Idrottsgalan

Att jobba med SVT:s hockeysändningar har alltid varit en stor del för Marie Lehmann, precis som att vara programledare för "Sportspegeln" och "Sportnytt" och även kanalens friidrottssändningar. 

Men i somras var Marie Lehmann även utsänd på fotbolls-VM i Ryssland. 

– Jag tror det är bra att göra flera saker, jag skulle nog bli rastlös om jag till exempel bara jobbade med hockey. 

Men när Fotbollsgalan äger rum på måndag kväll kommer Marie Lehmann inte att vara på plats. 

– Jag har inte fått någon inbjudan, det där är ju mest TV4:s grej. Men jag vet inte om jag hade gått även om jag varit bjuden. 

Och Lehmann är även tveksam till att gå på Idrottsgalan i januari, trots att den är i SVT:s regi. 

Allt grundar sig i det som hände för snart två år sedan. 

Strax innan Idrottsgalan 2016 blev Marie Lehmann, som brukar dela ut Sportspegelpriset på scenen varje år, mordhotad. 

Hoten kom till tv-sporten där det stod vilken tid, plats och tillvägagångssätt. 

– Det blev en stor apparat, jag och min familj tvingades bo på hotell och sedan stod vårt hem under polisbevakning. Jag blev extremt orolig eftersom mina barn var inblandade den gången. 

Marie Lehmann har flera gånger delat ut Sportspegels hederspris på Idrottsgalan. Här med 2013 års vinnare Jeffrey Ige. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Situationen med mordhotet har fått Marie Lehmann att tänka till. 

– Jag vet inte om jag är så intresserad av att gå på några fler galor efter det som hände. 

Tänker du ofta på det mordhot som riktades mot dig? 

– Inte direkt, men det händer att barnen tar upp det ibland, de tyckte att det var väldigt obehagligt, och tycker det fortfarande.

"Vet inte hur man dejtar"

Tv-pucken och pågående Karjala cup är turneringar som Marie Lehmann jobbat med i många i år. 

Precis som junior-VM i hockey. 

Och den här vintern är inget undantag. Familjen Lehmann börjar julfirandet tidigt, för redan på juldagen sätter sig Marie på planet till Vancouver. 

– Jag har snuddat vid tanken att en gång flytta utomlands igen och då ligger Nordamerika nära till hands, eller Ryssland. Jag är väldigt förtjust i båda länderna. Samtidigt vill jag inte vara alltför långt från barnen. 

Någon ny partner har Marie Lehmann inte träffat efter skilsmässan för två år sedan. 

– Nej, jag vet inte ens hur det ska gå till. Hur gör man när man dejtar? Jag kanske har gjort det tre gånger i mitt liv och då var det inte ens på mitt eget initiativ. 

– Men skulle jag känna att det var akut så skulle jag väl ta tag i det. Jag är helt övertygad om att det där löser sig så småningom. Just nu är det ingen panik. Jag har aldrig bott ensam i hela mitt liv, så det kanske är bra för mig att göra det nu. 

 

LÄS MER: Helena Ekholm: "Jag kommer aldrig förlåta Ferry"