Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige körde över Kanada - klart för semi

Foto: TV12
Foto: TV12
Foto: TV12
Foto: TV12

Småkronorna ställdes mot Kanada i kvartsfinalen av U18-VM.

Då överraskade man stort och utklassade storfavoriten med 7-3 efter två mål av Timrå-talangen Jacob Olofsson.

– Vi hade pratat om att Kanada hade stora och slöa backar innan matchen så jag tycker att vi utnyttjade det på ett bra sätt, säger Olofsson.

De svenska Småkronorna stod för ett svagt gruppspel där de två enda vinsterna kom efter uddamålssegrar mot gruppens svagaste motstånd, Tjeckien och Vitryssland.

Mot gruppens två tuffaste motståndare, USA och Ryssland, hade det svenska juniorlandslaget ytterst svårt att hävda sig och förlorade med totalt 2-8 i målskillnad mot dessa lag.

Det svaga gruppspelet kom också att betyda att Småkronorna ställdes mot tuffast tänkbara motstånd i kvartsfinalen där storfavoriterna till att vinna hela mästerskapet, Kanada, väntade.

– Vi har haft det jobbigt med att hitta vår identitet i gruppspelet men den hittar vi i dag. Vi spelar som vi ska göra och utgår från grunderna, sen bygger vi vidare på det. 

Utklassade favoriten

Det var Småkronorna som faktiskt kom att äga matchen, och efter Fabian Zetterlunds sena ledningsmål med bara tre sekunder kvar av den första perioden kom Sverige ut starkt efter pausvilan och gick i den andra perioden upp till 4-2 efter ett spelmässigt övertag.

– Vi hade pratat om att Kanada hade stora och slöa backar innan matchen så jag tycker att vi utnyttjade det på ett bra sätt, säger Olofsson.

När matchen sen skulle komma att avgöras i den tredje akten klev Småkronorna fram än mer, och efter ett drömmål från Jacob Olofsson kunde man bekvämt kontrollera matchen fram till slutsignal.

– Det var fantastiskt skönt att göra mål. Alltid roligt, säger Olofsson.

Nu väntar USA i semifinalen som spelas på lördag.

– Det gäller att vi steppar upp ännu ett steg. Vi mötte dem ju i gruppen och det var vår sämsta match hittills så om vi bara kommer upp i samma nivå som i kväll plus lite till så har vi bra chanser.

Vad blir viktigast?

– Vi måste bloda ner oss lite mer, spela lite fulare och täcka skotten så kommer USA få problem med oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.