Foto: TV12Foto: TV12
 Foto: TV12
Foto: TV12Foto: TV12
 Foto: TV12
Foto: TV12Foto: TV12
 Foto: TV12
Foto: TV12Foto: TV12
 Foto: TV12

Sverige körde över Kanada - klart för semi

Publicerad

Småkronorna ställdes mot Kanada i kvartsfinalen av U18-VM.

Då överraskade man stort och utklassade storfavoriten med 7-3 efter två mål av Timrå-talangen Jacob Olofsson.

– Vi hade pratat om att Kanada hade stora och slöa backar innan matchen så jag tycker att vi utnyttjade det på ett bra sätt, säger Olofsson.

De svenska Småkronorna stod för ett svagt gruppspel där de två enda vinsterna kom efter uddamålssegrar mot gruppens svagaste motstånd, Tjeckien och Vitryssland.

Mot gruppens två tuffaste motståndare, USA och Ryssland, hade det svenska juniorlandslaget ytterst svårt att hävda sig och förlorade med totalt 2-8 i målskillnad mot dessa lag.

Det svaga gruppspelet kom också att betyda att Småkronorna ställdes mot tuffast tänkbara motstånd i kvartsfinalen där storfavoriterna till att vinna hela mästerskapet, Kanada, väntade.

– Vi har haft det jobbigt med att hitta vår identitet i gruppspelet men den hittar vi i dag. Vi spelar som vi ska göra och utgår från grunderna, sen bygger vi vidare på det.

Utklassade favoriten

Det var Småkronorna som faktiskt kom att äga matchen, och efter Fabian Zetterlunds sena ledningsmål med bara tre sekunder kvar av den första perioden kom Sverige ut starkt efter pausvilan och gick i den andra perioden upp till 4-2 efter ett spelmässigt övertag.

– Vi hade pratat om att Kanada hade stora och slöa backar innan matchen så jag tycker att vi utnyttjade det på ett bra sätt, säger Olofsson.

När matchen sen skulle komma att avgöras i den tredje akten klev Småkronorna fram än mer, och efter ett drömmål från Jacob Olofsson kunde man bekvämt kontrollera matchen fram till slutsignal.

– Det var fantastiskt skönt att göra mål. Alltid roligt, säger Olofsson.

Nu väntar USA i semifinalen som spelas på lördag.

– Det gäller att vi steppar upp ännu ett steg. Vi mötte dem ju i gruppen och det var vår sämsta match hittills så om vi bara kommer upp i samma nivå som i kväll plus lite till så har vi bra chanser.

Vad blir viktigast?

– Vi måste bloda ner oss lite mer, spela lite fulare och täcka skotten så kommer USA få problem med oss.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag