Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige kan få platsen i VM – utan att ha spelat

Damkronorna
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Johan Stark
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Damkronorna kan få spela A-VM tidigare än väntat. 

Det mesta talar nämligen för att Sverige tar Rysslands plats i sommarens mästerskap efter att IIHF stoppat alla ryska landslag från att delta i mästerskap.

– Rent logiskt borde Sverige ta platsen i A-gruppen, säger förbundets Johan Stark.

Rysslands invasion i Ukraina har under de senaste veckorna fått flera sportsliga följdverkningar. 

Den inhemska ligan, KHL, ser av allt ut döma att falla samman och på den internationella scenen har de ryska landslagen, på alla nivåer, kastats ur mästerskapssammanhang tills vidare.

Det betyder tomma platser i herr-VM och dam-VM samt alla juniorturneringar som arrangeras av IIHF. 

Ännu är inget bestämt över vilka landslag som ersätter Ryssland, men på damsidan verkar Sverige få en gratisplats i A-VM, som man ramlade ur 2019.

– Den diskussionen förs just nu. Ser man till världsrankingen och OS ska Sverige ta den platsen, berättar förbundets generalsekreterare Johan Stark. 

Kommer då spela VM i augusti

Både A- och B-VM har under de två senaste åren, 2020 och 2021, ställts in på grund av covid-19. 

Därför har Damkronorna aldrig fått chansen att spela sig tillbaka till högstaserien i VM, men tanken från IIIHF (internationella ishockeyförbundet) är att båda mästerskapen ska arrangeras i år, B-VM under april månad och A-VM i augusti, som spelas i Danmark.

– Vi väntar på besked och vi måste få det väldigt, väldigt snart eftersom vi nu förbereder oss på B-VM i Frankrike i april, säger Stark.

Tror du på besked den här eller nästa vecka?

– Ja, det måste vi få eftersom det är med så kort varsel. Vi måste få ett besked eftersom det ligger bokningar redan. Rent logiskt borde Sverige ta platsen i A-gruppen. 

Hur ser du på att Damkronorna i sådana fall får tillbaka platsen i VM, utan att ha spelat sig dit?

– Två perspektiv där: Vi har hela tiden haft ambitionen att vinna B-VM och gå upp. Om nu yttre omständigheter gör att vi får en plats tidigare, då kommer vi ta den. Det är målet. Jag vet inte om man behöver lägga mer funderingar på det, då handlar det mer om att ställa om. 

Tror Damkronorna blir kvar i A-VM

På grund av det osäkra världsläget finns inga riktlinjer för hur de ryska landslagen ska hanteras i framtiden. Om och när de tillåts delta i VM-sammanhang igen. 

Johan Stark tror på ett svensk deltagande i A-VM denna sommar och att Damkronorna blir kvar där – om de undviker kvalet.

– Inget är kommunicerat, men jag tror att det kommer handla om hur man presterar i A-VM och Rysslands eventuella återkomst, men det är en fråga som ligger över mitt huvud. Skulle vi skjutsas upp i A-gruppen och gör en turnering som inte innebär kval nedåt, då är vi kvar i A-VM. Något annat kan jag inte se. 

Grupperna i A-VM 2022

Grupp A (Herning): Kanada, Schweiz, Finland och ? (Sverige)

Grupp B (Fredrikshamn): Danmark, Japan, Tyskland, Tjeckien och Ungern

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.