Alexander Sundström. Foto: Björn TillyAlexander Sundström. Foto: Björn Tilly
Alexander Sundström. Foto: Björn Tilly
Sundström i Brynäströja. Foto: Mattias LundinSundström i Brynäströja. Foto: Mattias Lundin
Sundström i Brynäströja. Foto: Mattias Lundin

Svensken avslöjar: erbjöds meldonium

Publicerad

Abeba Aregawi har testat positivt för meldonium.

Nu avslöjar hockeystjärnan Alexander Sundström att han blev erbjuden samma preparat under sin tid i Vitryssland.

Men han tackade nej.

– Det var en stor, vit tablett. Aregawi gjorde det bra om hon fick i sig den av misstag, säger Sundström till SportExpressen.

Världens just nu omtalade dopingpreparat heter meldonium.

Substansen har bara varit förbjuden sen den 1 januari 2016 – och stjärna efter stjärna avslöjas nu med meldonium i kroppen.

Två av de som har åkt fast: Sveriges löparstjärna Abeba Aregawi och Rysslands tennisess Maria Sjarapova.

En som har varit i närkontakt med preparatet – utan att stoppa i sig – är hockeyspelaren Alexander Sundström, känd från bland annat JVM och lag som Björklöven, Brynäs och Mora.

"Bra för hjärtat"

28-åringen spelade för Yunost Minsk under två månader i vintras. Och det var där som lagläkaren erbjöd meldonium på daglig basis.

– Det var diverse saker man blev erbjuden. BCCA, kreatin, C-vitamin – och så meldonium. Lagläkaren rekommenderade att man skulle ta den där tabletten. Han sa att det var bra för hjärtat och så, säger Sundström.

Både han och de svenska lagkompisarna Daniel Wälitalo, Patrik Nevalainen var dock skeptiska. De valde att kolla upp vad det egentligen var för preparat.

– Vi googlade och det var ju i princip första träffen, att det fanns på antidopingbyrån Wadas "monitoring list".

Vad tänkte ni då?

– Att vi skulle hålla oss så långt som möjligt ifrån det.

"Såg aggressiv ut"

Sundström, som är son till legendaren Patrik Sundström, betonar samtidigt att det här var innan den 1 januari, då meldonium ännu inte hade dopingklassats.

– Vi tog inte tabletterna och det var ingen var stor sak. Men många av lagkompisarna gjorde det. Tabletterna gick i alla fall åt, läkaren fick fylla på de där burkarna, säger Alexander Sundström, som tycker det är aningen lustigt att Abeba Aregawi påstår att hon inte vet hur hon fått i sig meldonium.

Tabletten är nämligen ganska stor.

– Ja, det är en stor, vit tablett. Hon gör det bra, Aregawi, om hon har fått i sig den av misstag... Alltså, den var jättestor, större än en sån där Alvedon på 1 gram. Den såg ganska aggressiv ut och var svår att missa.

 

LÄS ÄVEN: Aregawi på plats i Schweiz – inför beskedet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag