Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske legendaren blir expert under OS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Calle Johansson tar plats i Discoverys OS-trupp.
Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN
Calle Johansson.
Foto: ANDY MEAD/YCJ/ICON SMI / BILDBYRÅN/ICON SMI ICON SMI

Han var lagkapten under OS i Nagano.

Nu kan SportExpressen avslöja att den svenske hockeylegendaren Calle Johansson tar plats i Discoverys stjärnspäckade OS-trupp.

– Jag tvekade aldrig. Det ska bli otroligt kul, säger han.

Discovery hade redan värvat hockeyprofiler som Håkan Loob, Kim Martin Hasson, Daniel Rudslätt och Peter Forsberg och skickar totalt över 120 personer från Sverige till Pyeongchang – vilket är den största styrkan i svensk tv-historia kring ett OS.

Nu är ytterligare ett tungviktsnamn klart för tv-koncernens trupp – nämligen Calle Johansson.

– Det känns jättebra. Det är ett bra steg att ta för mig just nu och det är väl framför allt gänget som gör det extra roligt. Det är tunga namn som åker, hockeykunnigt folk. Sen är det jäkligt bra människor också, säger Johansson.

– Vi är glada att välkomna Calle Johansson till vår hockeysatsning, som saknar motstycke i OS. Vi har ett rutinerat och stjärnspäckat team som kommer att direktsända mer än någonsin tidigare i en dedikerad hockeykanal, Eurosport 1, säger Emir Osmanbegovic, sportchef Eurosport och Discovery Networks Sweden.

Återförenas med "Foppa" och Loob

50-åringen har bland annat över 1 100 NHL-matcher, deltagande i OS och två VM-guld på meritlistan.

Ett av gulden vann han tillsammans med Håkan Loob, det andra tillsammans med Peter Forsberg. I februari återförenas han med båda i Sydkorea.

– Det blir skitkul. Man träffas ju inte jätteofta, så det blir ett perfekt tillfälle för oss att umgås. Och jobba, så klart. 

Så sänds OS i Discoverys kanaler

Kanal 5 blir huvudkanal för OS och där sänds OS i stort sett dygnet runt. Här kan man se allt som har med Sverige att göra. Kanal 9 blir extrakanal när tävlingar krockar, Eurosport 1 blir renodlad hockeykanal (men Sveriges matcher går så klart även på Kanal 5), Eurosport 2 har internationellt fokus och på Eurosport Player kan man se allt.

Johansson: "OS är enormt"

Du har ju jobbat som expertkommentator för Viasat tidigare. Har du saknat tv-jobbet?

– Ja, faktiskt. Det passar mig bra att det handlar om en kortare period och jag brinner ju fortfarande för hockeyn, säger han.

Under OS i Nagano var Calle Johansson lagkapten för Tre Kronor. 

– OS är enormt, bland det häftigaste man kan göra. Man träffar idrottare från andra sporter och det är en speciell gemenskap. En jätteupplevelse, helt klart.

Inga NHL-spelare i OS. Hur känner du inför det?

– Jättetråkigt att de bästa spelarna inte är med, det blir inte samma sak. Men det är som det är och det är alltid någon ny stjärna som föds. Det blir enormt kul ändå.

Ja, det blev ju rätt kul i Lillehammer 1994...

– Haha, ja precis. Men det är tufft för NHL-spelarna, de vill ju representera sitt land. Det är säkert 98 procent av alla NHL-spelarna som vill spela OS, så de tar det nog väldigt hårt, säger Johansson.


Discoverys hockeytrupp består av Karin Frick (programledare), Peter Forsberg (expert), Håkan Loob (expert), Calle Johansson (expert), Daniel Rudslätt (expert), Kim Martin Hasson (expert), Tommy Åström (kommentator) och sen ska det in en eller två kommentatorer till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.