Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske ikonen är 76 år – jobbar som mattläggare

Se några av de mest klassiska svenska förbundskaptenerna för Tre Kronor. Vem var din favorit?
”Curre” LarssonFoto: David Nilsson Hamne/”Bakom Fasaderna”
Foto: BILDBYRÅN

Han vann VM-brons med Tre Kronor, togs ut i världslaget och var en av de första europeiska målvakterna i Nordamerika. 

I dag är Curt Larsson pensionerad sedan länge – men ser ingen anledning att dra ner på tempot. 

76-årige ”Curre” jobbar som mattläggare. 

– Det är bara att köra på så länge man orkar, säger den förre målvakten till kulturprojektet ”Bakom Fasaderna”

Aprilmorgon, Prag, 1972. Tre Kronor ska möta Sovjetunionen i den avslutande VM-matchen, och målvakten Curt Larsson är nervös. SSK-stjärnan togs ut i truppen i sista stund på grund av skada, och har under hela mästerskapet agerat reserv bakom giganterna Christer Abrahamsson och Leif ”Honken” Holmqvist. 

Men i den avslutande matchen mot Sovjet, den tidens bästa landslag, ska ”Curre” få chansen. 

– Jag trodde väl aldrig att jag skulle spela i den där turneringen. Men under frukosten samma dag fick jag reda på att jag skulle stå. Då kändes det lite... stressigt i huvudet. Kanske var det bra att bara bli inkastad i det, då slapp jag den värsta nervositeten. Jag vet inte varför jag skulle stå. Tränaren ville kanske bara ge mig chansen, säger Larsson i en intervju för kulturprojektet ”Bakom Fasaderna”, som drivs av journalisten och fotografen David Nilsson Hamne. 

Sverige håller undan till 3-3 mot Sovjetunionen, fixar ett VM-brons och Curt Larssons internationella genombrott är ett faktum. 

”Curre” utses till VM:s bästa

Under VM i Helsingfors 1974 är han inte längre reservmålvakt. ”Curre” storspelar med en räddningsprocent på 96,58, Sverige tar ett nytt brons, den svenske målvakten utses till VM:s bästa på sin position och tas ut i världslaget. 

– Jag hade faktiskt ingen tanke på att jag skulle bli utsedd till VM:s bäste men det är något jag är ganska stolt över, säger Larsson. 

Curt Larsson har genomfört hela turneringen trots knäproblem, och direkt efter mästerskapet åker han in för operation av minisken. 

På sjukhuset får ”Curre” ett samtal som förändrar hans liv. Han blir erbjuden ett kontrakt med kanadensiska Winnipeg Jets, då i ligan WHA som konkurrerade med NHL. 

– Till slut blev vi överens, jag skrev under och tänkte; Vad har jag gjort?! Ska jag leva här?, säger Larsson till ”Bakom Fasaderna”. 

– Det var tufft att komma in i laget. De hade redan två målvakter som dessutom var kompisar och som tänkte gå ihop och ordna ett nytt kontrakt som ett par, men det blev för mycket pengar tyckte Jets som skickade i väg en av dem. Jag hade inte så lätt att bli polare med den andre efter det. 

Larssons nya liv som mattläggare

Efter karriären som spelare var Curt Larsson under flera år tränare för bland annat Södertälje, som han förde tillbaka upp i högstaserien 1983. ”Curre” var även assisterande förbundskapten för Sveriges Canada Cup-lag 1984, där det blev svenskt silver. 

I början av 90-talet blev SSK-ikonen rektor för hockeygymnasiet, där han arbetade fram till pensionen. Men den pensioneringen blev mest bara formalia för den i dag 76-årige Curt Larsson, som fortfarande är yrkesverksam – som mattläggare. 

– Man kan inte bara sitta hemma och rulla tummarna. Efter min pension visste jag inte vad jag skulle göra så då anmälde jag mig till veteranpoolen. Det är bara att köra på så länge man orkar, säger ”Curre”. 

”Bakom Fasaderna” är ett kulturprojekt vars mål är att porträttera minst 99 olika livsöden med koppling till Södertälje. 

https://www.instagram.com/p/B7lsqJBpeuH/

Här är Tre Kronors mesta spelare

285 landskamper. Jörgen Jönsson toppar listan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.