Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna prisas efter supersuccén

Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Stefan Hedlund och Henrik Tömmernes. 

Det är schweiziska ligans bästa tränare – och MVP – den här säsongen.

Svenskarna röstades fram av NL:s kaptener och huvudtränare.

Lyssna på Expressens podcast Hockeypuls besök i Schweiz:

https://embed.acast.com/hockeypuls/bd50205ce9c271628f71e1b7f3868570

Det återstår endast ett fåtal matcher av schweiziska högstaligan NL:s grundserie, men redan nu kan man konstatera att det varit en stark blågul säsong i alplandet. 

Stefan Hedlund, 46, har tillsammans med sin tränarkollega Bert Robertsson lett succélaget Rapperswil Jona-Lakers till en fjärdeplats i ligan, endast sex poäng ifrån förstaplatsen. 

För hans tjänster i Rapperswil prisas nu Hedlund som NL:s bästa tränare säsongen 21/22, framröstad av ligans kaptener och tränare.

När SportExpressen besökte klubben i höstas berättade Hedlund om förändringsarbetet som pågått i Rapperswil sedan säsongsstart.

– Det är saker som redan pågår i Sverige. Träna mer. Mer individuellt. Mer fys. En vardag som liknar spelarna i Sverige. Vi försöker baka in mer teori, det nya spelsystemet och göra som man gör i Sverige. Det är stor skillnad jämfört med hur verksamheten sett ut här tidigare, sa han då.

Tömmernes otroliga säsong 

Stefan Hedlund är inte den enda svensk som får ett stort erkännande för sina insatser denna säsong. 

Ligans mest prestigefyllda pris, MVP, fick Henrik Tömmernes ta emot.

Tre Kronors OS-back har haft en formidabel vinter med Genève-Servette där han producerat 58 poäng på 51 matcher, en notering som ger honom andraplatsen i poängligan. 

Tömmernes, som har avtal över nästa säsong, pratade under OS i Peking med SportExpressen om sina framtidsplaner – och tankarna på att en dag vända hem till SHL.

– Vi har sagt att vi inte ska bestämma oss än. Det är skönt med år till där. Vi är bra och vi var i final ifjol. Det är en rolig liga att spela i också.

Ser du dig själv återvända till SHL någon gång?

– Ja, det finns väl i bakhuvudet som svensk spelare. Sedan får vi se om eller när det blir, men jag har goda minnen från när vi vann SM-guld med Frölunda. 

Är det den tröjan du ser dig själv i om det blir SHL igen?

– Man ska väl inte stänga någon dörr, men vi har Göteborg som bas och jag har ett gott snack med dem på somrarna. Det är mycket kompisar där också. Det är ett hett alternativ i sådana fall. Frölunda är ett speciellt lag för mig, helt klart. 

Förutom Stefan Hedlund och Henrik Tömmernes valdes den tidigare Röglebacken Niklas Hansson in i säsongens All Star-lag.

TV: Spelarna han vill värva från SHL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.