Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag kommer inte att coacha mot Ryssland”

Anders Larsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Ryssland och Tre Kronor i OS i Peking.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Under måndagen sammanträder IIHF för att diskutera hur förbundet ska hantera Rysslandsfrågan. 

Både Schweiz och Finlands ishockeyförbund har krävt att Ryssland stängs ute från IIHF. 

Men från svenskt håll har det än så länge varit tyst. 

”Jag bedömer det som oklokt att från svensk sida nu göra olika mediala utspel och uttalanden”, skriver svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson i ett sms till SportExpressen. 

– Jag kommer inte stå i den typen utav match och coacha ett svenskt lag mot ett ryskt landslag, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till Radiosporten.

Så väl VM som junior-VM går av stapeln senare i år. Och sedan Rysslands invasion av Ukraina har frågan om landet ska få lov att delta i kommande turneringar hamnat högt på agendan. 

I dagarna har flera förbund – bland annat det finska – krävt att Ryssland portas från att delta. 

Bland kritikerna finns även Lettland och Schweiz som dessutom vill att framträdande företrädare från Ryssland och Belarus ska fråntas sina positioner inom Internationella ishockeyförbundet IIHF. 

Från svenskt håll har det däremot varit relativt tyst. 

”Det vore oklokt”

Ordföranden för Svenska ishockeyförbundet, Anders Larsson, skriver i ett sms till SportExpressen att Sverige jobbar för att få fram en gemensam hållning i frågan. 

”Vi i svensk ishockey ser mycket allvarligt på den fruktansvärda situationen i Ukraina och vi sympatiserar med det ukrainska folket. Hockeymässigt arbetar vi aktivt för att hitta gemensamma beslut och förhållningssätt tillsammans med övriga nationsförbund och IIHF”. 

Under måndagen kommer det svenska förbundet att sammanträda med Finland och Tjeckiens förbund. Därefter kommer IIHF:s styrelse, som Larsson är en del av, att ha ett extrainsatt möte där frågan kommer att diskuteras. 

Larsson vill inte ge någon ytterligare kommentar förrän efter mötena.

Vi i svensk ishockey har en tydlig kompass när det gäller mänskliga rättigheter och människors lika värde. En kompass vi har med oss i de överläggningar som nu sker internationellt. Jag bedömer det som oklokt att från svensk sida nu göra olika mediala utspel och uttalanden bara timmar innan besluten ska fattas”, skriver Anders Larsson. 

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv menar att han under rådande omständigheter inte kommer att delta i en turnering där Ryssland ingår. 

– Jag kommer inte stå i den typen utav match och coacha ett svenskt lag mot ett ryskt landslag, säger han till Radiosporten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.