Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska stjärnornas nya liv efter karriären

Hockeyklubben 11 juni – säsongsavslutning.
Peter Forsberg och Mats Sundin.
Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN

De har firat stora triumfer i både NHL och Tre Kronor. 

I dag lever många av de svenska hockeyprofilerna i Sverige - och har fortsatt framgångsrika karriärer. 

Nu på affärssidan.  

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Nicklas Lidström, 49 

Bor: Villa i Västerås

Civilstånd: Gift med Annika

Förvärvsinkomst: 472 000 kronor (2017)

Överskott av kapital: 97 212 kronor (2017)

Bolag: Är med och driver bolagen NL5 Holdings AB, NL5 Invest AB och NJP Invest AB. Bolagen är nischade mot ägande och förvaltning av fastigheter samt kapitalförvaltning. NJP Invest hade en blygsam omsättning förra året men vinsten blev knappt 11 miljoner kronor. 

Är delägare i kapitalförvaltningsbolaget Case, där han är kollega med tennislegendaren Stefan Edberg. 

Fastigheter: Äger en pampig villa med strandtomt. Bara taxeringsvärdet uppgår till 20 145 000 kronor.

Fordon: Bentley, Range Rover, Audi Q3, Tesla S och ett släp.

Kommentar: Nicklas Lidström som lyft flera pokaler i NHL med sitt Detroit Red Wings bor i dag i en villa i Västerås med sin fru Annika. Han lever även ett nytt liv som hockeypappa och ideell föreningsarbetare. 

– Jag ser det som en självklarhet att om man kan och har möjlighet, så tycker jag att man ska ställa upp. Det känns bra att kunna ge tillbaka till en förening, sa Lidström i intervjuserien ”Stjärnmötet” som gjordes av spelbolaget Folkspel tidigare i år. 

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Peter Forsberg, 45 

Bor: Lämnade centrala Stockholm i fjol för ett nytt liv i villa i schweiziska Buonas i kantonen Zug.

Civilstånd: Fästmön Nicole

Förvärvsinkomst: 1 889 300 kronor (2017)

Underskott av kapital: 37 618 kronor (2017)

Bolag: Är med och driver 3 Mountains & a Rock Invest AB, Carl Edmond AB, Arremon AB och Fopha Invest AB. Bolagen har så skiftande verksamheter som kapitalförvaltning, klockförsäljning, biltvätt och byggnationer och konsultverksamhet. Innan Forsberg lämnade Sverige hade han ett 20-tal styrelseuppdrag i bolag som han ägde eller var delägare i. Det samlade värdet i koncernen lär ha varit en miljard kronor.

Fastigheter: Äger fortfarande ett hus kvar i Sverige, enligt senaste deklarationen. Det är en villa med strandtomt i Örnsköldsvik. 

Fordon: Ett släp.

Kommentar: Den gamla Colorado Avalanche-spelaren firade stora framgångar under sin karriär. Har nu flyttat från Stockholm till schweiziska Buonas i kantonen Zug. 

I Schweiz har han en roll som hockeyagent sedan han köpt in sig i agenturen 4Sports Hockey AG, där förre lagkamraten Claude Lemieux sköter den nordamerikanska marknaden.

– Huvudkontoret är här i Zug, så jag tillbringar tid där regelbundet. Det här engagemanget ger mig en chans att ha direktkontakt med hockeyn igen och jag gillar att följa utvecklingen hos unga talanger, sa han till SportExpressen tidigare i år. 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mikael Renberg, 47 

Bor: Villa på Lidingö 

Civilstånd: Skild.  

Förvärvsinkomst: 91 300 kronor (2017)

Överskott av kapital: 1 007 143 kronor (2017)

Bolag: Driver bolaget MikRen AB som sysslar med ”konsultverksamhet inom föreläsningar och marknadsföring samt idka sjukgymnastikverksamhet”. Omsättningen förra året var 799 000 kronor och årets resultat stannade på 300 000 kronor. 

Fastigheter: Äger villan på Lidingö med ett taxeringsvärde på 7 425 000 kronor. Äger även ett hus med strandtomt i Piteå. Där är taxeringsvärdet 1 829 000 kronor. 

Fordon: Volvo XC 90, Toyota Auris, snöskoter och två släp.

Kommentar: Han blev miljonär under hockeykarriären där ha bland annat representerade klubbar som Philadelphia Flyers, Tampa Bay Lightning och Toronto Maple Leafs. Men Mikael Renberg kan inte tänka sig ett liv på soffan.

– Jag behöver ha en sysselsättning för att må bra mentalt. Pengar har aldrig gjort mig lyckligare, sa Renberg till SportExpressen för ett par år sedan. 

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Börje Salming, 68 

Bor: Lägenhet i Nacka Strand

Civilstånd: Gift med Pia

Förvärvsinkomst: 1 500 600 kronor (2017)

Överskott av kapital: 821 597 kronor (2017)

Bolag: Driver bolagen Salming & Co Aktiebolag, Kingsal Sweden AB och Bianca Emmelie AB. I det senare är han suppleant och dottern Bianca Salming är ordinarie ledamot. Bolaget ska syssla med ”reklam- och promotionverksamhet”.  De andra bolagen ägnar sig åt bland annat ”design, export, import och handel med kläder, sportartiklar, antikviteter, möbler och inredningsprodukter”.

Börje Salming drev under en tid mängder av framgångsrika bolag, ofta under eget namn. Det handlade bland annat om import av vin, innebandyartiklar och underkläder. 

Fastigheter: Saknas. Bodde länge granne med Ingemar Stenmark i skärgårdskommunen Vaxholm. Nu har han släppt fastigheterna.. 

Fordon: Jeep CJ 7, Hyundai 20, en moped, två snöskotrar och ett släp.

Kommentar: Börje Salming dominerade i NHL och Toronto. Den stenhårde arbetargrabben från gruvstaden Kiruna gjorde 17 säsonger i världens bästa liga.

Salming började göra kalsonger och parfym för att sedan sakta men säkert byggt upp ett helt stall med andra produkter. I dag tar han det lite lugnare. 

– Jag tar det lite lugnare nu när jag blivit pensionär. Sköter det mesta hemma från kontoret. Försäljningen av kläder och skor inomhus till olika idrotter och löparskor går väldigt bra, sa han tidigare i år.  

Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES REPORTAGEFOTO

Tommy Söderström, 49 

Bor: Villa i Älta i Nacka Kommun

Civilstånd: Ogift

Förvärvsinkomst: 238 800 kronor (2018)

Överskott av kapital: 95 960 kronor (2018)

Bolag: Gamle stormålvakten driver bolaget Keeper30 AB som ska ”bedriva konsultverksamhet inom media och reklam”.  Bolaget lämnade in sin första årsredovisning för 2018. Omsättning 1,2 miljoner kronor. 

Fastigheter: Äger villan i Älta med ett taxeringsvärde på 4 074 000 kronor. Han har även ett hus på Stomnarö i Norrtälje i Stockholms skärgård. taxeringsvärde: 3 692 000 kronor. 

Fordon: Saab 9-3.

Kommentar: Den gamla Djurgårdsmålvakten som även har spelat i NHL. I dag bor han i Älta och berättar att han inte för så mycket på dagarna. Och huvudinkomsten kommer via aktier. 

– Jag började handla med aktier redan när jag var 17 år när jag gick på yrkesskolan i Sickla, sa han till SportExpressen förra året. 

Tommy Söderström lade grunden till sitt kapital under sina fem säsonger i NHL på den andra sidan Atlanten.

– Jag hänger med på börsen och håller mig hela tiden uppdaterad. Numera är det sällan jag köper och säljer. Jag har satsat mycket på investmentbolag. Mycket sköter sig själv. 

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Kenta Nilsson, 62 

Bor: Villa i Onsala på Västkusten

Civilstånd: Sambo med exfrun och förra golfproffset Helen Alfredsson

Förvärvsinkomst: 27 500 kronor (2017)

Överskott av kapital: 112 088 kronor (2017)

Bolag: Driver familjeföretaget Helen & Kent sport consulting AB tillsammans med exhustrun. Det sysslar med att ”bedriva konsultverksamhet inom idrott med inriktning på träningsverksamhet, utbildning, sponsringsuppdrag, försäljning av reklam och utrustning inom sport- och fritids- sektorn. Främja golf och ishockey samt försäljning av mediarättigheter.” Omsättningen uppgick till 600 000 kronor för 2017. 

Fastigheter: Kenta Nilsson äger inga fastigheter. Däremot köpte hustrun Helen den nya villan för 18 990 000 kronor i fjol. 

Fordon: Volvo XC 90.

Kommentar: Kenta Nilsson, eller ”Mr Magic” som spelade i bland annat Djurgården i Sverige. Men också klubbar som Winnipeg Jets och Calgary Flames i NHL. 

Han gjorde 23 raka säsonger som NHL-scout i Florida tills han fick sparken 2016. Åren efter han han tagit väl tillvara på. 

– Det har varit ett grymt år för mig. Jag har fått lite distans till allting. Kör man scoutjobbet fullt ut har man inget socialt liv, sa Nilsson till SportExpressen för ett par år sedan. 

Foto: ELIN NERPIN

Markus Näslund, 45 

Bor: Villa i Örnsköldsvik 

Civilstånd: Gift med Eva-Lotta

Förvärvsinkomst: 0 kronor (2017)

Överskott av kapital: 4 150 116 kronor (2017)

Bolag: Markus Näslund har byggt upp ett eget företagsimperium i likhet med sin gamle klubbkamrat Peter Forsberg. Näslund sitter för närvarande i elva bolagsstyrelser varav han är ordförande i fem av dem. Det handlar i princip bara om fastighetsutveckling, uthyrning av fjällstugor, hotell och restaurangverksamhet. 

Fastigheter: Äger tre fastigheter tillsammans med hustrun. Samtliga ligger i hemkommunen Örnsköldsvik. En lantbruksfastighet har ett taxeringsvärde på 3817 000 kronor. Huset har ett värde på 2 132 000 kronor. Båda är strandtomter. Han äger ytterligare en lantbruksfastighet till ett värde av 185 000 kronor.

Fordon: Ford Mustang, Range Rover, BMW X1, Mitsubishi 3000 GT, en snöskoter och ett släp.

Kommentar: Markus Näslund är en av de största NHL-spelarna som Sverige någonsin har producerat. Med sina 869 poäng på 1117 NHL-matcher är han inskriven i idrottshistorien – nu ska han även bli byggherre i miljardklassen.

Han har sadlat om efter hockeykarriären och blivit affärsman. Nu ska han vara med och bygga en hel by i Åre. 

– Jag brinner för Norrland och tycker att det är jättekul att det händer saker här också, sa Näslund till EFN tidigare i år.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mats Sundin, 48 

Bor: I villa i Djursholm

Civilstånd: Gift med Josephine

Förvärvsinkomst: 34 100 kronor (2017)

Överskott av kapital: 1 219 220 kronor (2017)

Bolag: Driver bolagen SFT BredbandsGruppen AB, Dunvegan Road AB, Stall DROAD AB, Utvecklings- och prestationscentrum Sverige AB och IMR Institutet för Människor i Rörelse AB.  Bolagen sysslar med allt från datakonsultverksamhet, kapitalförvaltning, friskvård och äga travhästar. 

Fastigheter: Slog till för några år sedan och köpte två intilliggande fastigheter i Djursholm där han lät bygga en villa på runt 1 500 kvadratmeter. Taxeringsvärdena för de båda fastigheterna är i dag 18 030 000 kronor respektive 16 626 000 kronor.  Han äger även en lantbruksfastighet på 222 hektar i Åre kommun. Taxeringsvärde 3 220 000 kronor.

Sundin äger dessutom ett hus i Norrtälje, ett par stenkast från Tommy Söderströms fritidshus. Taxeringsvärde: 8 242 000 kronor. Utöver det äger han ytterligare fyra fastigheter i Pajala kommun. Mats Sundin älskar fritidsliv och framför allt fiske.  

Fordon: Fyrhjuling, snöskoter och ett släp.

Kommentar: Mats Sundin gjorde en storslagen karriär i framför allt Toronto Maple Leafs. Efter karriären har han hållit en lite lägre profil och bland annat arbetat som bollplank till Tre Kronor. 

Han tjänade en miljard som hockeyspelare. Och efter karriären startade han ”Sundin fellowship”. En stiftelse som är ett samarbete emellan Karolinska institutet i Stockholm och universitetet i Toronto och fokuserar på de 2000 första dagarna i en människas liv.

– Det här är oerhört viktig forskning, har han tidigare sagt till SportExpressen. 

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Mats Näslund, 59 

Bor: I villa i Höllviken i Vellinge kommun

Civilstånd: Gift med Eva Maria

Förvärvsinkomst: 399 900 kronor (2017)

Underskott av kapital: 3 081 kronor (2017)

Bolag: Driver enskilda firman Mats Näslund konsult samt sitter i handelsbolaget Bravo Mystik Ice Handelsbolag som sysslar med hästsport. Andra bolagsmän är Glenn Strömberg och kommentatorn Niklas Holmgren. 

Fastigheter: Äger tillsammans med hustrun villan i Höllviken med ett taxeringsvärde på 5 635 000 kronor. Han är även hälftenägare till en fastighet i gamla hemkommunen Timrå. Taxeringsvärde: 698 000 kronor. 

Fordon: Volvo V60. 

Kommentar: Stanley Cup, OS, VM och SM. Mats Näslund vann allt under sin framgångsrika karriär – bland annat två guld med Percy Nilssons kaxiga Malmö IF på 90-talet.

Numera är hockeyklubban utbytt mot hammare och golfklubbor.

– Jag var några år för tidigt för att tjäna de stora pengarna. För att hålla den standarden jag vill i livet så får jag nog kämpa på några år till, sa han till Kvällsposten för ett par år sedan. 

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

Tomas Holmström, 46 

Bor: I villa i Piteå

Civilstånd: Gift med Annelie

Förvärvsinkomst: 60 000 kronor (2017)

Underskott av kapital: 16 696 kronor (2017)

Bolag: Driver tre bolag inom bygg. 

Fastigheter: Äger tillsammans med hustrun vacker villa i Piteå med strandtomt och ett taxeringsvärde på 5 678 000 kronor. Förutom det äger han två obebyggda lantbruksfastigheter i Piteå kommun. De är på 133 respektive 82 hektar. Taxeringsvärdena: 3 586 000 kronor och 1 554 000 kronor. 

Fordon: Porsche Panamera 971, Range Rover, BMW 320 d xDrive, två mopeder, fem snöskotrar och ett släp.

Kommentar: Ingen hockeyspelare har tagit mer stryk framför motståndarmålet än Tomas Holmström. Belöningen: SM-guld, fyra Stanley Cup-segrar och ett OS-guld.

I dag lever han Svensson-liv hemma i Piteå och håller fast i hockeyn genom att vara tränare till sonens pojklag. 

– Jag har kanske mer att ge högre upp, men jag vill inte missa den här tiden med barnen, sa Holmström tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.