Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk ilska – efter förlust i JVM-finalen

Foto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN

BUFFALO/STOCKHOLM. Kanada blev en för tuff motståndare – Sverige får nöja sig med silver.

Efter en dramatisk sista period avgjorde Kanada med en och en halv minut kvar av matchen.

– Det är tomt just nu, säger Erik Brännström.

Det blev en tät historia redan från start.

Den första perioden blev mållös – men chanserna fanns där, både för Sverige och Kanada.

Det kanadensiska laget satte rejäl press de inledande minuterna, men Sverige åt sig in i matchen och stod emot den första perioden.

Men i den andra perioden tog Kanada över direkt. Redan efter knappa två minuter hade Dillon Dube gjort 1-0, efter en snabb kanadensisk spelvändning.

I slutet av perioden tände Tim Söderlund det svenska hoppet igen. Svensken serverades av Linus Lindström, och Söderlund avlossade ett klockrent handledsskott som gick in via stolpen.

Målet kom i numerärt underläge – den spelform som Sverige utnyttjade så framgångsrikt i semifinalen mot USA.

Kanada avgjorde mot Sverige

I den tredje perioden kom flera svenska utvisningar. Sverige inledde i numerärt underläge, efter att Rasmus Dahlin visats ut i slutet av den andra för tripping.

När Gustav Lindström visades ut för en tackling riktade den mångårige journalisten på The Hockey News, Ken Campbell, stark kritik mot domarnas agerande.

"Är det en utvisning? Skämtar du med mig?".

De svenska spelarna mattades något av de många minuterna i numerärt underläge – och Kanada kunde avgöra med en och en halv minut kvar av matchen.

Med knappa minuten kvar att spela visades både Tim Söderlund och Oskar Steen ut. De svenska spelarna var arga på domarna och åkte efter dem på isen.

Matchen hade tidigare präglats av en irritation mot att de kanadensiska spelarna förstärkte situationer för att få till utvisningar.

– Det är förkastligt, sa experten Jonas Andersson i SVT.

Kanada vann till slut med 3-1, efter att ha satt dit avgörandet i öppen kasse.

Men de svenska spelarna hyllades av Kanada.

– De var riktigt bra. De har ett skickligt lag och spelade en bra match, all kredd till dem. De var det svåraste laget att möta i hela JVM, säger backen Connor Timmins.

– De var väldigt bra och var riktigt snabbt, de har gjort ett bra mästerskap och förtjänade att vara i final. De har ett skickligt lag, säger skyttekungen Drake Batherson.

Dahlin förkrossad

När det stod klart att Kanada tagit hem matchen var frustrationen påtaglig i det svenska laget.

Jättetalangen Rasmus Dahlin var en av dem som reagerade starkast, och slog bland annat sönder sin klubba. Dahlin var påtagligt ledsam där han satt i båset.

– Han är otröstlig. Oj, så ledsen han är, sa SVT:s reporter Dusan Umicevic i sändningen.

Hockeyjournalisten Ken Campbell tyckte efter matchen ändå inte att domarinsatsen var avgörande.

- Det händer. Sånt händer. Jag tror inte domarna var ute efter Sverige. De såg förseelser och tog utvisningar. Men du måste kunna hantera sånt om du ska vinna en turnering. Det är tufft att vinna en match när du måste döda så många utvisningar.

- Det kunde ha gått hur som helst. Jag tror inte att utvisningarna var avgörande.

"Det är tomt just nu"

Efter matchen var Sveriges poängkung Elias Pettersson otröstlig.

– Jag är stolt över grabbarna. Stolt över att vara en del av det här gänget, men det räckte inte hela vägen i dag.

– Vi var så nära. Vi hade den i stolpen i tredje... Vi har kämpat för det här länge, trott på det här. Jag tyckte vi var bättre i matchen.

Erik Brännström:

– Det är tomt just nu. Vi var värda ett bättre slut. Vi har haft en väldigt bra grupp de här tre veckorna och det känns för jävligt just nu.

– Jag tycker vi är bättre stora delar av matchen. Tyvärr räcker inte det till i dag. Men de gjorde målen, tyvärr.

Lagkaptenen Lias Andersson: 

– Det är mycket tårar. Inte varit så mycket snack, får la ta det lite mer framöver. Det är många ledsna killar nu.

– Skitsvårt att sätta ord på. Längesen man var så här ledsen efter en hockeymatch,  det är bara sport kan man tycka, men det är så mycket mer. Man har byggt upp en relation med ledare och spelare som är helst fantastisk, fortsätter han.

Kan du ändå känna någon stolthet över att ni pressade Kanada så hårt?

– Verkligen. Det är det man kommer komma ihåg. Vi har sex-sju boxplay emot oss, att det står 1–1 så länge är ett under för mig. Vi skjuter 40 skott och har boxplay i över 10 minuter. Synd att vi inte får in den bara, säger Lias Andersson.

Tomas Montén: "Då blir det tufft att vinna"

Förbundskapten Tomas Montén var efter matchen stolt över sitt manskap.

– Spelmässigt så tycker jag vi är minst lika bra, kanske till och med bättre. Men som sagt, hockey går ut på att göra mål. Vi sätter inte chanserna i dag.

– I dag är man bara tom, ledsen, trött och enormt besviken. Vi får väl ge det någon dag. Men som sagt vi gjorde allt vi kunde, det tycker jag. Då måste man hålla huvudet högt och ta det därifrån. Jag är stolt över mina killar, de gav allt där ute.

Montén tycker att utvisningarna satte laget i skiten.

– Som jag alltid sagt, vi ska inte sätta oss i de situationerna. Då blir det tufft att vinna.

Efter förlusten gick Montén ut på isen och kramade om samtliga spelare.

– Spelarna är fantastiska, det är ett enormt nöje som coach att få coacha ett sådant lag med sådana spelare. Får man chansen att coacha någon av dem igen är man lyckligt lottad.