Svensk hockey i möte – vill stoppa AHL-flykt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Forsberg.
Foto: Olle Wande / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
Svensk juniorhockey har producerat många stora talanger de senaste åren.
Foto: Sean Kilpatrick / AP CP

LOS ANGELES. Svensk hockey försöker stoppa flykten till AHL.

Under onsdagen fick representanter för Svenska Hockeyförbundet och SHL chansen att tala direkt till NHL:s general managers under deras möte i Boca Raton i Florida.

– Det här var ett unikt tillfälle för oss att presentera hur svensk hockey är uppbyggd och vikten av att vi får behålla våra talanger i SHL innan de flyttar till NHL, säger Hockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg.

På plats var också förbundets general manager Tommy Boustedt och från SHL medverkade verkställande direktören Jörgen Lindgren och sportchefen Johan Hemlin.

- Mig veterligt har det aldrig hänt tidigare att representanter för någon enskilt europeiskt land blivit inbjudna till ett sådant här möte, där NHL:s alla general managers är på plats för flera dagars möten om aktuella frågor. Det är ett unikt tillfälle för oss som representerar svensk hockey att tala direkt till dem som fattar besluten ute i NHL-klubbarna, säger Peter Forsberg.

"I NHL har de nog inte förstått..."

Det är Forsbergs direkta kontakter med NHL-cheferna Gary Bettman och Bill Daly, som möjliggjort det här.

Han påtalade under besöket i Los Angeles i samband med All Starmatchen i slutet av januari vikten av att NHL-klubbarna får veta hur utvecklingsarbetet i de svenska klubbarna är uppbyggt och alla kostnader det för med sig.

- Vi har inte haft problem att påtala vilken verklighet vi lever i för ligaledningen, men ute i klubbarna i Nordamerika har de nog inte förstått hur vi jobbar för att få fram alla talangerna och hur det drabbar svensk hockey när killarna åker så tidigt som många gör för att spela i AHL, säger Forsberg.

Vad kan det här ge på sikt?

- Vi fick göra en lång och ingående presentation om hur vår hockey är uppbyggd och gensvaret var väldigt bra. Flera general managers kom fram efteråt och tyckte att det var mycket intressant och att de fick veta saker, som de inte visste förut. Vi förklarade varför vi inte vill att spelarna ska gå genom AHL för att nå NHL utan att de ska stanna hemma i Sverige och utvecklas där i vår liga.

- Vi tror att det här öppnar upp en ny sida i dialogen med NHL. Ersättningen är en sak och vi är glada över att ha förlängt avtalet med NHL om pengarna, men det här är en minst lika viktig del av dialogen med dem.

Oroliga för att flykten ska utarma svensk hockey

NHL-klubbarna föredrar att de unga talanger de draftar spelar i AHL, då man anser att den svenska ligan inte är tillräckligt bra och man vill att spelarna tidigt ska anpassa sig till de mindre rinkarna i Nordamerika.

Plus att man har dem närmare och kan följa deras utveckling mer ingående.

Hockeyförbundet och SHL menar att den tidiga flykten är på väg att utarma svensk hockey och att klubbarna inte kommer att kunna producera så många talanger i framtiden om man inte får ha kvar spelarna några år.

Sverige är det land i Europa som levererat de flesta spelarna till NHL under de senaste åren.

- Vi har cirka 50 spelare i AHL i vinter och ett 80-tal i NHL. Det är rätt många och det är ju dessutom våra bästa spelare, säger Peter Forsberg.

223 SVENSKAR "OVER THERE"

Av de spelare som draftats av NHL-klubbar under åren 2007-2016 och nu spelar i ligan är fördelningen den här när det gäller de olika länderna.

Kanada, 942 spelare.

USA, 571 spelare.

Sverige, 223 spelare.

Ryssland, 106 spelare.

Finland, 95 spelare.

Tjeckien, 57 spelare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.