Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supportrarnas kritik mot finska klubben

Foto: TASS
Lauri MarjamäkiFoto: Henrik Montgomery/TT / COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN

Kritiken kommer från nästan alla håll. Ändå verkar finländska hockeyklubben Jokerit stå fast vid sin plan att åka till Belarus för torsdagens KHL-premiär.

– Resan kan vändas till en propagandaseger, säger statsvetaren Thomas Karv till Yle.

Belarus har skakats av regimkritiska protester ända sedan det omtvistade valet den 9 augusti. Valet anses riggat och demonstranterna kräver att Aleksandr Lukasjenko, som enligt officiella siffror fick 80 procent av rösterna, avgår.

Samtidigt planeras en KHL-premiär i huvudstaden Minsk. Och bortalaget Jokerit från Finland har trots kritik från fans, tidigare sponsorer, finländska politiker och landets spelarförening, valt att inte ställa in matchen mot Dinamo Minsk på torsdag.

”Alla är inte mot oss!”

Resan sänder helt fel signaler, säger Thomas Karv, doktor i statskunskap vid Åbo akademi i Vasa.

– Det största problemet är att resan kan vändas till en propagandaseger. Lukasjenko kan visa upp det här till supportrarna som är kvar och säga: Se, alla är inte mot oss! Nu kommer Jokerit från västerländska och liberala Finland och spelar en match, precis som om läget är helt normalt, säger Karv till Yle.

Supporterbojkott

Klubbens supportergrupp Eteläpääty har sagt att man kommer att bojkotta lagets hemmamatcher i Helsingfors om matchen blir av i Minsk.

”På grund av läget i Belarus och brotten mot mänskliga rättigheter kan vi inte godkänna att matchen spelas i Minsk”, skriver Eteläpääty i ett uttalande.

Thomas Karv tycker däremot inte att man bör lasta den enskilda spelaren alltför hårt. I läget som är blir det ett politiskt ställningstagande hur de än väljer att agera.

– Karriären och lönen kan vara på spel. Det är lätt att döma då man själv sitter i ett bekvämt kontor i Vasa, med havsutsikt, säger Karv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.