Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Supertalangen jämförs med Foppa: ”Stor ära”

Kaapo Kakko. Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Foto: LUKASZ LASKOWSKI / IMAGO IMAGES / XINHUA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Peter Forsberg. Foto: GENE J. PUSKAR / AP

BRATISLAVA. Var han än spelar har rampljuset riktats mot honom.

Som 17-åring sköt han JVM-guldet till Finland.

… och fem månader senare fem mål på två matcher i VM.

Han beskrivs som Finlands ”bästa” 18-åring någonsin, och jämförs med självaste ”Foppa”. 

Kaapo Kakko. Supertalangen på allas läppar våren 2019.

– Att jämföras med Peter Forsberg är en stor ära för vilken spelare som helst oberoende av hemland, säger Filip Saxén, Hufvudstadsbladet.

2016 gick den finska skarpskytten Patrik Laine och USA:s supertalang Auston Matthews en upphaussad kamp om förstavalet i draften som slutade med att Toronto Maple Leafs valde amerikanskt som sitt förstaval, och Laine blev då som andra spelare vald av Winnipeg Jets. 

Laine som under samma vinter och vår blev mästare i inhemska ligan, utvald till ligans bästa spelare, stor hjälte i JVM som Finland vann och sedermera även vald till ishockey-VM:s främsta spelare, när han som 18-åring gjorde tolv poäng på tio matcher. 

Egenskaperna och spelstilarna är inte identiska, men meriterna slående lika när Patrik Laine 2016 och Kaapo Kakko 2019 jämförs med varandra.

Kakko avgjorde JVM-finalen i Vancouver, Kanada, för fem månader sedan.

Han var den finska ligans främsta nykomling.

I ishockey-VM har Kakko hittills imponerat med totalt fem mål där tre av dem kom i samma match.

Och såväl 2016 som 2019 är det han som gör att kampen om förstavalet står mellan en finsk och en amerikansk spelare igen.

New Jersey Devils väljer först i kommande juni månad, New York Rangers som två.

Jack Hughes eller Kaapo Kakko? 

SportExpressen har pratat med experter och en lagkamrat för att ta reda på hur det här kan sluta.

… och vem Finlands supertalang egentligen är.

Har diabetes: ”Alltid med sig egen mat”

Många beskriver Kaapo Kakko som en noggrann och driven hockeynörd, som utöver träningar med laget älskar att stanna kvar på isen och lattja med pucken. Inte bara för att förbättra sina spetskvaliteter utan även helt enkelt för att han älskar att vara där ute. På isen.

Kakko beskrivs också som den främsta 18-åringen finsk ishockey någonsin sett. 

Och som väldigt noggrann med sin mat.

2013 diagnostiserades han med diabetes, och plötsligt blev intaget av mat något som behövde styras in i minsta detalj.

- Men jag tror inte det är något som påverkat honom nämnvärt. Han har själv valt att inte tala om det allt för mycket, säger Filip Saxén, journalist på Hufvudstadsbladet.

Lagkamraten i TPS Åbo, och Färjestads backvärvning, Lucas Ekeståhl-Jonsson:

– Ja han har alltid med sig egen mat, även när vi var hemma och käkade lunch på arenan så fanns det alltid speciell mat för honom. Men han sköter det där grymt bra.

Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUKASZ LASKOWSKI / IMAGO IMAGES / XINHUA WWW.IMAGO-IMAGES.DE

LEJ om Kakko: ”Kommer bli en superstjärna i NHL”

Ekeståhl-Jonsson, eller LEJ som han kallas, kom upp i IF Björklöven men efter ett bra år i Finland nu alltså värvats till SHL har under hela säsongen fått följa Kakko från första parkett och tränat med honom sedan augusti. Superlativen? De räcker knappt till.

– Han kommer att bli en storstjärna i NHL, bli inte överraskad om han vinner ligans bästa spelare där borta.

Vad har imponerat mest på dig?

– Hans förmåga att hålla i pucken, han kan ha tre-fyra killar på sig men han kommer ändå ur situationen med pucken. Och hans teknik, han tränar teknik hela tiden, det var flera gånger under säsongen som han körde ett extra ispass helt själv där han bara tränade teknik och skott. Han kunde dominera matcher helt själv.

Det kan inte ha varit så lätt att möta honom på träningarna?

– Som sagt, inte kul som försvarare att försöka ta pucken av honom, sedan är han rätt stor och stark för att vara 18 år.

Jämförelsen med ”Foppa”: ”En av de största någonsin”

Två som följt Kakko väldigt mycket under säsongen är de finska journalisterna Filip Saxén och Vesa Rantanen. 

– Kakko är vår ”Peter Forsberg”. En superskicklig powerforward som aldrig haft före eventuellt Mikko Rantanen som nog också kan passa under den benämningen. De två är väldigt lika, men Kakko är överlägset den mest fysiskt kompletta spelaren vid 18 års ålder i den finska historian och långt före Rantanen när han var 18 år. Jag har aldrig någonsin sett en finsk spelare som kan ha pucken och försvara den som Kakko, det gör honom unik i jämförelse med alla andra finska supertalanger som kommit upp de senaste åren, säger Rantanen som skriver för tidningen Ilta-Sanomat.

Tror du att Kakko kan göra skillnad i NHL redan till hösten? 

– Ja, i matchen mot USA fick han veteranen Ryan Suter att se ut som en rookie i tio sekunder när han höll i pucken runt USA:s kasse och ingen kunde ta den ifrån honom. Så, ja. Jag tror han kan spela i en första- eller andrakedja i NHL redan till hösten för han har alltid kunnat anpassa sig till den nivå han spelat på, säger han och fortsätter:

– Han är snabb på att lära sig, har ett fantastiskt spelsinne och kan avgöra vilken match som helst. Precis som Peter Forsberg. Kakko kanske inte kör över folk med samma grymma ilska som ”Foppa” gjorde, men Kakko är väldigt lik honom i många andra avseenden. 

Och Filip Saxén stämmer in i Rantanens hyllningskör.

Patrik Laine för tre år sedan, och Kaapo Kakko nu. Vem av dem var/är bättre som 18-åring?

– Jag skulle säga att Kakko är en mer komplett spelare än Laine var som 18-åring. Kakko har haft en stor roll hela säsongen och har kommit lite längre i sin utveckling som spelare. Laine började ju glänsa egentligen först vid JVM, säger Saxén.

Många jämför honom med ”Foppa”. Är det dumt att jämföra en finländare med en svensk?

- Jag har själv jämfört Kakko med ”Foppa”. I mitt tycke är ”Foppa” en av de allra största någonsin, han var så nära en komplett spelare man kan komma och jag tycker man ser samma egenskaper hos Kakko. Tycker inte alls det är dumt att jämföra en finländare med en svensk och i att jämföras med Forsberg är en stor ära för vilken spelare som helst oberoende av hemland.

 

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabeller och resultat 

 

Draftexperten: ”Det finns inget han inte kan göra”

Avslutningsvis så kommer vi till frågan alla ställer sig. Vem kommer att väljas först?

Kommer New Jersey Devils att välja Jack Hughes, eller trotsar de förhandstipsen och väljer en finsk spelare?

Aaron Vickers är skribent för NHL.com, och dessutom draftexpert på Future Considerations. Och han har svårt att bestämma sig för vem som egentligen är favorit till att gå först.

– Jack Hughes har hur länge som helst setts som den givna ettan, men det är omöjligt att se förbi vad Kakko har presterat mot män här i Slovakien och under säsongen i finska ligan. Han har varit alldeles för bra för att utesluta honom som etta. 

Många snackar om att Devils kommer välja Hughes för att han är amerikansk, och att det ger mer värde utanför isen?

– Det finns ett marknadsperspektiv i det, om Devils väljer en amerikansk spelare så finns det mycket reklammässigt att vinna där. Men långsiktigt så vinner de ändå mest på att ta den spelare som tar dem närmre en Stanley Cup, och alltså den bästa spelaren oavsett vilken nationalitet spelaren har.

Ser du någon svaghet hos Kakko då?

– Nej, Det finns inget han inte kan göra.

Spela dåligt?

– Ja, exakt. Haha, han kan inte spela dåligt.

Avslutningsvis, du måste välja. Vem väljer Devils i juni?

– Jag skulle singla slant, inte för att fega ur och inte ge dig ett svar men det går inte att välja. De är för bra båda två för att jag ska kunna välja någon av dem. 

Så tippar de att draften slutar

Lucas Ekeståhl-Jonsson, lagkamrat i TPS Åbo:

”Kakko går som etta. Om han går tvåa så kommer Rangers att jubla.”

 

Filip Saxén, Hufvudstadsbladet:

”Jag tror att han går som tvåa. Han är klart före Hughes i utvecklingen just nu men klubbarna reserverar ju med tanke på framtiden och då går Kakko som tvåa. Lite som med Laine och Matthews.”

 

Vesa Rantanen, Ilta-Sanomat:

”Jag vill inte gissa var han hamnar då jag inte sett Hughes tillräckligt mycket för att veta hur bra han kan bli. Men just nu tycker jag att Kakko är dubbelt så bra som Hughes, så om jag skulle välja som etta så skulle jag ta Kakko. Men jag tror ändå att Devils väljer Hughes till slut...”

 

Aaron Vickers, NHL.com och Future Considerations:

”Jag skulle singla slant, inte för att fega ur och inte ge dig ett svar men det går inte att välja. De är för bra båda två för att jag ska kunna välja någon av dem. ”