Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supertalangen har laddat för VM – ihop med killarna

Lina Ljungblom spelar med Skövdes killar i J18-serien.Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

På torsdag drar hockey-VM i gång i Finland. 

En av Sveriges viktigaste kuggar är 17-åriga Lina Ljungblom som har valt bort spel i SDHL för att spela med Skövdes killar i J18-serien. 

– Jag tycker mitt spel passar bättre med killarna, säger hon. 

Lina Ljungblom är en av Sveriges VM-debutanter i premiären mot Tyskland på torsdagen.

Och hon är trots sin unga ålder en av kuggarna i det svenska laget. 

– Lina jobbar alltid hårt, blockar skott och krigar. Sedan har hon en spetskompetens i att hon kan göra mål och är ett offensivt hot. Hon blir en viktig del av laget i VM, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.

Lina Ljungblom har de senaste säsongerna valt bort spel i SDHL till förmån för juniorhockey tillsammans med killarna hemma i Skövde.

Det har blivit en del gästspel i SDHL med HV 71, men till vardags är det alltså Skövde som gäller. 

– För min del tycker jag att det varit den bästa utvecklingen jag har haft hittills. Jag trivs med att spela killhockey och att spela med killarna. Så för min del har det varit det bästa för mig. Men sedan kommer det så klart komma en tid när jag lär flytta och eventuellt spela i en SDHL-klubb, säger hon. 

Vad är skillnaden med att spela med killarna mot att spela i SDHL?

– Farten är ungefär densamma. Men allt annat går mycket bättre med farten hos killarna som till exempel passningarna. Jag tycker mitt spel passar bättre med killarna. 

Lina Ljungblom gör VM-debut

Lina Ljungblom låter taggad inför det kommande mästerskapet. Hon gör nämligen VM-debut i premiären mot Tyskland.  

– Det ska bli jättekul, självklart. Det är väldigt spännande att få spela sitt första stora, riktiga VM. Så jag är väldigt förväntansfull. 

Vad har du personligen för förväntningar inför VM? 

– Jag ska göra mål, täcka skott och göra det jag gjort tidigare under säsongen. Jag ska spela som den hockeyspelaren jag är. 

 

 

Vad har ni för chanser? 

– Jag siktar självklart på att spela final. Det första steget är att komma till semifinal. Det är många som inte tror på damkronorna på grund av tidigare resultat. Många som kanske inte tror att det går, det hänger kvar lite. Men det går bara man vill och så länge vi i gruppen tror på det så kan vi komma hur långt som helst. 

Hyllas av förbundskaptenen

Förbundskaptenen Ylva Martinsen hyllar den unga talangen och menar på att hon vill ha olika typer av spelare när de bygger laget. 

– Hon tillför en tuffhet i spelet och är duktig på att ta sig in mot motståndarens mål. Hon har varit en målskytt för oss under säsongen och gjort mål i SDHL. Hon spelar till vardags i J18 med killarna och får säkert mycket av tuffheten därifrån.

 

 

Vill göra klart skolan

Efter VM tar slut kommer Lina Ljungblom att köra i gång fysträningen med killarna hemma i Skövde. Fokus kommer också att ligga på sista året på gymnasiet, innan det är dags för nästa steg i karriären. 

– Jag vill helst gå klart skolan och inte flytta och byta. Jag har fantastiska lärare som hjälper mig mycket när det är mycket med hockeyn. Skolan känns bra att gå klart. 

– Samtidigt vill jag träna hemma. Det vore jobbigt om jag till exempel skulle spela i HV, och pendla varje dag. Jag tror jag blir kvar och spelar med killarna en säsong till, säger Lina Ljungblom.