Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Superlöftets pappa om okända tiden i Sverige

Jack Hughes pappa Jim Hughes (till höger) under matchen mot Danmark. Foto: SVT Play.
Mikael Renberg Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bröderna Jack och Quinn Hughes är två av de hetaste talangerna på hockey-VM. 

De har fått sin hockeyfostran från sin pappa, Jim Hughes, som har ett förflutet i Piteå tillsammans med SVT-experten Mikael Renberg. 

- Jag minns att Mikael Renberg var 17 år och satt bredvid mig i omklädningsrummet, säger Hughes till Hockeynews.  

Hur långt tror du Tre Kronor går i hockey-VM?

Förra sommaren valdes försvararen Quinn Hughes som sjundeval totalt i draften av Vancouver Canucks, där han fått spela ett fåtal matcher den här säsongen. 

I sommar så väntas hans bror Jack Hughes gå som etta i draften totalt och de båda är med i USA:s stjärnspäckade VM-lag i Slovakien. 

De har fått sin hockeyfostran av pappa Jim Hughes som har ett digert cv som ledare. Han har varit assisterande tränare i Boston Bruins och varit ansvarig för spelarutveckling i Toronto Maple Leafs i många år. 

Och så har han ett förflutet i Piteå hockey. 

SVT-expertens okända tid med supertalangens pappa

Säsongen 1989/90 hade en ung Mikael Renberg, numera expert i SVT, tagit klivet upp i Piteås A-lag. Han hamnade bredvid Jim Hughes den säsongen. 

- Jag spelade där när jag var 21 eller 22 år. Lars Lindgren var coach. Det snöade och var mörkt ute. Jag besökte Kiruna och andra intressanta platser, det var en bra erfarenhet. Jag minns att Mikael Renberg var 17 år och satt bredvid mig i omklädningsrummet. Jag tror att Piteå ringde upp USA Hockey och sökte efter en spelskicklig back som kunde spela powerplay. Det var en möjlighet och jag tog den, säger Jim Hughes till Hockeynews

 

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabeller och resultat

Mikael Renberg om tiden med Jim Hughes

När Renberg berättar om deras förflutna i SVT-studion så gör han det med ett leende. 

- Det är längesedan. Vi spelade tillsammans i Piteå hockey 89/90. Jag var 16 år och han var 5-6 år äldre. Han fick testa palt, det tyckte han inte om. Men det var en bra kille som kom med den där nordamerikanska mentaliteten, säger Renberg. 

- I en match blev vår målvakt träffad olyckligt och låg ner. Vi andra tyckte synd om honom, men Jim skrek: Du måste upp. Det var första gången jag kom i kontakt med den mentaliteten. 

Det var kanske något som hjälpte Renberg i framtiden. För redan under sin rookiesäsong i Philadelphia Flyers var Renberg klart redo för NHL-spel och noterades för hela 82 poäng på 83 matcher.