Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sundins oväntade intresse: Finland

Mats Sundin intervjuas av Niklas Wikegård i "Wikegård vs" på Sportkanalen.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: IMAGO/IBL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mats Sundin, 49, är mest känd för att besegra Finland på isen.

Men efter karriären har han plockat upp ett oväntat intresse – finsk historia.

– Sverige har haft turen att ha haft ett så fantastiskt grannland som Finland, säger han till Iltalehti.

Finland leder med 4-2 mot Sverige. Det är hockey-VM 1991 och tiden börjar ta slut.

Då kliver en 20-årig Mats Sundin fram och avgör matchen. Två mål på 15 sekunder. Finland lyckades aldrig resa sig i turneringen och gick inte ens till slutspel.

Efter det har Mats Sundin hunnit varit med och fällt Finland flera gånger.

Men nu, efter karriären, har svensken en helt annan relation till grannlandet.

Han tycker om Finland. Speciellt finsk militärhistoria.

I en intervju med finska Iltalehti berättar Sundin om sitt oväntade intresse för landets historia.

– Jag gjorde det bra när jag spelade mot Finland. Jag var ung och fokuserade bara på att spela. Det var tur att jag inte hade läst finsk historia då. Det hade varit svårt att spela så bra. Jag tror inte att matcherna mot Finland skulle ha gått så bra, säger han till tidningen och skrattar.

Fastnade efter filmen

Starten till intresset kom förra året när han såg krigsfilmen ”Okänd soldat”, som utspelar sig under fortsättningskriget mellan Finland och Sovjetunionen.

– Jag tyckte filmen var fantastisk. Hela historien om fortsättningskriget i Finland är mycket intressant. Så många resurser krävdes av det finska folket vid den tiden, men folket överlevde trots de svåra åren, säger den tidigare stjärnan.

Efter att han såg ”Okänd soldat” berättar Mats Sundin att han fortsatt forska i ämnet och bland annat läst flera böcker.

Mats Sundin ville ge tillbaka till Toronto efter sina år i staden. Han hittade ett projekt mellan Karolinska och universitetet i Toronto som han nu stöttar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.