Storklubben anklagas för att ha mobbat kaptenen

Bäckström om tuffa dopingskandalen: "Kändes som att man var kriminell"
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JULIO CORTEZ / AP
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Det stormar rejält kring TPS.

Den finska storklubben anklagas för att ha fryst ut och diskriminerat sin störste stjärna.

Nu kritiseras man för sin utredning kring Lauri Korpikoski.

– Det är ett fullkomligt skämt, säger spelarföreningens Teemu Ramstedt till Ilta-Sanomat.

Efter tio säsonger, och drygt 600 matcher, i NHL återvände Åbo-sonen Lauri Korpikoski under säsongen 2018/2019 till sin moderförening TPS.

Kontraktet skrevs över sex år.

Superstjärnan blev omgående utsedd till ny lagkapten och under efterföljande säsong stod han för 33 poäng på 48 matcher i den finska storklubben. Sen började problemen för forwarden, som var med och tog OS-brons i Sotji 2014.

Förra säsongen blev det endast 18 matcher och i juni 2021 kom beskedet att Korpikoski, som opererades för en höftskada i januari, sjukskrivits på grund av en skada. 

Sen dess har mystiken kring hockeyspelaren varit stor. Tills alldeles nyligen då TPS informerade att stjärnan åter var aktuell för spel, för att kort därefter meddela att Korpikoski lånas ut till en schweizisk klubb för resten av säsongen.

”Lauri Korpikoski flyttar utomlands med ett lånekontrakt som täcker resten av säsongen. Det var Korpikoski som tog initativ i frågan och efter det kom parterna överens om detaljerna. Korpikoskis nya klubb informerar om ärendet i ett senare skede”, skrev TPS i ett pressmeddelande enligt Yle.

Kräver ny utredning

Därefter rapporterade såväl MTV Urheilu som Ilta-Sanomat att TPS under perioden helt enkelt försökt frysa ut sin störste stjärna. Klubben har anklagats för arbetsplatsdiskriminering och mobbning och till följd av det startade man en utredning.

Enligt klubben själv ska utredningen ha visat att det inte förekommit någon form av arbetsplatsdiskriminering. 

Spelarföreningen SJRY riktar nu skarp kritik mot hockeyklubben och den ”externa utredningen”.

”Enligt TPS pressmeddelande gjordes en utredning av en utomstående expert, men det har nu visat sig att det var klubbens egna ombud. SJRY anser inte att utredningen är extern”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

”Det är diskriminering och mobbning”

Enligt spelarföreningen ger TPS en ”dikterad och felaktig beskrivning av händelserna”.

”SJRY har varit i kontrakt med flera spelare angående det här. Faktum är att varken Korpikoski eller andra berörda spelare har hörts. Den information SJRY fått från spelare skiljer sig väsentligt från det som TPS låter förstå.”

”Ingen av spelarna som hörts av SJRY bekräftar att det har gått till som TPS berättar, utan diskrimineringen och mobbningen har varit uppenbar”.

Teemu Ramstedt, som är högst ansvarig för spelarföreningen, är inte nådig i sin kritik när Ilta-Sanomat talar med honom.

– Det är ett fullkomligt skämt, säger Ramstedt angående TPS utredning.

– Så som vi ser på det, med tanke på den information som vi har mottagit, så handlar det om arbetsplatsdiskriminering och mobbning.


Under måndagseftermiddagen meddelade schweiziska Biel på Twitter att de kontrakterat Korpikoski över säsongen 21/22.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.