Kacey Bellamy och Brianna Decker firar ett mål mot Sverige i Sotji-OS 2014. Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅNKacey Bellamy och Brianna Decker firar ett mål mot Sverige i Sotji-OS 2014. Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Kacey Bellamy och Brianna Decker firar ett mål mot Sverige i Sotji-OS 2014. Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
ESPN har tillsammans med USA:s landslag gjort en video – där flera spelare visas upp utan kläder. Foto: Skärmdump/ESPN.ESPN har tillsammans med USA:s landslag gjort en video – där flera spelare visas upp utan kläder. Foto: Skärmdump/ESPN.
ESPN har tillsammans med USA:s landslag gjort en video – där flera spelare visas upp utan kläder. Foto: Skärmdump/ESPN.

Stora ilskan efter bilderna på laget

Publicerad

ESPN får hård kritik för sin bevakning av USA:s damhockeylandslag.

I ett längre reportage intervjuas landslagsspelarna om damhockeyns viktigaste frågor – och porträtteras samtidigt nakna på isen.

"Det är gammaldags, utdaterat och fegt", skriver författaren Nina Åkestam på Facebook.

Ett försök att uppmärksamma damhockeyn i USA – eller bara ett uselt självmål?

ESPN:s reportage om det amerikanska landslaget har i alla fall väckt stor uppmärksamhet, såväl i hemlandet som på andra sidan Atlanten. 

Magasinet har suttit ner med flera av spelarna för att diskutera de största missuppfattningarna med damhockey, lagets beslut att bojkotta hockey-VM i mars tidigare i år som en protest mot ojämlika lönevillkor – men också för att fråga om spelarnas diet. 

Dessutom har bildvalen väckt kritik.

"Inte deras mest modiga drag..."

Till reportaget har ESPN låtit damlandslaget posera nakna på isen och låtit spelarna intervjuas samtidigt som de sminkas. Eller som de själva beskriver reportaget:

"USA:s damhockeylandslag är inte rädda för att ta modiga beslut. Sex spelare som poserar nakna på isen för 2017 års Body Issue? Det är inte ens deras mest modiga drag i år. I mars lät de meddela att de tänker bojkotta VM, för att kräva skäliga löner och bättre träningsmöjligheter och stöd från ligan..."

På sociala medier har läsare reagerat över hur det amerikanska landslaget porträtteras. Författaren och föreläsaren Nina Åkestam är en av de som har reagerat – och delar sina tankar via sin offentliga Facebook-profil:

"Det är inte ofta jag blir mållös, men den här filmen... Det är alltså USAs hockeylandslag som pratar om sitt framgångsrika år medan de blir sminkade. Och sen spelar de hockey. Nakna.", skriver hon och fortsätter:

"Diskussionen om sportstjärnor som kritiseras för att vara "okvinnliga" och försöker bevisa motsatsen genom att posera avklätt och "sexigt" återkommer ofta i USA och är ett tecken på hur jävla kort ett av världens mest inflytelserika länder har kommit. Att någon har mage att kommentera folks utseende när de är bäst i världen på något som inte alls har med utseende att göra. Och att någon som är bäst i världen på något känner att de behöver ens lägga ens två sekunder på att bemöta såna idioter. Och slutligen, att någon vuxen människa kan tro att lösningen på problemet är att än en gång visa kvinnor nakna i helt obegripliga sammanhang, och att detta är 'modigt'.", skriver Åkestam.

Kritiken: "Ett urgammalt knep"

ESPN har tydliggjort att reportaget är en del av magasinets utgåva "ESPN The Magazine's Body Issue 2017", där man menar att syftet är att idrottsstjärnor ska visa upp sina kroppar som en hyllning till idrotten.

Åkestam har blivit uppmärksammad på detta men har ändå invändningar mot premissen för hela reportaget.

"Objektifiering av idrottare i allmänhet (och kvinnliga sådana i synnerhet) är inte något unikt som uppstod med The Body Issue 2017. Att reducera människor till sina kroppar är ett urgammalt knep för att göra dem mindre mänskliga och viktiga (vilket är själva essensen av objektifiering. Det har skett för kvinnor, rasifierade och funktionsnedsatta sedan cirka alltid.", skriver hon.

https://www.facebook.com/ninaaakestam/posts/1943182072563153

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag