Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnans val – när han tvingas välja en svensk

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: RICH GRAESSLE/ICON SPORTSWIRE / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Först säger Patrik Laine att inte vill ha någon svensk lagkompis, sen hyllar han sin svenske favoritspelare.

I en exklusiv intervju med SportExpressen får ni möta superstjärnan som alltid blir glad när Sverige förlorar och i höst ska spela NHL-hockey hemma i Finland.

– Det är alltid roligt att slå Sverige. Det är svårt att förklara känslan i den rivaliteten. Men det värmer alltid i hjärtat när Sverige förlorar, särskilt när vi vinner.

Patrik Laine slog igenom med dunder och brak säsongen 2015/16. Bokstavligt talat. Det var då hockeyvärlden fick lära känna en blyg tonåring - med ett fruktat slagskott.

* Laine svarade för 13 poäng på sju matcher när Finland vann JVM-guld hemma i Helsingfors.

* Han vann finska ligan med Tappara och fick pris som säsongens spelare i Finland.

* Han gjorde flest mål av alla i slutspelet, fick pris som bäste spelare även där och fick pris som årets rookie i Finland.

* Till sist spelade han VM med Finland - det blev silver och han utsågs till turneringens bäste spelare.

 

LÄS MER: Kronwall om Zetterberg: ”Det är fysiskt omöjligt” 

Endast slagen av Ovetjkin

Nu har han fyllt 20 år och förbereder sig för sin tredje säsong med Winnipeg Jets.

I fjol var det bara Alexander Ovetjkin som gjorde fler mål än Patrik Laine, vars skott var fruktat av NHL-målvakterna.

Hur mycket tränar du på ditt skott?  

– Inte så mycket som när jag var barn. Då sköt jag så fort coachen blåste i visselpipan och de andra drack vatten, jag var aldrig törstig, så jag sköt i stället. Och det var alltid likadant när jag kom hem. Jag hade en målbur där hemma. Jag gjorde det inte för att bli bättre på det, utan för att jag tyckte det var så roligt. Det var bara någonting jag ville göra. 

Den här sommaren har han haft annat fokus i sin träning: Laine har berättat att han spelat innebandy, tennis, badminton och "något hemligt".

Vad är det hemliga?

– Det är hemligt, haha. Jag har gjort några saker jag inte vill berätta om, ni får se när matcherna startar. Framför allt har jag jobbat varje dag för att blir starkare och snabbare.

Men du har fokuserat på snabbhet - hur viktigt är det i dagens spel?

– Det är nyckeln. Ligan blir bara snabbare och snabbare. Man måste anpassa sin fart till alla snabba spelare. Den här sommaren har mitt fokus legat på att bli snabbare, och jag känner mig redan snabbare. 

I vinter väntar riktiga NHL-matcher i Finland. I november blir det två matcher mellan Winnipeg Jets och Florida Panthers i Hartwall arena i Helsingfors.

– Det har känts så häftigt ända sedan jag hörde om det. Det ska bli fantastiskt för mig, för alla i lagen, särskilt för de finska spelarna. Det kommer att bli en häftig "en gång i livet-upplevelse".

Men det är finska stjärnor i båda lagen, vilket lag ska publiken heja på?

– Jag hoppas de hejar på båda lagen. Vi får väl se när matcherna börjar. 

 

LÄS MER: Bäckström: ”Min dotter frågade: Varför gråter du?” 

”Alltid roligt att slå Sverige”

Annars är det JVM-guldet som är Laines bästa minne från Hartwall arena.

Och segern mot Sverige i semifinalen.

– Det är alltid roligt att slå Sverige. Det är svårt att förklara känslan i den rivaliteten. Men det värmer alltid i hjärtat när Sverige förlorar, särskilt när vi vinner.

Ditt bästa minne från just JVM?

– Att vinna. Det var speciellt att slå Sverige på vägen fram till finalen, det var en tuff match. Sverige har alltid bra lag i JVM. Det var speciellt att slå Sverige och sedan vinna hela turneringen.   

Du har mött spelare som William Nylander och Auston Matthews som junior. I dag är ni superstjärnor i NHL, blir det personligt när ni möts?

– Alla vill vara den bästa. Man tänker inte så mycket på vem man möter individuellt, men det är kul att möta spelare man mött som junior och som också lyckats ta sig till NHL. Men du kan inte bry dig så mycket om motståndare utan måste fokusera på ditt eget spel.

I fjol var Winnipeg Jets näst bäst i ligan under grundserien, slog ut favoriten Nashville Predators i andra rundan, men åkte ut i semifinalen efter 1-4 i matcher mot Vegas Golden Knights.

Vad var det som fattades?

– Tre segrar för att gå till final. Jag vet inte: det är svårt att säga. Vi var inte riktigt redo ännu. Men den här säsongen är vi redo. Alla i laget är förberedda på att göra det vi inte kunde göra förra säsongen. Alla är hungriga och vill att det ska hända. Nu vill vi gå längre i slutspelet än förra säsongen.

Finland misslyckades i senaste World Cup och NHL-spelare stoppades till OS - hur kändes det att inte få vara med i Sydkorea?

– Jag vill spela OS. Det är något jag vill göra. Det är alltid speciellt att dra på sig landslagströjan och i ett OS måste det vara en ännu bättre känsla.

”Han är den störste idolen”

Var det konstigt att tvingas titta på?

– Nu var några gamla lagkompisar med och andra jag känner, spelare som inte hade fått chansen att vara med i OS annars. Så jag är glad för deras skull, att de fick vara med om den upplevelsen och de spelade bra. Men det hade varit kul att få vara med där.

Du är i Winnipeg där Teemu Selänne slog igenom som rookie i NHL - hur stor idol var han för dig när du växte upp?

- Han är den största idolen för alla barn som växer upp och spelar hockey i Finland. Han är en av de största spelarna som någonsin spelat hockey. Sin rookiesäsong gjorde han något ingen annan kommer göra igen (76 mål). Jag tittade väldigt mycket på honom när jag växte upp. Han är fortfarande en idol och han är en trevlig kille också.

Ni har jobbat ihop också?

– Ja, han var med i ledarstaben vid World Cup. Där satt jag som 18-åring och pratade om hur jag skulle spela i powerplay med Teemu Selänne, det kändes helt overkligt för mig.  

Om du fick plocka en svensk spelare, vem du ville, till ditt lag - vem tar du då?

- Måste jag välja en svensk, haha.

Kan du tänka på någon svensk du önskar vore från Finland?

- Jag säger Rasmus Dahlin. Han är ganska bra. Jag ser fram emot att se vad han kan göra i Buffalo. Det är annorlunda i svenska ligan jämfört med NHL. Men han är den typ av spelare som kommer att få saker att hända i den här ligan också. Det ska bli spännande att se vad han kan göra.

Du var själv en hypad rookie i NHL - har du några råd till Dahlin, hur kan ska hantera alla förväntningar?

- Tänk inte på det. Gå in och gör det du är bra på. Njut av det. Tänk inte på pressen.

 

Bästa målskyttarna i NHL i fjol

Alexander Ovetjkin, Washington: 49 mål.

Patrik Laine, Winnipeg: 44.

William Karlsson, Vegas: 43.

Jevgenij Malkin, Pittsburgh: 42.

Eric Staal, Minnesota: 42

Connor McDavid, Edmonton: 41.

Tyler Seguin, Dallas: 40. 

Anders Lee, New York Islanders: 40.